Pizza z kurkami

Ocena:

4.49 (162)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Pizza z kurkami z dodatkiem pomidorków koktajlowych, jakościowego, włoskiego sera i aromatycznego sosu pomidorowego z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Sprawdzi się zarówno na co dzień jako smaczny obiad czy kolacja, jak i podczas imprez lub bardziej kameralnych spotkań w gronie najbliższych. Jeśli chcecie urozmaicić swoje codzienne menu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pizzę z kurkami. 

Składniki:

  • drożdże  20 g

  • woda  150 ml

  • cukier  5 g

  • mąka 00  300 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • sól  3 szczypty

  • passata pomidorowa  125 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • pieprz  2 szczypty

  • oregano  0.5 łyżeczki

  • kurki  300 g

  • mozzarella  300 g

  • pomidorki koktajlowe  150 g

  • masło  12 g

Pizza z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na pizzę: drożdże rozrabiamy z 3 g cukru w letniej wodzie. Odkładamy je na 10 minut. W tym czasie, w dużej misce, łączymy ze sobą mąkę, 40 ml oliwy oraz szczyptę soli. Dodajemy drożdże. Z powstałej masy zagniatamy ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką kuchenną i przekładamy w ciepłe miejsce (na około godzinę) do wyrośnięcia. 

  • Krok 2:

    Sos pomidorowy do pizzy: w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 5 ml oliwy. Dorzucamy do niej świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go przez kilka minut, do zarumienienia. Następnie dodajemy passatę pomidorową i oregano oraz po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Sos zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy go przez około 15 minut. 

  • Krok 3:

    Przygotowanie dodatków do pizzy: kurki dokładnie oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Mozzarellę  ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy na nią kurki, doprawiamy je szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez około 8 minut, aż do miękkości. 

  • Krok 4:

    Pizza z kurkami: piekarnik rozgrzewamy do możliwie najwyższej temperatury (ok. 250°C). Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy. Przy pomocy dłoni rozciągamy je, aż do uzyskania pożądanego kształtu. Placek smarujemy warstwą sosu pomidorowego. Posypujemy go startą mozzarellą. Układamy na niej podsmażone na patelni kurki i pokrojone pomidorki. Całość pieczemy przez około 12– 15 minut na najniższej półce piekarnika. Przed podaniem gotową pizzę kurkową możemy dodatkowo udekorować świeżymi listkami bazylii. 

Porady

  • Do przygotowania pizzy z kurkami nie potrzeba wielu składników. Warto więc zadbać o to, by były one najwyższej jakości. Włoska mąka 00, oliwa extra virgin, dobra passata z pomidorów, prawdziwa mozzarella i świeże, leśne grzyby – to podstawa sukcesu.
  • Ciasto można zagniatać ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego z odpowiednią przystawką. Po wyrobieniu powinno ono mieć elastyczną konsystencję. Warto dodać, że ciasta na pizzę nie należy rozwałkowywać. Najlepiej formować je ręcznie.
  • By gotowa, domowa pizza miała idealną, chrupką konsystencję, należy upewnić się, że sos dobrze odparowany. W przeciwnym razie ciasto może namoknąć. Polecamy też sięgać po mozzarellę bez zalewy.
  • Jeśli chcecie, by brzegi pizzy kurkowej ładnie się zarumieniły w piekarniku, posmarujcie je odrobiną oliwy. 
  • Lubicie mięsne dodatki do pizzy? W takim razie koniecznie musicie spróbować pizzy z kurkami i boczkiem. Plasterki mięsa układa się na warstwie sera, przed wyłożeniem grzybów. 
  • Pizzę z kurkami można również upiec na żeliwnej patelni lub specjalnym kamieniu do pizzy. Dzięki temu nie tylko stanie się ona bardziej chrupiąca, ale i czas jej pieczenia będzie krótszy. 
  • Krojenie pizzy na kawałki ułatwi poręczny obrotowy nóż. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pizza z kurkami w wersji wegańskiej i bezglutenowej

Nie możecie spożywać glutenu? Żaden problem. Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis na pizzę z kurkami, by móc cieszyć się jej smakiem, będąc na diecie bezglutenowej. W takim przypadku mąkę pszenną najlepiej zastąpić mieszanką mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Zapewni ona odpowiednią konsystencję ciasta. Równie dobrze sprawdzą się gotowe miksy oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa. Fanom kulinarnych nowości, polecamy także spróbowanie niezwykle chrupiącej pizzy na spodzie z kalafiora. 

Pizzę z kurkami z łatwością przygotujecie też w wersji wegańskiej – samo ciasto na pizzę nie zawiera bowiem żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy więc zastąpić podaną w przepisie mozzarellę jej roślinnym odpowiednikiem. Dobrze sprawdzą się gotowe, wegańskie sery na bazie orzechów nerkowca lub mieszanki napoju sojowego i mąki z ciecierzycy. Choć zajmuje to nieco czasu, roślinne sery można też zrobić samodzielnie.  

Biała pizza z kurkami – przepis

Ostatnimi czasy wielką popularność zyskują pizze białe. Nic dziwnego – smakują wprost genialnie! Czym różnią się od klasycznych, włoskich placków? Najczęściej, zamiast tradycyjnego, pomidorowego sosu, do ich przygotowania używa się białego sosu na bazie mleka krowiego lub kwaśnej śmietany. Niektórzy przyrządzają je także w wersji całkowicie pozbawionej sosu. Polewają ją jedynie niewielką ilością oliwy. 

Jak zrobić białą pizzę z kurkami? Ciasto można przygotować zgodnie z podanym powyżej przepisem. Po wyrośnięciu i uformowaniu, smaruje się je mieszanką kwaśnej śmietany 18 % (75 g), świeżo przeciśniętego czosnku (1 ząbek) i szczypty soli. Następnie układa się na niej startą mozzarellę oraz przyrumieniony na patelni boczek. Całość przykrywa się warstwą smażonej cebuli i kurek. Tak przygotowaną pizzę kurkową piecze się przez około 12–15 w temperaturze 250°C. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne