Sos czosnkowy do pizzy

Sos czosnkowy do pizzy jest intensywny w smaku, niezwykle aromatyczny i po prostu smakuje doskonale. świetnie sprawdza się, jeśli podajemy domową pizzę w polskiej wersji, czyli z sosem na wierzchu. Robi się go bardzo prosto i szybko, a jest o niebo lepszy od gotowych odpowiedników ze sklepu. Podajemy przepis na sos czosnkowy, który posmakuje całej rodzinie.

dodany przez: Facet w kuchni

sosy dodatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 208 głosów)


Sos czosnkowy do pizzy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Jeśli nie mamy świeżego, to możemy zrobić użyć mielonego, ale będzie on mniej aromatyczny.

  • 2.

    Sos czosnkowy do pizzy: do miseczki przekładamy jogurt naturalny oraz majonez, a następnie dodajemy oregano, zioła prowansalskie i sól. Dokładnie mieszamy. Wsadzamy go do lodówki na około 10 minut.

Porady

  • Sos czosnkowy można doprawić odrobiną soku z cytryny – będzie smaczniejszy i może postać dłużej w lodówce.
  • Jakie przyprawy dodać do sosu czosnkowego? Oprócz ziół prowansalskich i oregano sprawdzi się też pieprz ziołowy, bazylia oraz zielony koperek. Możemy przygotować go jedynie z dodatkiem czosnku i ewentualnie odrobiny soli. Wszystko zależy od tego, jakie smaki najbardziej lubimy. Polecamy spróbować różnych wersji i wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada.
  • Podwójnie czosnkowy sos czosnkowy? Tak, to proste! Wystarczy dodać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego do powyższej mieszanki i gotowe.
  • Jak zagęścić sos czosnkowy do pizzy? Wystarczy dodać więcej majonezu, a następnie schłodzić mieszankę.
  • Sos czosnkowy bez majonezu? To możliwe. Możemy zrobić go na bazie jogurtu naturalnego, zwłaszcza jeśli zależy nam na dietetycznej wersji. Ale wtedy warto wybierać gęstsze jogurty, np. typu greckiego, który jest niezwykle kremowy i strukturą bardziej przypomina majonez.
  • Zaletą tego dodatku jest jego uniwersalność, jeśli zrobimy go więcej, bez problemu wykorzystamy go do innych dań. Wyśmienicie smakują sałaki z sosem czosnkowym, sprawdzi się też jako dip do nachosów lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Dlatego też to również świetna przekąska na imprezę.

Notka redakcyjna

Sos czosnkowy – wariacje

Sos czosnkowy to doskonały dodatek do wielu dań począwszy od pizzy, przez sałatki, surówki do obiadu, na daniach z grilla kończąc. Powyższy przepis to doskonała baza do przygotowania dipów czosnkowych. Jeśli dbamy o linię możemy przygotować sos czosnkowy z jogurtem.

Jak się zrobić sos czosnkowy z jogurtu? To proste. Obieramy 2 ząbki czosnku i przeciskamy przez praskę. Do szklanki lub małej miseczki przekładamy 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, dodajemy po szczypcie oregano i ziół prowansalskich doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Sos jogurtowo–czosnkowy jest gotowy. Można go też zmodyfikować i dodać 2 łyżki jogurtu i 2 łyżki śmietany 18%.

Podstawowy przepis na sos czosnkowy można wzbogacić, dodając do niego 2 łyżki ketchupu lub musztardy. W prosty sposób zrobimy też wersję orientalną – wystarczy dosypać curry lub wymieszać z pastą. W ten sposób powstaną pyszne sosy np. do pizzy, dań z grilla lub nuggetsów.

Można też przygotować sos czosnkowy jak w restauracji. Taki sos zrobisz z 2 ząbków czosnku, 2 łyżek śmietany i jogurtu oraz 2 łyżeczek drobno posiekanego koperku.  Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić dip czosnkowy na samym majonezie. Ostatecznie decyzja o tym, czy przygotujmy lżejszą wersję sosu czosnkowego, czyli na bazie jogurtu, czy trochę bardziej kaloryczną, czyli na bazie majonezu zależy od preferencji smakowych.

 

Dlaczego warto jeść czosnek

Czosnek ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i obniża ciśnienie krwi. Od lat uznawany jest za naturalny antybiotyk. Wystarczy zjeść kilka ząbków w ciągu tygodnia, żeby utrzymać nasz układ krwionośny w dobrym stanie, a w efekcie zmniejszyć ryzyko ataku serca czy wylewu. Jakie właściwości odżywcze ma czosnek? Najcenniejsze są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę (to one odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach). W czosnku znajdziesz także rzadkie mikroelementy np. kobalt i nikiel, aminokwasy, związki flawonoidowe, cukry, witaminy B1 i B2, PP, C oraz A, a także liczne sole mineralne. Także warto jeść sosy czosnkowe oraz inne dania, w składzie których znajdziemy czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy