Sos jagodowy

Sos jagodowy to zdrowy i pyszny dodatek do ciast, lodów czy naleśników. Jest idealnie gęsty oraz bardzo aromatyczny i wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak zrobić domowy sos z jagód? Zobaczcie nasz przepis i wyczarujcie go w swojej kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery sosy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 200 głosów)

Sos jagodowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jagody 1.

    Sos jagodowy: Jagody myjemy i przesypujemy do rondelka. Dolewamy sok z cytryny, połowę wody i wsypujemy cukier. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. W pozostałej wodzie rozpuszczamy skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i dolewamy do gorących jagód. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. 

Porady

  • Sos jagodowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód. Obie wersje będą smakowały równie pysznie.
  • Domowy sos jagodowy warto przygotować w większej ilości w szczycie sezonu na te owoce, aby później mieć zapas na cały rok. W tym wypadku należy jednak pasteryzować butelki czy słoiki, aby sos zachował wszystkie wartości smakowe i odżywcze.
  • Jeśli nie lubicie mocno słodkich przetworów, możecie zredukować ilość cukru w przepisie. Nie polecamy jednak całkowicie rezygnować z jego dodatku, gdyż to właśnie on odpowiada za konserwację sosu z jagód. 
  • Aby sos jagodowy był bardziej aromatyczny, można wzbogacić go odrobiną lawendy.
  • Podobny sos warto też przygotować z borówek lub porzeczek. Wykorzystujemy wtedy dokładnie te same proporcje składników. 

Notka redakcyjna

Przepis na sos jagodowy - wersja podstawowa i urozmaicona

Przepis na sos jagodowy jest banalnie prosty, a jego bazową wersję można zrobić już z trzech prostych składników. Wystarczą owoce, cukier i woda. Mieszankę tę wystarczy długo gotować na wolnym ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Aby przyspieszyć proces gęstnienia sosu, można też dodać do jagód rozrobioną w odrobinie wody skrobię ziemniaczaną lub po prostu kisiel owocowy. W ten sposób sos błyskawicznie stanie się zawiesisty.

Jeśli nie macie czasu i chcecie przygotować szybki sos jagodowy, możecie przyrządzić go na zimno, po prostu blendując owoce z odrobiną ulubionego słodzidła. Tak przygotowany sos, nie wyjdzie tak zawiesisty, jak ten z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, ale za to będzie pełen smaku i aromatu. 

Sos jagodowy - do czego?

Do czego sos jagodowy będzie pasował najlepiej? Ten przysmak sprawdzi się jako dodatek do lodów, galaretek czy panna cotty. Urozmaici knedle, kluski leniwe i pampuchy na słodko. Takim sosem warto też polać wszelkiego rodzaju ciasta, zarówno z ciasta kruchego, drożdżowego, jak i ucieranego. 

Co zrobić z jagód? Inne przepisy z jagodami

Jagody można wykorzystać z kuchni na przeróżne sposoby. Sprawdzą się na wszelkie posiłki, począwszy od śniadań, po obiady na słodko, aż po kolację. Na początek dnia warto podać je jako dodatek do owsianki lub zrobić z nich omlet z jagodami. Na obiad sprawdzą się do naleśników i pierogów na słodko, a na kolację zrobimy z nich fantastyczne placki i racuchy.

Zrobimy z nich lekkie musy, koktajle, ale możemy je również wykorzystać jako dodatek do przeróżnych ciast i deserów. Szczególnie pyszną i prostą w przygotowaniu recepturą jest błyskawiczny sernik na zimno z jagodami. Jeśli natomiast wolicie pieczone pyszności, z pewnością posmakuje wam ciasto ucierane z jagodami. Warto dodać jagody także jako nadzienie do kruchych rogalików lub przekąsek z ciasta francuskiego. Innym pomysłem na szybki deser z tych owoców są domowe lody jagodowe i sorbet jagodowy. 

Jagody to również baza do wielu domowych przetworów. W spiżarniach i piwnicach często znajdziemy syrop, dżem jagodowy, konfitury czy sok z jagód. Świetnym przepisem zarówno na świeżo, jak i do słoików jest także kompot z jagód. Będzie fantastycznym zamiennikiem gotowych słodkich napojów, więc z pewnością pokochają go dzieci. Dorośli z kolei chętnie uraczą się kieliszkiem nalewki z jagód

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy