REKLAMA

Szybka pizza

Nie mamy pomysłu na obiad, a może chcemy przygotować przekąskę na imprezę, na którą goście już w czekają w drzwiach? Jak zrobić szybką pizzę? Najwięcej czasu zajmuje zawsze wyrastanie ciasta. Warto w czasie, gdy ciasto na szybką pizzę wyrasta, pokroić składniki na jej wierzch. Oto nasza ulubiona szybka pizza - przepis skradnie również serca wasze i waszej rodziny! Mimo że ekspresowa, to taka pizza jak z pizzerii.

dodany przez: Julita gotuje

Pizza

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szybka-pizza-ciasto 1.

    Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy rozczyn do mąki, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć.
    Kiełbasę, paprykę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce.

  • szybka-pizza-przepis 2.

    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy na blachę posmarowaną olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza.

  • szybka-pizza-przygotowanie 3.

    Ciasto smarujemy keczupem i wykładamy farsz. Posypujemy serem i ziołami, dodajemy ketchup. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut.

Porady

  • W przepisie na szybką pizzę zamiast sosu użyto ketchupu. Amatorzy pizzy mogą przygotować domowy sos do pizzy z pomidorów. Jeśli nie mamy jednak czasu, a nie lubimy pizzy z samym ketchupem, warto przygotować własny szybki sos mieszkając w garnku ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę i przyprawy, np. czosnek.
  • Aby ciasto nie przywierało do blachy, warto posmarować ją olejem lub posypać mąką. To trik na pizzę jak z pizzerii.

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić szybką pizzę - dodatki do pizzy

Pizzę można podawać z różnymi dodatkami. Według Włochów - im prostsza pizza, tym smaczniejsza, dlatego w przeciwieństwie do tej amerykańskiej, włoska pizza będzie uboga w składniki, jednak wszystkie będą najwyższej jakości. Typowo włoskim połączeniem jest pizza margherrita - czyli sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia. Często do pizzy dodaje się warzywa konserwowe (np. kukurydzę, fasolę), które komponują się dobrze z surowymi warzywami (np. papryka, cebula). Sery o wyraźnym smaku (np. sery pleśniowe) zestawiane są najczęściej z surowymi warzywami i innymi serami, nie radzimy natomiast łączyć ich z innymi produktami o mocnym smaku (np. wędzonymi rybami, ogórkami kiszonymi) - choć jest to oczywiście kwestia gustu. Oliwki i suszone pomidory są popularnym dodatkiem nadającym charakteru pizzy, nie wszystkim przypadnie jednak do gustu. Ostatnio popularnym dodatkiem do pizzy stała się surowa rukola - sprawdzi się ona w zestawie z pizzą roślinną, z szybką szwarcwaldzką lub innym delikatnym mięsem. Serwowana w ten sposób pizza jak z pizzerii nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole - na chwilę przed zjedzeniem!

Więcej wskazówek znajdziecie w tym artykule.

Pizza neapolitańska

Temperatura z piecu w Neapolu dochodzi do 500 st. Celsjusza. Jest to wyniki niemożliwy do osiągnięcia w warunkach domowych. Istnieją jednak pewne rozwiązania, które zbliżą nas do idealnej, neapolitańskiej pizzy - a mianowicie korzystanie z kamienia do pizzy. Kamień do pizzy do ceramiczna podstawka, którą nagrzewa się wraz z piekarnikiem. Dzięki jej wysokiej temperaturze, ciasto na pizzę spieka się podobnie, jak we włoskiej pizzerii. Jeśli chcemy przygotować pizzę neapolitańską należy zmniejszyć ilość drożdży w przepisie - na 500 g mąki potrzeba tylko 1 g drożdży. Nie jest to jednak ciasto na szybką pizzę - musi ono wyrastać około dobę!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy