Anna Galuhn

Pizza z cukinią

Ocena:

4.49 (196)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pizza z cukinią to świetny pomysł na niespieszny rodzinny obiad lub kolację. Doskonale sprawdza się jako przekąska na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. W przygotowanie i układanie dodatków chętnie angażują się młodsze dzieci, dla których wspólne gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa. Do klasycznej pizzy z cukinią dodajemy sos pomidorowy, mozzarellę, pomidory i paprykę. W wersji mięsnej sprawdzi się salami lub szynka parmeńska.

Składniki:

  • woda  300 ml

  • drożdże  25 g

  • cukier  5 g

  • oliwa z oliwek  75 ml

  • mąka  500 g

  • sól  10 g

  • cukinia  1 szt.

  • pomidor  3 szt.

  • papryka  2 szt.

  • passata pomidorowa  200 ml

  • oregano  5 g

  • pieprz  2 g

  • mozzarella  250 g

  • bazylia  1 gałązka

Pizza z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozczyn drożdżowy: do letniej wody dodajemy rozkruszone świeże drożdże, cukier i 30 mi oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.

  • Krok 2:

    Ciasto na pizzę: mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i spieniony rozczyn drożdżowy. Łączymy składniki i wyrabiamy przez ok. 10 min. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

  • Krok 3:

    Formowanie pizzy: wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 2 min. Dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Blaty do pizzy przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy na 10 min.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C, blachy do pieczenia zostawiamy w środku.

  • Krok 5:

    Cukinię: myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm. Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, aby podczas pieczenia nie puściła wody.

  • Krok 6:

    Inne dodatki: pomidory i paprykę myjemy, a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Pomidory kroimy w plastry, a paprykę w cienkie paseczki. Odsączamy mozzarellę z wody i kroimy w plasterki.

  • Krok 7:

    Sos do pizzy: w osobnym naczyniu mieszamy passatę pomidorową z 30 ml oliwy, suszonym oregano, szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 8:

    Pieczenie: blat do pizzy przekładamy razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną dużą płaską blachę z piekarnika. Pizzę smarujemy ⅓ sosu i nakładamy ⅓ dodatków: mozzarellę, cukinię, pomidory i paprykę. Po kolei pieczemy wszystkie 3 pizze w mocno rozgrzanym piekarniku – przez ok. 10 min.

  • Krok 9:

    Pizza z cukinią jest gotowa: na koniec posypujemy ją świeżymi listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek.

Porady

  • Podajemy przepis na trzy pizze o wielkości ok. 30 cm.
  • Zamiast świeżych drożdży możemy dodać suszone. Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 7 g drożdzy instant, z których nie musimy przygotowywać rozczynu. Możemy jednak to zrobić, aby podczas wyrabiania ciasta szybciej uzyskać spójną i gładką strukturę.
  • Pizzę z cukinią możemy upiec na kamieniu, który również rozgrzewamy do maksymalnej temperatury w piekarniku. Blaty przekładamy na gorący kamień, zsuwając je ostrożnie z drewnianej deski. Jeśli kamień jest mocno rozgrzany, to pizza jest gotowa już po 5 min.
  • Blacha do pizzy nagrzewa się przez 20 min. Kamień potrzebuje dwa razy więcej czasu, czyli ok. 40 min.
  • Sos do pizzy smakuje doskonale, jeśli bazuje na jakościowych składnikach. Podstawą jest dobra passata lub domowy przecier pomidorowy.
  • Do sosu pomidorowego możemy dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną szalotkę. Taki sos warto przesmażyć na patelni i zredukować (odparować wodę), aby osiągnąć gęstą konsystencję.
  • Nasz przepis na pizzę z cukinią jest wegetariański.
  • Jeśli mamy ochotę na mięsny dodatek, możemy położyć plasterki salami lub szynki parmeńskiej. Szynkę dodajemy na ostatnią minutę przed końcem pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pizza z cukinią – propozycje dodatków

Już wiemy, że pizza z cukinia świetnie smakuje z pomidorami, papryką, salami lub szynką parmeńską. Ale na tym nie kończy się lista dodatków, wśród których możemy wybierać. Co jeszcze pasuje do pizzy z cukinią? 

  • Pieczarki – warto je wcześniej przesmażyć na patelni, aby nie puściły soków podczas pieczenia.
  • Ser feta – kroimy w kostkę o wielkości ok. 1,5 cm i układamy na wierzchu pizzy.
  • Suszone pomidory w oleju – stosujemy zamiennik do świeżych plasterków. Doskonale pasują do pizzy z cukinią i serem feta. 
  • Kozi ser – kroimy w plasterki lub kruszymy po wierzchu, możemy dodatkowo posypać gałązkami świeżego tymianku.
  • Czosnek – obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy razem z cukinią na patelni.
  • Chili – to propozycja dla osób, które lubią bardziej pikantne potrawy.
  • Ser pleśniowy – np. lazur lub gorgonzola sprawiają, że pizza z cukinią jest ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku.  

Jak zrobić pizzę z cukinii?

Pizza na spodzie z cukinii to z kolei świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej. Blaty przygotowujemy bez mąki, a zamiast niej dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach. Odciśniętą z wody papkę mieszamy z jajkami, mozzarellą i przyprawami.

W podobny sposób możemy przygotować także pizzę z kalafiora. Uformowane spody na pizzę przykrywamy sosem pomidorowym, a na wierzch kładziemy ulubione dodatki – ser, pomidory, paprykę, szpinak, boczek, szynkę, brokuły, oliwki lub kapary.

Biały sos do pizzy z cukinią

Pizza bianca to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kompozycji z sosem pomidorowym. Wszędzie poza Rzymem, określenie to odnosi się do pizzy z białym sosem na bazie mleka. W stolicy Włoch nazywane są tak chlebki zapiekane z oliwą, solą i ewentualnie rozmarynem.

Jak zrobić sos bianco do pizzy z cukinią? Jest na to kilka sposobów:

  • gęsty sos śmietanowy – przygotowujemy na bazie bulionu warzywnego, kwaśnej śmietany i mąki pszennej,
  • beszamel – to kremowy sos z masła, mąki i mleka,
  • sos z sera i śmietany – w rondelku na małym ogniu łączymy śmietanę 30% i serek mascarpone.

Białe sosy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pomysły na dania z cukinią

Pizza z cukinią jest jednym z wielu pomysłów na dania z wykorzystaniem tych warzyw sezonowych. Soczysta i niskokaloryczna cukinia ma neutralny smak i ładnie przechodzi aromatem dodatków. Świetnie sprawdza się w wielu różnych przepisach na dania i przekąski z cukinii:

Przy dużych zbiorach cukinii z domowego ogródka, świetnym pomysłem są pikle z cukinii, np. cukinia w curry lub cukinia marynowana na ostro. Słoiki możemy zawekować, by cieszyć się pysznym smakiem sezonowych warzyw o dowolnej porze roku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne