Suszone pomidory w oliwie

Domowe suszone pomidory w oliwie są całkiem łatwe do przygotowania. Najlepiej smakują z dodatkiem przypraw i są doskonałym dodatkiem do wielu dań: sałatek, dań głównych, kolacji czy śniadań.

Przetwory

Czas przygotowania:
600 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 208 głosów)

Składniki:

  • mięsiste pomidory (ok. 3 kg)
  • suszone zioła:
  • bazylia,
  • oregano
  • rozmaryn
  • sól
  • czosnek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory myjemy, kroimy na połówki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do góry. Posypujemy solą oraz ziołami. Zioła możemy mieszać dowolnie lub też używać tylko jednego.
  • Suszymy w uchylonym piekarniku w temp. ok 50 st. C z termoobiegiem ok 9 godzin. Należy uważać, aby nie wyschły na wiór, powinny mieć delikatną mięsistą wartewkę.
  • Wysuszone pomidory układamy w słoiczkach, wkładając również ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam). Zalewamy podgrzaną mocno oliwą z oliwek, zakręcamy dokładnie i ustawiamy dnem do góry.
  • Tak przygotowane pomidory można przechowywać bardzo długo, używać do sałatek, makaronów, zapiekanek, a aromatyzowana oliwa jest również doskonałym dodatkiem do wielu pysznych dań.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy