olej kokosowy
20 przepisów
Przepisy w kolekcji olej kokosowy

Sernik to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych deserów. Każdy go lubi, dlatego też powstało tak wiele różnych wersji tego ciasta. Sernik z masłem orzechowym jest wyjątkowo pyszny – kakaowy spód, słodka masa serowa i lekko słona polewa z masła orzechowego tworzą niezwykłe połączenie. A to wszystko w wersji „fit”, więc można go spokojnie zjeść bez obawy o dietę. Przepis na sernik z masłem orzechowym pochodzi z książki „Słodko-zdrowe” sióstr Bukowskich.
Sernik z masłem orzechowym

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Wegańska tarta z kremem cytrynowym, czyli lemon curd, to propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich ciast. W dodatku przepis ten nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, więc będzie idealny dla osób na diecie roślinnej. A nawet jeśli weganizm nie jest naszym pierwszym wyborem, gwarantujemy, że ta wegańska tarta z lemon curd zmieni spojrzenie na słodkości spod zielonej strony mocy.
Wegańska tarta z kremem cytrynowym lemon curd

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami to propozycja na wegańskie ciasto a w dodatku ciasto bez glutenu. Miks mąk: migdałowe, owsianej i ryżowej sprawi, że to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ciekawy krem z orzechów nerkowca, dzięki moczeniu ich i połączeniu z nasionami chia, będzie niezwykle aksamitny. Taka tarta migdałowa z figami to idealna propozycja nie tylko dla wegan!
Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Zielone ciasto bez barwników? To możliwe! Tort szpinakowy jest nie tylko bardzo smaczny i zdrowy, ale ostatnio też bardzo modny! To pyszne ciasto ze szpinakiem to hit wszystkich imprez. Zaskocz swoich gości i podaj im taki nietypowy zielony tort! Oto prosty przepis na efektowny tort ze szpinakiem.
Tort szpinakowy z kremem waniliowym

Cake pops to kulki z ciasta na patyku. Takie lizaki z ciasta to świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci, a przy okazji idealne rozwiązanie na kreatywne wykorzystanie ścinków z ciasta. Przepis na cake pops jest prosty i nie wymaga pieczenia, więc może być przygotowany nawet przez najmłodszych kucharzy.
Cake pops czyli ciasto na patyku

Wegańskie tarty z awokado w wersji mini to pomysł na wegańskie ciasto, a w dodatku ciasto bez pieczenia! Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, ale później potrzebujemy kilku chwil na schłodzenie tarty bez pieczenia. Spód kokosowy, nadzienie z awokado i limonkowo-kokosowa dekoracja sprawią, że wegańskie tarty z awokado w wersji mini zasmakują wszystkim - nie tylko weganom.
Wegańskie tarty z awokado w wersji mini

Doskonale znany krem z brokułów urozmaicamy dodatkiem szpinaku, kaszy jaglanej i apetyczną posypką. Dzięki temu jest jeszcze smaczniej i zdrowiej!
Krem z brokułów i szpinaku

Lekka i pożywna sałatka z quinoa i dynią to pyszny przepis na zdrowy lunchbox lub lekki wegetariański obiad. Mieszanka warzyw, owoców, zboża i pestek stanowi pełnowartościowy posiłek. Wypróbujcie przepis na sałatkę z komosą ryżową i dynią.
Sałatka z quinoa i dynią

Stir fry to wspaniałe danie nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że w tej wersji zakochają się także mięsożercy! Niektórzy przechodząc na dietę roślinną boją się, że w ich diecie zabraknie białka. Tymczasem nie mają powodów do obaw. W naszym daniu białka jest całkiem sporo, a do tego potrawa jest smaczna. Stir fry przyrządzicie bardzo szybko, możecie zjeść je na lekki obiad lub lunch. Dobrze sprawdza się również jako danie do zabrania do pracy.
Stir fry z wędzonym tofu, szpinakiem i portobello

Raita to rodzaj indyjskiej sałatki lub dipu wykonanego z jogurtu, z dodatkiem orzeźwiających warzyw i ziół. Serwuje się ją najczęściej (choć nie tylko) jako przystawkę do pikantnych dań, aby złagodzić ich ostry smak. Świeży kokos ma łagodny, słodki smak. Raita z kokosem i chipsami z tortilli doprawiona czarną solą wyjątkowo podkreśli kokosowy smak.
Raita z kokosem i chipsami z tortilli

Roślinne przepisy to nie tylko codzienne dania, ale też propozycje na święta. Wegańska strucla makowa jest tego dobrym przykładem. Ciasto dzielimy w trakcie przygotowania na trzy etapy: musimy zrobić nadzienie makowe, przygotować ciasto, a na koniec wymieszać lukier. Wegańska strucla makowa zasmakuje nie tylko osobom na diecie wegańskiej.
Wegańska strucla makowa
Inne z kolekcji: olej
Artykuły powiązane
Ananas i kokos – duet idealny
Ananas i kokos to dwa egzotyczne produkty, które kojarzą się z wakacyjną beztroską w tropikach i cudnymi widokami. To także składniki, które świetnie razem smakują! Zarówno na słodko, jak i wytrawnie! Udowadniamy, jak smacznie łączą się te produkty w kuchni. Sprawdźcie przepisy na shake o smaku Pina Colada, krewetki z ananasem i kokosem oraz kilka innych smakowitych inspiracji!