Dżem ze śliwek

Dżem ze śliwek to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru owoców. Śliwki węgierki w tej formie są pyszne - zarówno na kanapce, jak i na cieście. Dżem ze śliwek jest łatwy do zrobienia!

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 241 głosów)

Składniki:

  • Dżem ze śliwek: 3 kg śliwek
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dżem ze śliwek: Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
  • Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
  • Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
  • Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
  • Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
  • Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
  • Szczelnie zakręcić słoiki.
  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem ze śliwek gotowy!

Porady

Dżem ze śliwek możemy wykorzystywać na wiele różnych sposobów - dodawać do herbaty, smarować kanapki, a nawet dodać do ciasta. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: