REKLAMA

Domowa pizza na dużą blachę

Pizza na dużą blachę to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, a także na przyjęcie w gronie znajomych. Można ją także przyrządzić na kinderbal dla najmłodszych amatorów tej tradycyjnej, włoskiej potrawy. Sekret smaku naszej propozycji pizzy na dużą blachę tkwi w cieście, dzięki któremu pizza domowa smakuje jak pizza z najlepszej pizzerii. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną pizzę na dużą blachę, dzięki której zaspokoimy apetyt nawet największych łasuchów! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Pizza

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 215 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zaczyn 1.

    Przepis na pizzę na dużą blachę zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Świeże drożdże rozkruszamy w miseczce, zasypujemy szczyptą cukru i ok. 10g mąki pszennej. Całość mieszamy z ok. 125ml wody i odstawiamy. 

  • zaczyn 2.

    Pozostałą część mąki przesiewamy do dużej miski. Wówczas wlewamy pozostałą wodę, dodajemy ok. 2g soli, zaczyn drożdżowy i 60ml oliwy z oliwek. Następnie wyrabiamy ciasto na pizzę na dużą blachę. 

  • ciasto na pizzę 3.

    Wyrobione ciasto na pizzę należy przełożyć do natłuszczonej (za pomocą oliwy z oliwek) miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby mogło ono swobodnie urosnąć. Ciasto potrzebuje ok 40-60 minut. Dodatkowo możemy przykryć je czystą ściereczką. 

  • ciasto 4.

    Wówczas, gdy ciasto pozostawiliśmy do wyrośnięcia, to zabieramy się za przygotowanie sosu do pizzy. Należy wymieszać ze sobą passatę pomidorową, cukier, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie ciasto przekładamy na natłuszczoną oliwą z oliwek blachę, a następnie placami formujemy brzegi ciasta. Smarujemy je przygotowanym sosem oraz dodajemy starty na tarce ser i dodatki: pokrojone pieczarki, szynkę typu prosciutto i posypujemy wierzch serem. Pizzę na dużą blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240-250 stopni C. Pieczemy przez 7 minut. 

Porady

  • Nasz przepis na pizzę domową nadaje się na blachę prostokątną  (60 × 40 - wtedy wyjdzie pizza na średnim cieście) lub kwadratową (50 × 50 - nieco grusza pizza).
  • Woda, którą wykorzystujemy do przygotowania zaczynu drożdżowego, powinna być ciepła (ale nie gorąca, ponieważ wtedy zabijemy nasze drożdże, a ciasto na pizzę nam nie wyrośnie). 
  • Ciasto na pizzę najlepiej przygotować z mąki 00 – jest to oryginalna włoska mąka, która charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia. Jest ona bardzo lekka i oczyszczona z otrębów. Co ważne, jest to mąka o bardzo wysokiej zawartości glutenu. Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą ją zastąpić mąką z tapioki czy ciecierzycy. Dobrze sprawdzi się także mąka ryżowa i owsiana. 
  • Ciasto na pizzę należy wyrabiać przynajmniej przez 10 minut – wówczas będzie ono miękkie i elastyczne. 
  • Do pieczenia pizzy możemy wykorzystać specjalny kamień do pizzy. 
     

Notka redakcyjna

Ciasto na pizzę na dużą blachę – zasady 

1.    Woda do zaczynu drożdżowego powinna mieć ok. 39-40 stopni Celsjusza. 
2.    Do zaczynu drożdżowego należy dodać odrobinę cukru. Cukier aktywuje drożdże do pracy i skraca czas przygotowania pizzy. 
3.    Ciasto na pizzę możemy przygotować zarówno z suchych, jak i mokrych drożdży. 
4.    Do ciasta na pizzę należy dodać odrobinę tłuszczu – dobrze sprawdzi się oliwa z oliwek, olej ryżowy i olej z prażonego sezamu. Olej sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne.
5.    Ważnym składnikiem ciasta na pizzę jest sól – dzięki temu ma ono smak, a także nie przykleja się do blatu. Oprócz tego sól spowalnia wchłanianie cukru przez drożdże.
6.    Do wyrabiania ciasta na pizzę możemy użyć rąk lub miksera. 
7.    Przy formowaniu pizzy na dużą blachę nie należy używać wałka, ani też kręcić pizzy w powietrzu.
8.    Sos na pizzę warto przygotowywać na małym ogniu – dzięki temu przecier się zredukuje, a sól odda swój smak. 
9.    Czas pieczenia pizzy budzi sporo kontrowersji – dobrym pomysłem jest pieczenie pizzy na najwyższej temperaturze (250 stopni Celsjusza) przez ok. 7 minut. 
10.    Do pizzy możemy dodać dowolne składniki – warto jednak zbytnio nie przeciążać pizzy, ponieważ  w przeciwnym razie ciasto może nam nieco „oklapnąć” w piekarniku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy