Sos śmietanowy jest uniwersalny. Świetnie sprawdza się do makaronów, ryżu, zapiekanek, dań mięsnych i wegetariańskich. Z dodatkiem ziół, grzybów czy warzyw nabiera takiego aromatu, jakiego w danej chwili potrzebujemy. W naszym przepisie na sos śmietanowy wykorzystaliśmy bulion warzywny, który jest odpowiedni dla osób na diecie bezmięsnej.
iStock
(średnia 4.49 z 144 głosów)
Bulion: przelewamy do rondelka i wstawiamy do zagotowania.
Śmietana: zanim dodamy ją do sosu, musimy ją zahartować. Do zimnej śmietany dodajemy gorący bulion. Mieszamy i przelewamy do rondelka z bulionem.
Mąka: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z zimną wodą (wystarczy 50 ml). Dodajemy do niej odrobinę gorącego sosu. Mieszamy, przelewamy do rondelka i ponownie mieszamy.
Gotowanie: sos śmietanowy gotujemy przez ok. 5 min, cały czas mieszając, aby był gładki i jednorodny. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Porady
- Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Można go przechowywać w lodówce w zawekowanym słoiku nawet przez kilka miesięcy.
- Biały sos można zrobić również ze słodką śmietaną – 30 lub 36%. Nie trzeba jej hartować – na pewno się nie zważy, więc dodajemy ją bezpośrednio do gorącego bulionu. Sos ze słodką śmietaną jest bardziej aksamitny w smaku, ale też bardziej kaloryczny – doskonały do kurek lub innych grzybów leśnych.
- Do sosu śmietanowego świetnie pasują świeże zioła, takie jak koperek, bazylia, tymianek czy natka pietruszki.
- Doskonale smakuje także ze świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową, słodką lub ostrą papryką.
W podstawowym przepisie sos śmietanowy zagęszczany jest mąką pszenną. W wersji bezglutenowej możemy użyć:
Sos zgęstnieje także po odpowiednio długim redukowaniu, czyli gotowaniu bez pokrywki. Szybciej zgęstnieje na patelni – większa powierzchnia parowania zdecydowanie przyspieszy ten proces.
Komentarze