Sos śmietanowy zasmażkowy

Śmietanowy sos na bazie zasmażki.

Sosy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 143 głosów)

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 400g słodkiej śmietanki
  • 1 kostka mięsna
  • świeży koperek - wg uznania
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2-3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę usmażyć na oleju na jasnobrązowy kolor. Do zasmażki wlać 1 szklankę zimnej wody (musi być zimna, żeby nie zrobiły się grudki), dodać kostkę mięsną, dokładnie rozmieszać, zagotować. Dodać śmietankę (ja użyłam 18%) i 1 szklankę wody (tym razem nie musi być już zimna). Dokładnie rozmieszać. Jak sos będzie zbyt gęsty, dodać więcej wody. Do sosu dodać posiekany koperek. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Sosem polałam ziemniaki i podałam z kurczakiem gotowanym na parze.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy