Fit pizza

Pizza na diecie? Nic nie stoi na przeszkodzie! Fit pizza to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Dietetyczne ciasto na pizzę pozwoli ci jeść ulubiony comfort food nie tylko jako „cheat meal”. Sprawdź nasz przepis na fit pizzę – bez wyrzutów sumienia! To taka pizza jak z pizzerii w zdrowszej wersji.

dodany przez: Kulinarna Hania

Pizza

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-pizze 1.

    Mąkę pszenną i pełnoziarnistą mieszamy z drożdżami (w przepisie użyto drożdży instant) i solą morską. Dodajemy niecałą łyżkę stołową oliwy, jogurt naturalny i letnią wodę. Mieszamy, a następnie dokładnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę i odkładamy do miski. Ciasto na pizze fit przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • amoniaczki-przygotowanie 2.

    Gdy ciasto wyrośnie, cienko rozwałkowujemy je na blacie posypanym odrobiną mąki. Opcjonalnie zawijamy brzegi ciasta do środka. Rozwałkowane ciasto na fit pizzę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • pizza-hawajska-przygotowanie 3.

    Przygotowujemy sos pomidorowy do pizzy. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę, mieszamy z passatą pomidorową. Do sosu dodajemy po pół łyżeczki bazylii i oregano. Nakładamy sos łyżką na środek ciasta i rozprowadzamy okrężnymi ruchami po całości. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. W międzyczasie ścieramy na tarce mozzarellę, a pomidorki przekrajamy na pół. Po 5 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je startym serem, a na wierzchu wykładamy przepołowione pomidorki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Po wyjęciu na wierzchu kładziemy kilka świeżych liści bazylii.

Porady

  • Przepis na fit pizzę zawiera drożdże. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i drożdży suchych typu instant. Musisz jednak pamiętać, że dodaje się je w innych proporcjach. 3,5 g drożdży instant (z reguły jest to pół saszetki) to odpowiednik mniej więcej 12,5 gl drożdży świeżych
  • Co zrobić, żeby fit pizza upiekła się szybciej? Krótszy czas wypiekania pizzy działa na jej korzyść. Krócej pieczona fit pizza ma lżejsze ciasto i jest bardziej chrupiąca. Pomocnym narzędziem będzie kamień do pizzy - wchłania wilgoć z ciasta i długo utrzymuje temperaturę. Dzięki temu gadżetowi wyjdzie pizza jak z pizzerii.

Notka redakcyjna

Jak zrobić fit pizzę?

Pizza w tradycyjnym wydaniu nie jest najzdrowszym daniem. Zawiera dużo węglowodanów, a zależnie od dodatków, może zawierać także dużo tłuszczu. Kiedy obawiamy się nadprogramowych kalorii bądź jesteśmy na diecie lub mamy nieprzemożoną chęć na włoski fast food, wybawieniem będzie fit pizza. Główną różnicą między klasyczną pizzą a pizza fit jest dietetyczny i zdrowy spód do pizzy. Tradycyjnie wykonuje się go z mąki pszennej, z kolei zdrowe ciasto na pizzę przyrządzamy, wykorzystując mąkę pełnoziarnistą. Można użyć także mąki razowej bądź orkiszowej - ciekawa w smaku będzie też pizza żytnia. Warto pokombinować, aby mimo zmienionych składników, finalnie cieszyć się smakiem pizzy jak z pizzerii.

Zobacz także: Pizza od kuchni - sekrety pizzy idealnej według najlepszych kucharzy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy