Sos śmietanowy

Ocena:

4.49 (145)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos śmietanowy jest uniwersalny. Świetnie sprawdza się do makaronów, ryżu, zapiekanek, dań mięsnych i wegetariańskich. Z dodatkiem ziół, grzybów czy warzyw nabiera takiego aromatu, jakiego w danej chwili potrzebujemy. W naszym przepisie na sos śmietanowy wykorzystaliśmy bulion warzywny, który jest odpowiedni dla osób na diecie bezmięsnej.

Składniki:

  • śmietana 18%  400 ml

  • mąka pszenna  100 g

  • bulion warzywny  200 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sos śmietanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bulion: przelewamy do rondelka i wstawiamy do zagotowania.

  • Krok 2:

    Śmietana: zanim dodamy ją do sosu, musimy ją zahartować. Do zimnej śmietany dodajemy gorący bulion. Mieszamy i przelewamy do rondelka z bulionem.

  • Krok 3:

    Mąka: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z zimną wodą (wystarczy 50 ml). Dodajemy do niej odrobinę gorącego sosu. Mieszamy, przelewamy do rondelka i ponownie mieszamy.

  • Krok 4:

    Gotowanie: sos śmietanowy gotujemy przez ok. 5 min, cały czas mieszając, aby był gładki i jednorodny. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Porady

  • Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Można go przechowywać w lodówce w zawekowanym słoiku nawet przez kilka miesięcy.
  • Biały sos można zrobić również ze słodką śmietaną – 30 lub 36%. Nie trzeba jej hartować – na pewno się nie zważy, więc dodajemy ją bezpośrednio do gorącego bulionu. Sos ze słodką śmietaną jest bardziej aksamitny w smaku, ale też bardziej kaloryczny – doskonały do kurek lub innych grzybów leśnych.
  • Do sosu śmietanowego świetnie pasują świeże zioła, takie jak koperek, bazylia, tymianek czy natka pietruszki.
  • Doskonale smakuje także ze świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową, słodką lub ostrą papryką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dania z sosem śmietanowym

  • Makaron w sosie śmietanowym – można dodać do niego pierś z kurczaka, szpinak, pieczarki lub brokuły. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę (można dodać czosnek), dodajemy wybrany składnik i zalewamy sosem. Na koniec całość mieszamy z makaronem ugotowanym al dente.
  • Kurczak w sosie śmietanowym – może to być pierś lub udka. Wybrane mięso podsmażamy na patelni i zalewamy sosem. Całość możemy zapiec z serem i warzywami w piekarniku lub podać z ugotowanym ryżem. W podobny sposób zrobimy pierś kurczaka w sosie śmietanowo–ziołowym.
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym – duszone na patelni wychodzą delikatne i kruche. Można podać je z czystym sosem śmietanowym lub z dodatkiem ziół lub grzybów. Do tego doskonale pasują gotowane młode ziemniaki posypane koperkiem.
  • Gnocchi w sosie śmietanowym – włoskie ziemniaczane kluseczki, ale także polskie kopytka świetnie smakują w sosie śmietanowo–serowym.

Jak zagęścić sos śmietanowy?

W podstawowym przepisie sos śmietanowy zagęszczany jest mąką pszenną. W wersji bezglutenowej możemy użyć:

  • mąki ziemniaczanej – na 500 ml sosu wystarczy 1 łyżeczka, czyli ok. 5 g. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do gorącego sosu i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki,
  • kremowego serka śmietankowego lub topionego – jego dodatek jednak wpłynie na smak sosu,
  • ciecierzycy lub białej fasoli – wybrany składnik trzeba wcześniej ugotować, aby był miękki (można użyć także gotowych strączków ze słoika lub puszki), a następnie zblendować. W takiej postaci dodajemy do sosu, mieszamy i gotujemy przez kilka minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Sos zgęstnieje także po odpowiednio długim redukowaniu, czyli gotowaniu bez pokrywki. Szybciej zgęstnieje na patelni – większa powierzchnia parowania zdecydowanie przyspieszy ten proces.

Sosy śmietanowe z dodatkami

  • Sos brokułowy – na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojonego w małe różyczki brokuła. Wlewamy bulion, śmietanę i zagęszczamy sos mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę sera gorgonzola.
  • Sos pieczarkowy – pieczarki smażymy z cebulą na maśle. Dodajemy śmietanę kremówkę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
  • Sos szpinakowy – szpinak smażymy na maśle z czosnkiem, dodajemy śmietanę kremówkę i opcjonalnie ser feta, gorgonzolę, parmezan lub grana padano.
  • Sos koperkowy – do sosu śmietanowego dodajemy drobno posiekany koperek.
  • Sos alfredo – to z kolei sos śmietanowy przygotowany z dodatkiem nie tylko aromatycznych ziół i przypraw, ale także białego wina oraz parmezanu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne