Mus jabłkowy

Mus jabłkowy i inne przetwory z jabłek to pewniaki do spiżarni. Owocowe smakołyki można wykorzystać do śniadań, deserów, ale też dań wytrawnych. Mus jabłkowy zasmakuje również najmłodszym.

musPrzetwory

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 165 głosów)

Składniki:

  • 2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek (lub innych, ale wtedy dostosuj ilość cukru pod swój smak)
  • 1,5 szkanki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka. Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ). Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ). Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści. Odstaw na 10-15 minut. Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ). Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut. Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię. Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: