Domowa pizza

Domowa pizza to Wasze marzenie? To dobrze się składa, bo mamy łatwy przepis – zrobienie jej wcale nie musi być czasochłonne, a do tego można dodać swoje ulubione składniki. Proponujemy salami, szynkę, chorizo, oliwki, paprykę i sos pomidorowy na spodzie. Robienie jej z domownikami to doskonały pomysł na wspólne spędzenie czasu, a nic nie cieszy tak bardzo jak samodzielnie przygotowany posiłek. Gwarantujemy, że będzie pysznie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)


Domowa pizza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto 1.

    Ciasto na domową pizzę: mąkę mieszamy z solą. Świeże drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniej wody, wlewamy do mąki, dodajemy oliwę (2 łyżki, ok. 20 ml) i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy na 1 godz.

  • czosnek 2.

    Domowy sos do pizzy: czosnek podsmażamy na oliwie (1 łyżka, 10 ml), dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory (najlepiej kupić krojone, jeśli są całe w puszce to pokroić przed dodaniem), oprószamy solą, pieprzem i oregano do smaku. Dusimy, aż powstanie gęsty sos.

  • pizza 3.

    Pieczenie domowej pizzy: piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Dwie płaskie blachy przykrywamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta formujemy 2 placki (na powierzchni podsypanej) mąką, smarujemy je sosem pomidorowym, pozostawiając wolne brzegi. Następnie obkładamy plasterkami cebuli, chorizo, papryką, szynką, salami i oliwkami, posypujemy mozzarellą. Pieczemy 15 min. Przed podaniem posypujemy bazylią.

Porady

  • Do przygotowania domowej pizzy najlepsza będzie mąką typ 00, ale jeśli jej nie mamy sprawdzi się również zwykła mąką pszenna. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki przeznaczone na pizzę.
  • Domową pizzę bezglutenową zrobimy zamieniając mąkę pszenną na ryżową, kukurydzianą, gryczaną. Można też przygotować warzywny spód do pizzy, np. z kalafiora.
  • Jeśli nie mamy czasu to możemy znacznie skrócić proces i zrobić szybką domową pizzę. Czas wyrastania ciasta możemy ograniczyć do 30 min. Z kolei sos pomidorowy możemy zastąpić gotowym, dobrej jakości, a ser kupić już starty.
  • Drożdże świeże można zastąpić suchymi, ciasto będzie nieco bardziej kruche, ale nie wpływa na efekt końcowy potrawy.
  • Dużą popularnością cieszy się domowa pizza na grubym cieście. Przepis jest ten sam, wystarczy mniej rozciągnąć ciasto.

Notka redakcyjna

Ciasto na domową pizzę

Domowa pizza włoska to przede wszystkim ciasto – potrzebuje cierpliwości i jakościowych składników. Warto wybrać mąkę na ciasto do pizzy przeznaczoną właśnie do tego włoskiego dania. Nie bez znaczenia jest też oliwa – powinna być najwyżej jakości, z pierwszego tłoczenia. Ciasto musi popracować – nie warto spieszyć się z tym etapem przygotowania, ale czasami po prostu nie mamy wyboru.


Domowa pizza – przepis tak naprawdę zależy często od gospodyni – baza jest taka sama, ale już dodatki mogą odwoływać się do ulubionych składników rodziny. W powyższym przepisie to pizza z salami i oliwkami, ale te produkty można modyfikować. Do popularnych wariantów należy domowa pizza z kurczakiem, carbonara i pepperoni, ale są też różnego rodzaju wegetariańskie i wegańskie.

Sprawdź: jak przechowywać ciasto na pizzę


Domowa pizza – pomocne gadżety

Domowa pizza to przygotowanie i dobór składników, a następnie szybkie pieczenie w wysokiej temperaturze – 240 stopni Celsjusza w piekarniku! To jest moc, która w szybkim czasie sprawi, że ciasto będzie perfekcyjnie wypieczone. Jeszcze bardziej pomoże w tym specjalny kamień do pizzy. Pozwoli osiągnąć równomierne wypiekanie, a ponadto przyda się do podpłomyków czy wypiekania innych placków. Pizza z pieca okaże się wtedy naprawdę banalna do przygotowania! Do tego wszystkiego oczywiście trzeba dodać specjalny nóż, żeby móc ją pokroić bez wysiłku i duży talerz, na którym będzie się pięknie prezentowała.


Domowa pizza – dodatki

Co można dać na pizzę? Nasz przepis i pomysł, jak może wygląda to tylko punkt wyjścia. Dodatki do domowej pizzy możecie łączyć ze sobą np. salami, chorizo i szynkę lub postawić tylko na jeden z tych dodatków. Dylemat co wybrać najlepiej rozstrzygać z osobami, które będą ją z nami jeść. Podobnie z warzywami – oliwki i papryka razem są pyszne, ale możecie pominąć któryś z produktów lub zastąpić go innym ulubionym. Jednym z wariantów jest domowa pizza z pieczarkami, z cebulą i serem, do tego biały sos lub pomidorowy.


Niezbędne dodatki to przede wszystkim ser, dobrej jakości mozzarella do zapiekania (pizza z mozzarellą to jeden z wyróżników włoskiej kuchni), a także świeże i suszone zioła – oregano i bazylia nadadzą aromatu! Zaszalejcie, dobierze ulubione produkty, a wyjdzie Wam pizza jak z pizzerii.


Pizza z pieca

Domowa pizza to przede wszystkim danie, które musimy zrobić w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej robić to w piecu opalanym drewnem, rozgrzanym do 430–460 stopni Celsjusza. Pieczemy ją wtedy 6–9 minut – nie dłużej. W domowych warunkach pizza z pieca – a dokładnie z piekarnika – potrzebuje optymalnie 220–240 stopni i ok. 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy