REKLAMA

Placki z kefiru

Placki na kefirze są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie, nie za słodkie - ten przepis uda się zawsze i każdemu. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym, więc z powodzeniem możesz podać je na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Zobacz, jak zrobić smaczne placki na kefirze. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery Placki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jajka mikser 1.

    Jak zrobić placuszki na kefirze? To proste. Mąkę przesiej przez sito, dodaj jajka, cukier, sodę oczyszczoną oraz kefir i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju i za pomocą łyżki stołowej nakładaj małe placki. Smaż na złoty kolor. Po upieczeniu posyp placuszki cukrem pudrem lub posmaruj ulubionym dżemem. 

Porady

  • Placki z kefiru możesz podać także z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi. 
  • Jeśli chcesz uzyskać ładne, równe i okrągłe placuszki, użyj do smażenia specjalnego dozownika do ciasta. Sprawdzi się też patelnia do pancakes.
  • Jeśli potrzebujesz wydać większą ilość placków w jednym czasie, przełóż je po upieczeniu na ręcznik papierowy i przykryj folią aluminiową, która zapobiega wychłodzeniu dania.
  • Smak takich placuszków możesz wzbogacić dodając do ciasta rozgniecionego, dojrzałego banana (wystarczy, że rozgnieciesz banana widelcem). 
  • Placki kefirowe możesz odgrzać w dowolnym momencie. Wystarczy położyć je na suchej patelni, przykryć folią aluminiową i podgrzewać na małym ogniu przez około 1 minutę z każdej strony.  
     

Notka redakcyjna

Racuchy na kefirze 

Racuchy na kefirze to mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz placuszki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Jak zrobić racuchy na kefirze? Są dwie szkoły. W pierwszej do przygotowania ciasta używa się proszku do pieczenia co zmniejsza czas przygotowania racuchów. W drugiej zaś dodaje się drożdże, które dodają ciekawego smaku racuchom. Przygotowanie racuchów na kefirze jest bardzo proste. Do miski wsyp 300 g mąki pszennej, dodaj 400ml kefiru, 2 jajka oraz 10g drożdży (w wersji z proszkiem do pieczenie dodaj łyżeczkę proszku i smaż placuszki). Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie na cieście powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza. Jeśli ich nie widzisz, poczekaj jeszcze 10 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż racuchy na rozgrzanym oleju. Możesz także przygotować racuchy na kefirze z jabłkiem. Wystarczy, że do ciasta dodać pokrojone kawałki jabłka. Placki na kefirze z jabłkiem najlepiej smakują tuż po usmażeniu posypane cukrem pudrem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy