Pizza margherita

Pizza margherita to klasyka włoskiej kuchni, znana i lubiana na całym świecie. Chrupiące ciasto, ciągnący się ser oraz gęsty sos pomidorowy i świeża bazylia to kombinacja, której niemal nie da się oprzeć. Warto poświęcić nieco czasu, by móc cieszyć się jej fantastycznym smakiem. Odpowiednio przygotowana będzie niczym z pizzerii.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)

Pizza margherita - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozczyn do ciasta: Pokruszone drożdże posypujemy szczyptą cukru, mieszamy z 5 łyżkami letniej wody i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30–60 min.

  • 2.

    Ciasto na pizzę:  Resztę mąki przesiewamy, robimy dołek, wlewamy rozczyn, dodajemy pół łyżeczki soli. Zagniatamy ciasto, zagarniając mąkę stopniowo z brzegów do środka i dodając resztę letniej wody. Robimy to ok. 15 min, aż stanie się elastyczne i jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 1–2 godz. do wyrośnięcia.

  • 3.

    Sos do pizzy: Pomidory przekładamy do małego garnka. Dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę soli, szczyptę  pieprzu, listki bazylii (kilka odkładamy do dekoracji), oregano i łyżeczkę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) przez około 25-30 minut, aż pomidory się rozpadną, a sos odparuje i zgęstnieje.

  • 4.

    Formowanie ciasta: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje i rozciągamy palcami, aż pizza nabierze pożądanego kształtu. Brzegi smarujemy oliwą. 

  • 5.

    Margherita pizza: Piekarnik nagrzewamy do najwyższej możliwej temperatury. Mozzarellę odsączamy i trzemy na tarce lub rwiemy w dłoniach. Ciasto smarujemy warstwą sosu pomidorowego, a na wierzchu układamy mozzarellę. Gotową pizzę układamy na natłuszczonej oliwą blasze, pieczemy przez około 12-15 minut na najniższej półce piekarnika. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi listkami bazylii.

Porady

  • Ciasto można również upiec na żeliwnej patelni lub specjalnym kamieniu do wypiekania pizzy. Będzie wówczas bardziej chrupiące.
  • Wybierając mąkę warto zdecydować się na typ 00. Jest ona dostępna w większości hipermarketów i mniejszych sklepach z włoską żywnością. Jeżeli nie uda się wam jej zdobyć, możecie zastąpić ją mąka luksusową typ 550.
  • Sekretem dobrej pizzy jest odpowiednio wyrobione, elastyczne ciasto. Proces ten znacząco ułatwi robot kuchenny z odpowiednią przystawką. Skróci on również czas zagniatania masy do 8 minut.
  • Zgodnie z tradycyjnym przepisem, ciasta na margheritę nie należy rozwałkowywać. Powinno się je formować ręcznie. By nadać mu kształt koła, najwygodniej jest obracać placek na blacie jednocześnie rozciągając go od wewnątrz.
  • Przygotowując domową pizzę należy upewnić się, że sos jest dobrze odparowany, a ser odciśnięty z nadmiaru zalewy. W przeciwnym wypadku ciasto namoknie, a jego konsystencja będzie nieapetyczna.
  • Posmarowanie brzegów pizzy oliwą sprawi, że ładnie się one zarumienią.
  • Pizzę należy piec w możliwie najwyższej temperaturze. Odpowiednio rozgrzany piekarnik to podstawa sukcesu.
  • Przepis na margheritę nie zawiera wielu składników, warto więc sięgnąć po produkty najwyższej jakości – oliwę extra virgin, świeżą bazylię, włoską mąkę i oryginalną mozzarellę z mleka bawolic.
  • Pizzę margheritę można również przygotować w wersji wegańskiej. Sam przepis na ciasto nie zawiera produktów odzwierzęcych, więc wystarczy zastąpić mozzarellę jej roślinnym odpowiednikiem.
  • Jeśli nie możecie spożywać glutenu, możecie nieco zmodyfikować klasyczny przepis na pizzę. Odpowiednią konsystencję ciasta zapewni użycie mieszanki mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Można w tym celu skorzystać również z gotowego mixu ze znakiem przekreślonego kłosa. Polecamy również spróbować margherity na spodzie z kalafiora.
  • Ciasto na pizzę można mrozić – zarówno w wersji surowej, jak i podpieczonej. Przechowywane w zamrażalniku zachowa świeżość przez około 2 miesiące.
  • Tradycyjnie włoską pizzę podaje się jedynie z dodatkiem oliwy. Jeśli jednak lubicie spożywać ją z sosem, postawcie na czosnkowy lub śmietanowy dip. Ciekawym urozmaiceniem będzie również sos barbecue lub sos paprykowo–pomidorowy.
  • Zastanawiacie się jakie wino pasuje do pizzy margherita? Dobrym wyborem będzie aromatyczne, białe wino lub lekkie wino różowe.

Notka redakcyjna

Pizza margherita – przepis

Margherita to klasyczna pizza neapolitańska przygotowywana z cienkiego ciasta na bazie wody, mąki, soli, drożdży i oliwy. Tradycyjnie przyrządza się ją z serem podpuszczkowym i gęstym sosem z świeżych pomidorów i bazylii. 

Historia margherity sięga 1889, gdy po raz pierwszy przyrządził ją włoski szef kuchni Raffaele Esposito z okazji wizyty królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Choć na tą okazję upieczono wiele rodzajów pizzy, to właśnie połączenie pomidorów i mozzarelli najbardziej przypadło do gustu monarchini. Z tego powodu pizzę nazwano na cześć władczyni jej imieniem.

Ile kalorii ma pizza margherita? 

Dokładna ilość kalorii w jednym kawałku pizzy może się znacząco różnić, w zależności od użytych składników. Wpływ na to ma również grubość ciasta. Szacuje się jednak, że domowa pizza o wadze 750 g ma około 2000 kcal. Z reguły pizze przygotowywane w stylu amerykańskim, z dużą ilością tłustych dodatków i dipów, są o wiele bardziej kaloryczne od cienkich, włoskich placków.

Klasyczna margherita to jeden z najmniej kalorycznych rodzajów pizzy. W 100 g zawiera ona średnio 220 kalorii. Jeśli przygotujecie ją zgodnie z powyższym przepisem, możecie przyjąć, że jeden kawałek to 260 kcal.

Ile piec pizzę?

Czas pieczenia pizzy zależy głównie od sposobu jej wypiekania oraz od grubości ciasta. Klasyczną neapolitańską pizzę na cienkim cieście umieszcza się w opalanych drewnem piecach na jedynie 60–90 sekund. Tak krótki czas pieczenia można osiągnąć dzięki niezwykle wysokiej temperaturze, jaka w nich panuje – dochodzi ona nawet do 500 °C. 

Nic więc dziwnego, że proces pieczenia pizzy w domowych warunkach znacznie różni się od tego w pizzeriach. Przygotowując pizzę z piekarnika czas wypieku placka należy wydłużyć do około 12–17 minut. W przypadku kamienia do pizzy będzie on wynosił około 5–7 minut, a z kolei w przypadku patelni żeliwnej około kwadransa.

Kamień do pizzy – jak używać?

Choć może się wydawać, że kamień do pizzy to zbędne akcesorium, jeśli często przygotowujecie to danie w domu warto w niego zainwestować. Znacząco skraca on czas wypieku oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu spód placka jest chrupki i przypieczony.

By uniknąć ryzyka pęknięcia kamienia należy zawsze wkładać go do zimnego piekarnika. Jego nagrzewanie zajmuje około 30–40 minut. Po tym czasie można umieścić na nim gotową pizzę. Należy robić to jednak z zachowaniem wyjątkowej ostrożności. Kamień jest niezwykle gorący, więc nie można go dotykać nawet w rękawicach kuchennych. Ciasto kładzie się i zdejmuje przy pomocy specjalnej łopatki. Sam kamień można wyjąć z piekarnika dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Schładzanie go przy pomocy zimnej wody może skutkować jego pęknięciem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy