Pizza ze szpinakiem to smaczna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego włoskiego specjału. Przygotowana na puszystym cieście jest pyszna i sycąca, na cienkim smakuje tak samo dobrze i zawiera zdecydowanie mniej kalorii. Pizza wegetariańska ze szpinakiem to idealny pomysł na bezmięsny obiad, jeżeli jednak lubimy mięsne dodatki, z łatwością przygotujemy doskonałą pizzę ze szpinakiem i kurczakiem.
StockFood
(średnia 4.51 z 162 głosów)
Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlać do mąki i wymieszać do powstania zaczynu. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodać 3 g soli i 40 ml oleju i zagnieść ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Szpinak trzeba umyć i dokładnie odsączyć z wody na gęstym sicie. Następnie należy go rozdrobnić. Czosnek trzeba obrać i drobno pokroić. Następnie na patelni trzeba rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć. Kolejnym krokiem jest dodanie szpinaku. Należy dusić szpinak do miękkości, przyprawić do smaku 3 g soli, świeżo zmielonym pieprzem. Uduszony szpinak należy przestudzić. A małą cukinię pokroić w cienkie plastry.
Pomidory z puszki należy zblendować z jednym ząbkiem czosnku.
Wyrośnięte ciasto trzeba uformować na kształt okręgu na papierze do pieczenia. Na wierzchu należy położyć przygotowane dodatki. Pizzę pieczemy około 12 minut w temperaturze 210°C. Pod koniec pieczenia na pizzy kładziemy plastry mozzarelli. Całość zapiekamy jeszcze 3 minuty, aż do rozpuszczenia sera. Pizza ze szpinakiem jest gotowa do podania.
Porady
Pizza ze szpinakiem świeżym czy mrożonym?
Domowa pizza ze szpinakiem może być przygotowana ze szpinakiem świeżym lub mrożonym. W obu przypadkach smakuje tak samo dobrze, trzeba tylko pamiętać, że wybierając przepis z mrożonymi warzywami, należy zmniejszyć ich porcję o około 50 procent.
Dodatki do pizzy ze szpinakiem
To kwestia indywidualnych upodobań. Pizza ze szpinakiem i serem mozzarella, przyprawiona czosnkiem, bazylią i oregano, smakuje wyśmienicie, ale z suszonymi lub ze świeżymi pomidorami, fetą i kurczakiem też zachwyca bogactwem smaku. Sosy? Wedle upodobań - czosnkowy lub pomidorowy.
Pizza należy do tych potraw, za którymi przepada większość osób. Historia tego dania pamięta czasy starożytne. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale zanim pizzę wymyślili Włosi, podobną potrawę przygotowywali Grecy. Mowa o cienkim placku z zapiekanymi ziołami, oliwkami i czosnkiem, który nosił nazwę "plankuntos". Podobnymi specjałami zajadali się też Egipcjanie i Babilończycy. Na Półwysep Apeniński, ten przysmak dotarł w V w n.e.
Nazwy "pizza" zaczęto używać dopiero w 997 roku. Choć dziś zajadają się nią wszyscy, początkowo pizza była uważana za danie biednych warstw społecznych. W tamtych czasach, szpinak na pizzy jeszcze nie gościł. Majętni Włosi zwrócili na nią uwagę dopiero w XV wieku, kiedy na Starym Kontynencie pojawiły się pomidory.
Od tego czasu, przepis na pyszny placek z dodatkami przechodził wiele przemian. Pizza ze szpinakiem to zdecydowanie twór naszych czasów i choć takie danie ma niewiele wspólnego z włoskim pierwowzorem, to trzeba przyznać, że smakuje wyśmienicie.
Komentarze