REKLAMA

Wegańskie naleśniki bez jajek

Dieta wegańska z każdym rokiem zyskuje na popularności, a przygotowanie roślinnych wersji posiłków może sprawiać trudności początkującym weganom. Jak zrobić wegańskie naleśniki bez mleka i jajek? Wszystkie składniki do tego dania są bardzo łatwo dostępne. Szybkie naleśniki wegańskie to przepis idealny właściwie na każdą porę dnia. Dobrze sprawdzą się na słodkie śniadanie z dżemem, jako lunch do odgrzania w pracy, na rodzinny obiad lub wytrawną kolację. 

dodany przez: marlenas

Naleśniki ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • przygotowanie wegańskich naleśników 1.

    Mąkę należy przesiać do większej miski – dzięki temu nabierze ona powietrza, a naleśniki wegańskie będą bardziej puszyste. Do mąki dodać szczyptę soli oraz płynne składniki: mleko roślinne, wodę gazowaną i olej. Ciasto na naleśniki bez jajek należy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki do jajek.1.    Mąkę na wegańskie naleśniki należy przesiać do większej miski – dzięki temu nabierze ona powietrza, a naleśniki będą bardziej puszyste. Do mąki dodać szczyptę soli oraz płynne składniki: mleko roślinne, wodę gazowaną i olej. Ciasto na naleśniki bez jajek należy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki do jajek.

  • kurkuma 2.

    Do przygotowanego ciasta na naleśniki wegańskie warto dodać łyżeczkę kurkumy, dzięki czemu ciasto zyska ładny, jajeczny kolor. Gotową masę na naleśniki bez mleka należy odstawić na 30 minut, aby mogła odpocząć. Jeśli po tym czasie ciasto będzie za gęste, warto dodać odrobinę wody gazowanej. Wege naleśniki należy smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.

Porady

  • Dzięki wodzie gazowanej naleśniki wegańskie wyjdą bardziej puszyste. Nie warto z niej rezygnować, jednak w wyjątkowych sytuacjach można zastąpić ją zwykłą wodą z kranu.
  • Warto odstawić gotowe ciasto na 30 minut odpoczynku. W tym czasie mąka będzie mogła napęcznieć, a usmażone naleśniki bez mleka będą smaczniejsze.
  • Z czym zjeść naleśniki wegańskie? W wersji „na słono” sprawdzi się farsz z ulubionych warzyw, a także dodatek twarożku ze słonecznika lub chutney z rabarbaru. Miłośnikom słodkich naleśników bez jajek polecamy przygotować mus jabłkowy lub pastę sezamową na słodko.
     

Notka redakcyjna

Czym zastąpić jajko w naleśnikach?

Dieta roślinna może sprawiać trudności początkującym weganom. Szukając odpowiedzi na pytanie „co zamiast jajka do naleśnika?” można znaleźć kilka ciekawych inspiracji. Bardzo popularnym zamiennikiem jaj jest siemię lniane. Wystarczy wymieszać trzy łyżki stołowe zmielonego siemienia lnianego z łyżką wody, aby otrzymać zagęszczacz, który odpowiada jednemu jajku. Innymi zamiennikami odpowiadającymi jednemu jajku mogą być: pół rozgniecionego banana, trzy łyżki masła orzechowego, 50 ml jogurtu sojowego, ¼ szklanki musu z tartego jabłka. Naleśniki wegańskie z powyższego przepisu korzystają z dodatkowego oleju w cieście, który pomaga skleić składniki. 

Naleśniki bez mleka

W ostatnich latach bez problemu można dostać w sklepach napoje roślinne, które zastępują w diecie wegańskiej mleko. Najbardziej popularne jest mleko sojowe, choć nie małym zainteresowaniem cieszy się również mleko owsiane, ryżowe i migdałowe. Naleśniki bez mleka krowiego nie różnią się w smaku od tych z tradycyjnego przepisu.

Jeśli ceny dostępnych na półkach napoi roślinnych nie zadowalają, może warto przygotować mleko roślinne samodzielnie? Przepis na mleko owsiane jest najprostszy i najszybszy do przygotowania – wystarczy przygotować mikser, gazę, garść płatków owsianych i kilka minut wolnego czasu. Dobrze tez wiedzieć, jak przygotować mleko ryżowe z trzech składników. Oba domowe napoje są zdrowym zamiennikiem mleka krowiego – wegańskie naleśniki, poranna kawa, czy owsianka będą smakować z nimi wyśmienicie.

Jeśli zaczynasz przygodę z weganizmem lub wegetarianizmem, sprawdź, dlaczego wegetarianie nazywają swojej posiłki jak mięso.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy