Domowy przecier pomidorowy

Pyszny przecier pomidorowy, który będzie stanowił dodatek do makaronów czy zup.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ketchupy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 198 głosów)

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • główka czosnku
  • pęczek bazylii
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Domowy przecier pomidorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki.
  • Cebule i czosnek obieramy i siekamy.
  • Wszystkie warzywa wkładamy do rondla, podlewamy niewielka ilością wody i dusimy, rozcierając na gładka masę (często mieszamy, aby się nie przypaliło).
  • Rozgotowane pomidory przecieramy przez sito i gotujemy namałym ogniu jeszcze przez ok. 20 min.
  • Bazylię siekamy, liść laurowy kruszymy i razem wrzucamy do rondla z przecierem.
  • Przyprawiamy cukrem, sola i pieprzem i odparowujemy, aby przecier był bardzo gesty.
  • Doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do wyparzonych, gorących słoików.
  • Na wierzch każdego wlewamy łyżkę oliwy. Szczelnie zamykamy.
  • Przykrywamy dokładnie kocem i zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy