Naleśniki z cukinią

Ocena:

4.46 (173)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Naleśniki z cukinią to świetny pomysł na proste, a zarazem bardzo efektowne danie. Połączenie warzywnego farszu z dodatkiem szynki gotowanej oraz jakościowego twarogu białego i ciasta na bazie piwa smakuje wprost fantastycznie. Można podawać je zarówno na obiad, jak i lunch czy kolację na ciepło. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na naleśniki nadziewane cukinią. 

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • piwo  250 ml

  • mleko  250 ml

  • jajka  2 szt.

  • oliwa z oliwek  10 g

  • cukinia  300 g

  • twaróg  200 g

  • cebula  120 g

  • masło  25 g

  • szynka gotowana  100 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • koperek  1 pęczek

Naleśniki z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na naleśniki: Koperek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i sieczemy na drobno. Do miski wlewamy piwo, mleko oraz oliwę. Dodajemy mąkę i ubijamy całość przy pomocy trzepaczki. Następnie łączymy masę z jajkami, koperkiem i solą. Gotowe ciasto naleśnikowe odkładamy na około 30 minut. 

  • Krok 2:

    Farsz z cukinii do naleśników: Cukinię myjemy i kroimy w cienkie słupki. Cebulę obieramy, sieczemy na drobno. Szynkę kroimy w małą kosteczkę. Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Szklimy na nim cebulę, a po chwili dodajemy także cukinię. Całość smażymy przez 3–4 minuty. Następnie dorzucamy szynkę i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3 minuty. Wszystkie składniki przekładamy z patelni do miski i dokładnie łączymy z twarogiem. Gotowy farsz do naleśników z cukinii doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Naleśniki z cukinią: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy chochli przelewamy na nią ciasto i smażymy je z obu stron. Na każdy z naleśników nakładamy po łyżce farszu. Składamy je w trójkąty i opcjonalnie dodatkowo podsmażamy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe naleśniki z farszem z cukinii podajemy w towarzystwie kwaśnej śmietany lub innych,  ulubionych dodatków.  

Porady

  • Naleśniki z cukinią można również przygotować na bazie klasycznego ciasta naleśnikowego bez dodatku piwa. 
  • Usmażyliście zbyt dużą ilość naleśników? Żaden problem! Po wystudzeniu możecie owinąć je folią spożywczą (każdy osobno) i zamrozić. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez 2 miesiące. Gotowe naleśniki z farszem z cukinii można również trzymać w lodówce przez około 3 dni. 
  • Jeśli chcecie urozmaicić smak naleśników z cukinią i serem, połowę podanego w przepisie twarogu białego możecie zastąpić bryndzą.
  • Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem naleśniki z cukinią i szynką polecamy podawać w towarzystwie kwaśnej śmietany. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu aromatyczny dip czosnkowy lub gęsty sos śmietanowo-koperkowy. 
  • Zastanawiacie się na czym smażyć naleśniki nadziewane cukinią? Polecamy sięgać po masło klarowane, olej rzepakowy lub kokosowy. Można także użyć w tym celu rafinowanej oliwy z oliwek czy też oleju słonecznikowego. Warto wiedzieć, że ze względu na dodatek oliwy do ciasta, na patelnię wystarczy wylać naprawdę niewielką ilość tłuszczu. 
  • Przygotowanie wytrawnych naleśników ułatwi specjalna patelnia o niskich bokach. Dzięki niej przewracanie i podważanie ciasta będzie o wiele prostsze. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na domowe naleśniki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Naleśniki z cukinią – w wersji z piekarnika 

Wytrawne naleśniki to świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek na ciepło. W najprostszej wersji, usmażone placki wystarczy wypełnić warzywnym nadzieniem i złożyć. To jednak nie jedyna opcja. Jeśli możecie pozwolić sobie na spędzenie w kuchni dodatkowych kilkunastu minut, koniecznie spróbujcie naleśników zapiekanych z cukinią. 

W tej wersji gotowe naleśniki z cukinią i serem układa się ciasno w naczyniu żaroodpornym. Następnie obficie posypuje się je tartym parmezanem. Można też sięgnąć po startą (na tarce o drobnych oczkach) goudę lub mozzarellę. Całość przekłada się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i zapieka przez około 10–15 minut. Efekty są zniewalające! 

Farsz do naleśników z cukinii – dodatki

Cukinia to jedno z bardziej uniwersalnych warzyw! Jej smak świetnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami, takimi jak chociażby bakłażan, pomidor, czerwona cebula, papryka czy wiele, wiele innych. Szczególnie polecamy spróbować naleśników z cukinią i pieczarkami. By całość smakowała jeszcze lepiej warto dodać do farszu odrobinę sera żółtego oraz posiekaną na drobno cebulkę białą. 

Jeśli zaś macie ochotę na nieco bardziej pożywny posiłek, możecie przygotować naleśniki z cukinią i kurczakiem. Wystarczy pokroić go w drobną kostkę i podsmażyć przez około 10 minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Do farszu naleśnikowego można również dodać pokrojony na małe kawałki i zarumieniony na patelni boczek lub jakościowe mięso mielone.

Smak cukiniowego farszu można również urozmaicić, dodając do niego ulubiony ser. Może to być angielski cheddar lub włoski parmezan. Dobrze sprawdzą się też inne sery żółte – maasdamer, edam, gouda, grana padano czy ser tylżycki. Jeśli zaś wolcie sery świeże, możecie przygotować naleśniki z cukinią i mozzarellą. W takiej wersji, nadzienie polecamy doprawić odrobiną bazylii i tymianku. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne