Sos czosnkowy jest intensywny w smaku, niezwykle aromatyczny i po prostu smakuje doskonale. Idealnie pasuje do pizzy, do polania na wierzchu, ale to świetna baza na spód do pizzy bianca. Sprawdza się też jako dodatek do innych dań. Robi się go bardzo prosto i szybko, a jest o niebo lepszy od gotowych odpowiedników ze sklepu. Podajemy przepis na sos czosnkowy, który posmakuje całej rodzinie.
iStock
Czosnek: obieramy go i przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Jeśli nie mamy świeżego, to możemy użyć mielony, ale będzie on mniej aromatyczny.
Łączenie składników: do miseczki przekładamy jogurt naturalny oraz majonez, a następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Chłodzenie: sos czosnkowy wsadzamy do lodówki na około 10 minut.
Porady
- Sos czosnkowy można doprawić odrobiną soku z cytryny – będzie smaczniejszy i może postać dłużej w lodówce.
- Jakie przyprawy dodać do sosu czosnkowego? Dobrze tu pasują również wszelkie zioła, zarówno świeże, jak i suszone, np. oregano, bazylia, mięta, zioła prowansalskie, koperek, natka pietruszki. Polecamy też spróbować wersję z pieprzem ziołowym lub świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
- Sos podwójnie czosnkowy? Tak, to proste! Wystarczy dodać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego do powyższej mieszanki i gotowe.
- Jeśli sos wyszedł nam zbyt rzadki, możemy go zagęścić w prosty sposób. Wystarczy dodać więcej majonezu, a następnie schłodzić mieszankę.
- Sos czosnkowy bez majonezu? To możliwe. Możemy zrobić go na bazie jogurtu naturalnego, zwłaszcza jeśli zależy nam na dietetycznej wersji. Ale wtedy warto wybierać gęstsze jogurty, np. typu greckiego, który jest niezwykle kremowy i strukturą bardziej przypomina majonez.
Powyższy przepis to doskonała baza do przygotowania dipów czosnkowych w różnych wersjach:
Zaletą tego dodatku jest jego uniwersalność, jeśli zrobimy go więcej, bez problemu wykorzystamy go do innych dań. Kojarzy się z daniami typu fast food. Ale każdą z tych potraw można przygotować w domu, ze zdrowych składników. Wyśmienicie smakują z nim:
Czosnek ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i obniża ciśnienie krwi. Od lat uznawany jest za naturalny antybiotyk. Wystarczy zjeść kilka ząbków w ciągu tygodnia, żeby utrzymać nasz układ krwionośny w dobrym stanie, a w efekcie zmniejszyć ryzyko ataku serca czy wylewu. Jakie właściwości odżywcze ma czosnek? Najcenniejsze są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę (to one odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach). W czosnku znajdziesz także rzadkie mikroelementy np. kobalt i nikiel, aminokwasy, związki flawonoidowe, cukry, witaminy B1 i B2, PP, C oraz A, a także liczne sole mineralne. Także warto jeść sosy czosnkowe oraz inne dania, w składzie których znajdziemy czosnek.
Komentarze