Pizza domowa

Mój ulubiony i sprawdzony przepis - zawsze się udaje.

Pizza

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 201 głosów)

Składniki:

  • - 2,5 szkla. mąki,
  • - 20g drożdży,
  • - 1 szkl. wody mineralnej (ja wolę gazowaną),
  • - szczypta cukru,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • Sos:
  • 100ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • Wody tyle, żeby sos był jak gęsta śmietana
  • DODATKI:
  • 300g sera mozarella (może być też na pół z goudą)
  • świeża bazylia
  • Reszta wg uznania:
  • kurczak, ananas, pieczarki, papryka, tuńczyk, cebula, kukurydza, oliwki, pomidory, salami, szynka itp.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozkruszyć, wymieszać ze szczyptą cukru, zalać pół szklanki ciepłej wody, dodać 2 łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
  • Mąkę przesiać do miski. Wlać resztę wody, wymieszanej z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dolewając oliwę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, powinno odstawać od rąk.
  • Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć folia spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (W ciągu 30 - 40 min. podwoi swoją objętość)
  • Ciasto rozpłaszczyć i rozciągnąć palcami w miarę równomiernie na okrągły placek o grubości do 1cm. (najlepiej rękami, nie polecam stosowania wałka). Wyłożyć nim natłuszczoną oliwą blachę, formując dookoła brzeg (z tej porcji ciasta robię pizzę na kwadratową blachę 50cm). Ciasto posmarować lekko oliwą.
  • Ciasto posmarować sosem, posypać połową sera, wyłożyć składniki, posypać resztą sera.
  • Blachę z pizzą wstawić do bardzo gorącego piekarnika (250st.), piec ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy