Szybka pizza

Ocena:

4.34 (224)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nie mamy pomysłu na obiad, a może chcemy przygotować przekąskę na imprezę, na którą goście już w czekają w drzwiach? Jak zrobić szybką pizzę? Najwięcej czasu zajmuje zawsze wyrastanie ciasta. Warto w czasie, gdy ciasto na szybką pizzę wyrasta, pokroić składniki na jej wierzch. Oto nasza ulubiona szybka pizza - przepis skradnie również serca wasze i waszej rodziny! Mimo że ekspresowa, to taka pizza jak z pizzerii.

Składniki:

  • mąka  3 szklanki

  • drożdże  50 g

  • woda  1 szklanka

  • olej  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

  • kiełbasa  300 g

  • papryka  1 szt.

  • ogórek  3 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • ser żółty  300 g

  • ketchup  6 łyżek stołowych

  • tymianek  1 szczypta

  • oregano  1 szczypta

  • bazylia  1 szczypta

Szybka pizza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy rozczyn do mąki, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć.
    Kiełbasę, paprykę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce.

    szybka-pizza-ciasto
  • Krok 2:

    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy na blachę posmarowaną olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza.

    szybka-pizza-przepis
  • Krok 3:

    Ciasto smarujemy keczupem i wykładamy farsz. Posypujemy serem i ziołami, dodajemy ketchup. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut.

    szybka-pizza-przygotowanie

Porady

  • W przepisie na szybką pizzę zamiast sosu użyto ketchupu. Amatorzy pizzy mogą przygotować domowy sos do pizzy z pomidorów. Jeśli nie mamy jednak czasu, a nie lubimy pizzy z samym ketchupem, warto przygotować własny szybki sos mieszkając w garnku ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę i przyprawy, np. czosnek.
  • Aby ciasto nie przywierało do blachy, warto posmarować ją olejem lub posypać mąką. To trik na pizzę jak z pizzerii.
  • Sprawdź: jak przechowywać ciasto na pizzę

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić szybką pizzę - dodatki do pizzy

Pizzę można podawać z różnymi dodatkami. Według Włochów - im prostsza pizza, tym smaczniejsza, dlatego w przeciwieństwie do tej amerykańskiej, włoska pizza będzie uboga w składniki, jednak wszystkie będą najwyższej jakości. Typowo włoskim połączeniem jest pizza margherrita - czyli sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia. Często do pizzy dodaje się warzywa konserwowe (np. kukurydzę, fasolę), które komponują się dobrze z surowymi warzywami (np. papryka, cebula). Sery o wyraźnym smaku (np. sery pleśniowe) zestawiane są najczęściej z surowymi warzywami i innymi serami, nie radzimy natomiast łączyć ich z innymi produktami o mocnym smaku (np. wędzonymi rybami, ogórkami kiszonymi) - choć jest to oczywiście kwestia gustu. Oliwki i suszone pomidory są popularnym dodatkiem nadającym charakteru pizzy, nie wszystkim przypadnie jednak do gustu. Ostatnio popularnym dodatkiem do pizzy stała się surowa rukola - sprawdzi się ona w zestawie z pizzą roślinną, z szybką szwarcwaldzką lub innym delikatnym mięsem. Serwowana w ten sposób pizza jak z pizzerii nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole - na chwilę przed zjedzeniem!

Więcej wskazówek znajdziecie w tym artykule.

Pizza neapolitańska

Temperatura z piecu w Neapolu dochodzi do 500 st. Celsjusza. Jest to wyniki niemożliwy do osiągnięcia w warunkach domowych. Istnieją jednak pewne rozwiązania, które zbliżą nas do idealnej, neapolitańskiej pizzy - a mianowicie korzystanie z kamienia do pizzy. Kamień do pizzy do ceramiczna podstawka, którą nagrzewa się wraz z piekarnikiem. Dzięki jej wysokiej temperaturze, ciasto na pizzę spieka się podobnie, jak we włoskiej pizzerii. Jeśli chcemy przygotować pizzę neapolitańską należy zmniejszyć ilość drożdży w przepisie - na 500 g mąki potrzeba tylko 1 g drożdży. Nie jest to jednak ciasto na szybką pizzę - musi ono wyrastać około dobę!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne