Domowa pizza

Domowa pizza to Wasze marzenie? Zrobienie pizzy w domu wcale nie musi być czasochłonne i można stworzyć własną przepyszna kompozycję. Ta domowa pizza to wersja na bogato, bo z salami i oliwkami, ale możecie dodać takie składniki, jakie lubicie lub akurat macie w kuchni lub w lodówce.

Pizza

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciasto1.Robimy ciasto: mąkę mieszamy z solą. Świeże drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniej wody, wlewamy do mąki, dodajemy oliwę (2 łyżki) i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy na 1 godz.
  • czosnek2.Czosnek podsmażamy na oliwie (1 łyżka), dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory (najlepiej kupić krojone, jeśli są całe w puszce to pokroić przed dodaniem), oprószamy solą, pieprzem i oregano do smaku. Dusimy, aż powstanie gęsty sos.
  • pizza3.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Dwie płaskie blachy przykrywamy
    papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta formujemy na podsypanej
    mąką powierzchni 2 blaty, smarujemy je sosem pomidorowym, pozostawiając
    wolne brzegi. Następnie obkładamy plasterkami cebuli, chorizo, papryką, szynką,
    salami i oliwkami, posypujemy mozzarellą. Pieczemy 15 min. Przed podaniem
    posypujemy bazylią.

Porady

Domowa pizza ciasto

Domowa pizza włoska to przede wszystkim ciasto - potrzebuje cierpliwości i jakościowych składników. Warto wybrać mąkę na ciasto do pizzy przeznaczoną własnie do tego włoskiego dania. Nie bez znaczenia jest też oliwa - powinna być to najwyżej jakości oliwa z oliwek. Ciasto musi popracować - nie możemy się spieszyć z tym etapem przygotowania domowej pizzy. Domowa pizza - przepis tak naprawdę zależy często od gospodyni - baza jest taka sama, ale już dodatki do pizzy mogą odwoływać się do ulubionych składników rodziny.

Domowa pizza - pomocne gadżety

Domowa pizza, podobnie jak ta przygotowana pizza włoska w pizzerii, to długie przygotowanie i dobór składników, a następnie szybkie pieczenie w wysokiej temperaturze. Sprawdźcie sami - aż 240 stopni C w piekarniku! To jest moc, które w szybkim czasie sprawi, że placek będzie perfekcyjnie wypieczony. Jeszcze bardziej pomoże w tym specjalny kamień do pizzy. Pozwoli osiągnąć równomierne wypiekanie, a ponadto przyda się do podpłomyków czy wypiekania innych placków. Ten gadżet warto mieć w kuchni, jeśli lubicie pizzę!

Notka redakcyjna

Domowa pizza - dodatki

Nasz przepis i pomysł, jak może wygląda domowa pizza to tylko punkt wyjścia. Dodatki do domowej pizzy możecie łączyć ze sobą np. salami, chorizo i szynkę lub postawić tylko na jeden z tych dodatków. Podobnie z warzywami - oliwki i papryka razem są pyszne, ale możecie pominąć któryś z produktów lub zastąpić go innym ulubionym. Domowa pizza - dodatki niezbędne to przede wszystkim ser np. dobrej jakości mozzarella do zapiekania, a także świeże i suszone zioła - oregano i bazylia nadadzą tego włoskiego aromatu!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy