Placki na kefirze są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie, nie za słodkie - ten przepis uda się zawsze i każdemu. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym, więc z powodzeniem możesz podać je na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Zobacz, jak zrobić smaczne placki na kefirze.
StockFood
Jak zrobić placuszki na kefirze? To proste. Mąkę przesiej przez sito, dodaj jajka, cukier, sodę oczyszczoną oraz kefir i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju i za pomocą łyżki stołowej nakładaj małe placki. Smaż na złoty kolor. Po upieczeniu posyp placuszki cukrem pudrem lub posmaruj ulubionym dżemem.
Porady
- Placki z kefiru możesz podać także z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi.
- Jeśli chcesz uzyskać ładne, równe i okrągłe placuszki, użyj do smażenia specjalnego dozownika do ciasta. Sprawdzi się też patelnia do pancakes.
- Jeśli potrzebujesz wydać większą ilość placków w jednym czasie, przełóż je po upieczeniu na ręcznik papierowy i przykryj folią aluminiową, która zapobiega wychłodzeniu dania.
- Smak takich placuszków możesz wzbogacić dodając do ciasta rozgniecionego, dojrzałego banana (wystarczy, że rozgnieciesz banana widelcem).
- Placki kefirowe możesz odgrzać w dowolnym momencie. Wystarczy położyć je na suchej patelni, przykryć folią aluminiową i podgrzewać na małym ogniu przez około 1 minutę z każdej strony.
Racuchy na kefirze to mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz placuszki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Jak zrobić racuchy na kefirze? Są dwie szkoły. W pierwszej do przygotowania ciasta używa się proszku do pieczenia co zmniejsza czas przygotowania racuchów. W drugiej zaś dodaje się drożdże, które dodają ciekawego smaku racuchom. Przygotowanie racuchów na kefirze jest bardzo proste. Do miski wsyp 300 g mąki pszennej, dodaj 400ml kefiru, 2 jajka oraz 10g drożdży (w wersji z proszkiem do pieczenie dodaj łyżeczkę proszku i smaż placuszki). Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie na cieście powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza. Jeśli ich nie widzisz, poczekaj jeszcze 10 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż racuchy na rozgrzanym oleju. Możesz także przygotować racuchy na kefirze z jabłkiem. Wystarczy, że do ciasta dodać pokrojone kawałki jabłka. Placki na kefirze z jabłkiem najlepiej smakują tuż po usmażeniu posypane cukrem pudrem.
Komentarze