Sos czosnkowy do pizzy

Pyszny sos czosnkowy do pizzy, którego nauczyłam się robić u mojej koleżanki w trakcie pieczenia domowej pizzy. Smakuje doskonale, to fajny dodatek, jeśli ktoś lubi właśnie "polską" wersję serwowania pizzy z sosami. Zobacz jak zrobić sos czosnkowy. 

dodany przez: Facet w kuchni

Sosy Dodatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sos czosnkowy 1.

    Jak zrobić sos czosnkowy? Przygotowanie sosu czosnkowego do pizzy jest bardzo poste. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny oraz majonez, a następnie dodajemy oregano, zioła prowansalskie i sól. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos czosnkowy domowy wkładamy do lodówki na około 10 minut. 

Porady

  • Sos czosnkowy można doprawić odrobiną soku z cytryny - będzie smaczniejszy i może postać dłużej w lodówce. 
  • Jakie przyprawy dodać do sosu czosnkowego? Oprócz ziół prowansalskich i oregano sprawdzi się też pieprz ziołowy, bazylia oraz zielony koperek. 
  • Podwójnie czosnkowy sos czosnkowy? Tak, to proste! Wystarczy dodać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego do powyższej mieszanki i gotowe. 
  • Jak zagęścić sos czosnkowy? Wystarczy dodać więcej majonezu, a następnie schłodzić mieszankę. 

Notka redakcyjna

Dip czosnkowy


Dip czosnkowy to doskonały dodatek do wielu dań począwszy od pizzy na daniach z grilla kończąc. Powyższy przepis na sos czosnkowy, to doskonała baza do przygotowania dipów czosnkowych. Jeśli dbasz o linie możesz przygotować sos czosnkowy z jogurtem. Jak się robi sos czosnkowy z jogurtem? To proste. Obierz 2 ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. Do szklanki lub małej miseczki przełóż 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, dodaj po szczypcie oregano i ziół prowansalskich dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Sos jogurtowo-czosnkowy jest gotowy. Ten przepis możesz zmodyfikować i dodać 2 łyżki jogurtu i 2 łyżki śmietany 18%. Podstawowy przepis na sos czosnkowy możesz wzbogacić także dodając do niego 2 łyżki ketchupu lub musztardy. W efekcie uzyskasz trzy pyszne sosy np. do pizzy, dań z grilla lub nuggetsów. Możesz też przygotować sos czosnkowy jak w restauracji. Taki sos zrobisz z 2 ząbków czosnku, 2 łyżek śmietany i jogurtu oraz 2 łyżeczek drobno posiekanego koperku.  Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić dip czosnkowy na samym majonezie. Ostatecznie decyzja o tym, czy przygotujesz lżejszą wersję sosu czosnkowego, czyli na bazie jogurtu, czy trochę bardziej kaloryczną, czyli na bazie majonezu zależy od preferencji smakowych. 


Dlaczego warto jeść czosnek


Czosnek ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i obniża ciśnienie krwi.  Czosnek od lat uznawany jest za naturalny antybiotyk. Wystarczy zjeść kilka ząbków czosnku w ciągu tygodnia, aby utrzymać nasz układ krwionośny w dobrym stanie, a w efekcie uniknąć ataku serca czy wylewu. Jakie właściwości odżywcze ma czosnek? Najcenniejsze są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę (to one odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach). W czosnku znajdziesz także rzadki mikroelementy np. kobalt i nikiel, aminokwasy, związki flawonoidowe, cukry, witaminy B1 i B2, PP, C oraz A, a także liczne sole mineralne. Także warto jeść sosy czosnkowe oraz inne dania, w składzie których znjadziesz czosnek. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy