Dżem śliwkowy to sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców w sezonie letnio-jesiennym. Świetnie sprawdzi się do pieczywa, rogalików, ciast i deserów, a także do naleśników. Do dżemu śliwkowego dobrze sprawdzą się śliwki węgierki i amerykańskie (Stanley). Przepis na dżem śliwkowy jest bardzo łatwy, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na jego odtworzenie. Do przygotowania takich przetworów ze śliwek wystarczą tylko dwa składniki: cukier i owoce.
Dżem śliwkowy / fot. StockFood
(średnia 4.22 z 255 głosów)
Przepis na dżem ze śliwek zaczynamy od przygotowania owoców – najpierw śliwki dokładnie myjemy, odrywamy ogonki i usuwamy pestki. Następnie wrzucamy je do dużego garnka i zagotowujemy. Przepis na dżem ze śliwek zaczynamy od przygotowania owoców – najpierw śliwki dokładnie myjemy, odrywamy ogonki i usuwamy pestki. Następnie wrzucamy je do dużego garnka i zagotowujemy.
Gdy śliwki się zagotują, zmniejszamy ogień i dalej smażymy przez około 20 minut. Dodajemy cukier i nadal smażymy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i pozostałość soku odparuje. Po tym czasie zdejmujemy śliwki z gazu i pozostawiamy je do następnego dnia.
Nazajutrz ponownie stawiamy garnek na gazie i smażymy śliwki przez kolejne 40 – 50 minut. Gotowym gorącym dżemem napełniamy wcześniej umyte i wyparzone słoiki, które następnie szczelnie zamykamy. Dżem ze śliwek przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Porady
- Przed przygotowaniem dżemu należy wybrać odpowiednie owoce – nie każde śliwki nadają się na dżem. Przykładowo mirabelki są dość kwaśne i soczyste, dlatego lepiej sprawdzą się np. do przygotowania marmolady. Do dżemu najodpowiedniejsze będą śliwki węgierki lub śliwki amerykańskie.
- Dżem należy przygotować z dojrzałych owoców, ponieważ takie charakteryzują się najsłodszym smakiem.
- Dżem ze śliwek warto wzbogacić odpowiednimi przyprawami – dobrze sprawdzą się goździki, cynamon, imbir, kardamon i miód.
- Do dżemu można dodać też odrobinę alkoholu, np. rumu, wina czy włoskiego likieru amaretto.
- Śliwki można z powodzeniem łączyć z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami, wiśniami czy czarną porzeczką.
- Do przygotowania dżemu śliwkowego, a także różnego rodzaju innych powideł, przydadzą Ci się specjalne akcesoria kuchenne, takie jak szklane słoiki do konfitur. Aby przyspieszyć proces przygotowywania dżemu, możesz również zblendować śliwki.
Za gęstość przetworów odpowiada pektyna znajdująca się w owocach. Niektóre z nich zawierają mniejszą jej ilość, dlatego też potrzebują dodatkowego zagęszczenia. Sposobów na zagęszczenie dżemów jest kilka. Najpopularniejszym z nich jest dodanie na 1 kg owoców 3-6 łyżek soku z cytryny.
Jednym z popularnych pomysłów na przygotowanie dżemu śliwkowego, jest przyrządzenie nutelli ze śliwek z czekoladą. Ten przepis smakuje zwłaszcza dzieciom, które uwielbiają takie połączenia. Aby przygotować nutellę ze śliwek wystarczy dodać do przygotowanych powideł kakao, cukier waniliowy i czekoladę. Tego typu konfitury świetnie się sprawdzą jako smarowidło do naleśników, kanapek i deserów.
Komentarze