Artur Rogalski
4.49 (180)
Sałatka z cukinii skrywa w sobie pyszne i zdrowe warzywa wymieszane z serem feta. Całość polana jest orzeźwiającym, lekkim sosem, który powstaje na bazie oliwy i soku z cytryny. Danie podajemy zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsnych potraw.
cukinia 1 szt.
czosnek 1 szt.
oregano 4 g
rukola 50 g
pomidor 2 szt.
cebula 1 szt.
feta 100 g
oliwa z oliwek 40 ml
sok z cytryny 15 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
Przygotowanie: czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Pomidory myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w kostkę.
Cebula: zdejmujemy z niej łupinę, dzielimy ją na 4 części. Do przygotowania potrawy potrzebujemy tylko jednej ćwiartki, którą kroimy w drobną kostkę.
Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy ją w słupki i polewamy oliwą. Rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy na nią cukinię i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną Warzywo odkładamy do miski. Łączymy je z czosnkiem oraz oregano.
Sos sałatkowy: oliwę wlewamy do małej miseczki. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, niewielką ilość soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatka z cukinii: rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Dodajemy pomidory, cebulę, cukinię oraz kostki sera feta. Całość polewamy sosem.
Porady
- Sałatka z cukinii to świetny pomysł na śniadanie lub lekki posiłek. Rewelacyjnie sprawdzi się jako smaczny dodatek do mięsnych dań obiadowych.
- Jeśli nie przepadamy za ostrym zapachem i smakiem cebuli, możemy zastosować jeden prosty trik. Wystarczy obrać ją, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywo, a na końcu dodajemy do sałatki.
- Do sałatki możemy dodać czarne oliwki. W konsekwencji uzyskamy sałatkę grecką z cukinią.
- Najlepiej smakuje z pomidorami. Polecamy wybrać malinowe.
- Rukolę z powodzeniem zastąpimy sałatą lodową, rzymską, a nawet roszponką.
- Do przygotowania sosu sałatkowego polecamy użyć oliwy z pierwszego tłoczenia, extra virgin. Jest wysokiej jakości, ma głęboki smak i zapach. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze.
Sałatka z cukinii jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również zdrowa. Stanowi ona wyśmienity dodatek do potraw. Ponadto świetnie sprawdzi się także jako samodzielne danie. Możemy podać ją z:
Sałatkę z cukinii możemy dodatkowo wzbogacić o:
Sałatkę bez problemu zrobimy na bazie surowej cukinii. W takiej sytuacji polecamy wybrać młode warzywo, które cechuje się bardzo delikatną skórką. W przypadku tego starszego należy pamiętać, żeby je obrać. Cukinię kroimy w paski bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy ją oliwą wymieszaną wcześniej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Całość posypujemy suszonym oregano. Na końcu łączymy warzywo z pozostałymi składnikami.
Cukinia to delikatne w smaku warzywo, które możemy wykorzystać do przygotowania: