Dżem ze śliwek to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców w sezonie letnio-jesiennym. Świetnie sprawdzi się do pieczywa, rogalików, ciast i deserów, a także do naleśników. Najlepiej wykorzystać śliwki węgierki, ale może być też odmiana amerykańska (stanley). Do przygotowania tych przetworów wystarczą tylko dwa składniki: cukier i owoce. Warto jednak zarezerwować sobie nieco więcej czasu na pichcenie. Sprawdźcie, jak zrobić dżem ze śliwek.
Dżem śliwkowy / fot. StockFood
(średnia 4.22 z 256 głosów)
Śliwki: dokładnie myjemy, odrywamy z nich ogonki i usuwamy pestki. Następnie wrzucamy owoce do dużego garnka.
Gotowanie: powoli podgrzewamy śliwki, żeby puściły sok. Doprowadzamy go do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Smażymy owoce przez około 20 minut. Dodajemy cukier i czekamy aż całkowicie się rozpuści, a nadmiar soku odparuje. Zdejmujemy śliwki z gazu i odstawiamy je na kilkanaście godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Nazajutrz ponownie je smażymy, przez 40–50 minut.
Dżem ze śliwek: przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, które następnie szczelnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem. Kiedy całkowicie wystygną i zauważymy, że zakrętki się zassały, możemy przenieść je do spiżarni.
Porady
- Przed przygotowaniem przetworów należy wybrać odpowiednie owoce – nie każda odmiana nadaje się na dżem. Przykładowo mirabelki są dość kwaśne i soczyste, z nich wyjdzie doskonała marmolada ze śliwek. Do dżemu najodpowiedniejsze będą śliwki węgierki lub amerykańskie, a także renklody.
- Dżem ze śliwek należy przygotować z dojrzałych owoców, ponieważ takie charakteryzują się najsłodszym smakiem. Sezon na węgierki trwa od lipca do października, mamy więc dużo czasu na przygotowanie klasycznych polskich przetworów. Najlepiej zbierać śliwki z miękkim miąższem, który z łatwością odchodzi od pestki.
- Do przygotowania dżemu śliwkowego, a także innych słodkich przetworów, przydadzą się specjalne akcesoria kuchenne, takie jak klasyczne słoiki do konfitur lub weki (szklane pojemniki z kauczukową uszczelką i metalowym zaciskiem). Warto zaopatrzyć się również w ozdobne etykietki. Żeby przyspieszyć proces przygotowywania dżemu, możemy również zmiksować owoce za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
- Jeśli chcemy przygotować niskosłodzony dżem śliwkowy, zredukujmy ilość cukru lub całkowicie zastąpmy go ksylitolem. Dzięki temu przetwory będą miały mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny, co z pewnością zainteresuje diabetyków i osoby na diecie keto.
- Dżem ze śliwek nie wymaga pasteryzacji, jeśli wieczka zassały się do wewnątrz. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy słoiki są prawidłowo zawekowane, podgrzewajmy je w garnku z wodą lub w piekarniku przez minimum 15 minut. Więcej na temat przedłużania trwałości przetworów dowiecie się z naszego artykułu: 4 sposoby na pasteryzowanie słoików.
Za żelową konsystencję przetworów odpowiada pektyna znajdująca się w owocach, a szczególnie w ich skórce. Dżem śliwkowy uzyska właściwą strukturę, jeśli będziemy go cierpliwie podgrzewać i redukować sok. Nie potrzebuje sztucznych zagęstników. Żeby przekonać się, że można zakończyć gotowanie, wykonajmy test talerzyka. W tym celu należy włożyć niewielki spodek do zamrażarki, a kiedy będzie już bardzo zimny, umieścić na nim odrobinę gorącego dżemu. Jeśli po kilku minutach zgęstnieje i nie będzie spływał z talerzyka, to znaczy, że jest gotowy i można go przelewać do słoików.
Kiedy nie mamy zbyt dużo czasu lub ochoty na stanie przy garach, możemy zrobić dżem ze śliwek z żelfiksem. Jest to mieszanka cukru, pektyn i konserwantów, która przyspiesza przyrządzanie przetworów na zimę i przedłuża ich zdatność do spożycia. Dobrym pomysłem na naturalne zagęszczenie dżemu jest dodanie do niego jabłek, cytryny lub pomarańczy. Sprawdzą się też nasiona chia, które pęczniejąc, pochłaniają wilgoć. Szybko pomożemy sobie, jeśli użyjemy galaretki owocowej lub żelatyny.
Domowe dżemy ze śliwek warto wzbogacać różnymi dodatkami, dzięki czemu będą się różnić od klasycznych przetworów i staną się atrakcją proszonych podwieczorków. Do garnka z masą owocową, przed umieszczeniem jej w słoiczkach, polecamy wrzucić takie dodatki jak:
Śliwki można też z powodzeniem łączyć z innymi owocami, na przykład jabłkami, gruszkami, wiśniami lub czarną porzeczką.
Jeśli nasze drzewka wyjątkowo obrodziły i potrzebujemy szybkiego pomysłu na wykorzystanie owoców, najlepiej nie kombinować i przygotować klasykę gatunku – dżem śliwkowy. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje mniej czasu niż powidła, których, jak wiadomo, nie wolno mieszać, a ich przyrządzanie trwa co najmniej 3 dni. Ze śliwek węgierek lub renklod można też wyczarować takie przetwory jak:
Komentarze