Pizza z cukinią to świetny pomysł na niespieszny rodzinny obiad lub kolację. Doskonale sprawdza się jako przekąska na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. W przygotowanie i układanie dodatków chętnie angażują się młodsze dzieci, dla których wspólne gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa. Do klasycznej pizzy z cukinią dodajemy sos pomidorowy, mozzarellę, pomidory i paprykę. W wersji mięsnej sprawdzi się salami lub szynka parmeńska.
Getty/iStock
(średnia 4.49 z 196 głosów)
Rozczyn drożdżowy: do letniej wody dodajemy rozkruszone świeże drożdże, cukier i 30 mi oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Ciasto na pizzę: mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i spieniony rozczyn drożdżowy. Łączymy składniki i wyrabiamy przez ok. 10 min. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Formowanie pizzy: wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 2 min. Dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Blaty do pizzy przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy na 10 min.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C, blachy do pieczenia zostawiamy w środku.
Cukinię: myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm. Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, aby podczas pieczenia nie puściła wody.
Inne dodatki: pomidory i paprykę myjemy, a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Pomidory kroimy w plastry, a paprykę w cienkie paseczki. Odsączamy mozzarellę z wody i kroimy w plasterki.
Sos do pizzy: w osobnym naczyniu mieszamy passatę pomidorową z 30 ml oliwy, suszonym oregano, szczyptą soli i pieprzu.
Pieczenie: blat do pizzy przekładamy razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną dużą płaską blachę z piekarnika. Pizzę smarujemy ⅓ sosu i nakładamy ⅓ dodatków: mozzarellę, cukinię, pomidory i paprykę. Po kolei pieczemy wszystkie 3 pizze w mocno rozgrzanym piekarniku – przez ok. 10 min.
Pizza z cukinią jest gotowa: na koniec posypujemy ją świeżymi listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek.
Porady
- Podajemy przepis na trzy pizze o wielkości ok. 30 cm.
- Zamiast świeżych drożdży możemy dodać suszone. Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 7 g drożdzy instant, z których nie musimy przygotowywać rozczynu. Możemy jednak to zrobić, aby podczas wyrabiania ciasta szybciej uzyskać spójną i gładką strukturę.
- Pizzę z cukinią możemy upiec na kamieniu, który również rozgrzewamy do maksymalnej temperatury w piekarniku. Blaty przekładamy na gorący kamień, zsuwając je ostrożnie z drewnianej deski. Jeśli kamień jest mocno rozgrzany, to pizza jest gotowa już po 5 min.
- Blacha do pizzy nagrzewa się przez 20 min. Kamień potrzebuje dwa razy więcej czasu, czyli ok. 40 min.
- Sos do pizzy smakuje doskonale, jeśli bazuje na jakościowych składnikach. Podstawą jest dobra passata lub domowy przecier pomidorowy.
- Do sosu pomidorowego możemy dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną szalotkę. Taki sos warto przesmażyć na patelni i zredukować (odparować wodę), aby osiągnąć gęstą konsystencję.
- Nasz przepis na pizzę z cukinią jest wegetariański.
- Jeśli mamy ochotę na mięsny dodatek, możemy położyć plasterki salami lub szynki parmeńskiej. Szynkę dodajemy na ostatnią minutę przed końcem pieczenia.
Już wiemy, że pizza z cukinia świetnie smakuje z pomidorami, papryką, salami lub szynką parmeńską. Ale na tym nie kończy się lista dodatków, wśród których możemy wybierać. Co jeszcze pasuje do pizzy z cukinią?
Pizza na spodzie z cukinii to z kolei świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej. Blaty przygotowujemy bez mąki, a zamiast niej dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach. Odciśniętą z wody papkę mieszamy z jajkami, mozzarellą i przyprawami.
W podobny sposób możemy przygotować także pizzę z kalafiora. Uformowane spody na pizzę przykrywamy sosem pomidorowym, a na wierzch kładziemy ulubione dodatki – ser, pomidory, paprykę, szpinak, boczek, szynkę, brokuły, oliwki lub kapary.
Pizza bianca to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kompozycji z sosem pomidorowym. Wszędzie poza Rzymem, określenie to odnosi się do pizzy z białym sosem na bazie mleka. W stolicy Włoch nazywane są tak chlebki zapiekane z oliwą, solą i ewentualnie rozmarynem.
Jak zrobić sos bianco do pizzy z cukinią? Jest na to kilka sposobów:
Białe sosy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pizza z cukinią jest jednym z wielu pomysłów na dania z wykorzystaniem tych warzyw sezonowych. Soczysta i niskokaloryczna cukinia ma neutralny smak i ładnie przechodzi aromatem dodatków. Świetnie sprawdza się w wielu różnych przepisach na dania i przekąski z cukinii:
Przy dużych zbiorach cukinii z domowego ogródka, świetnym pomysłem są pikle z cukinii, np. cukinia w curry lub cukinia marynowana na ostro. Słoiki możemy zawekować, by cieszyć się pysznym smakiem sezonowych warzyw o dowolnej porze roku.
Komentarze