Suszone pomidory w oliwie

Domowe suszone pomidory w oliwie są całkiem łatwe do przygotowania. Najlepiej smakują z dodatkiem przypraw i są doskonałym dodatkiem do wielu dań: sałatek, dań głównych, kolacji czy śniadań.

Dodany przez:

Suszone pomidory w oliwie

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.19 z 16 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • mięsiste pomidory (ok. 3 kg)
  • suszone zioła:
  • bazylia,
  • oregano
  • rozmaryn
  • sól
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy, kroimy na połówki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do góry. Posypujemy solą oraz ziołami. Zioła możemy mieszać dowolnie lub też używać tylko jednego.
  2. Suszymy w uchylonym piekarniku w temp. ok 50 st. C z termoobiegiem ok 9 godzin. Należy uważać, aby nie wyschły na wiór, powinny mieć delikatną mięsistą wartewkę.
  3. Wysuszone pomidory układamy w słoiczkach, wkładając również ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam). Zalewamy podgrzaną mocno oliwą z oliwek, zakręcamy dokładnie i ustawiamy dnem do góry.
  4. Tak przygotowane pomidory można przechowywać bardzo długo, używać do sałatek, makaronów, zapiekanek, a aromatyzowana oliwa jest również doskonałym dodatkiem do wielu pysznych dań.
przetwory pomidory bazylia Suszone pomidory oregano
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze