Placki z cukinii

Ocena:

4.45 (208)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Placki z cukinii to pyszny i zdrowy pomysł na sezonowy obiad, który pokocha cała rodzina. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które zwykle mamy w swoich kuchniach, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Te idealne powinny być złociste, chrupiące, a jednocześnie nie za bardzo tłuste. Jak osiągnąć taki efekt? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na placki z cukinii oraz garść przydatnych porad, dzięki którym zawsze wyjdą perfekcyjne!

Składniki:

  • cukinia  300 g

  • mąka  30 g

  • cebula  0.5 szt.

  • jajka  1 szt.

  • mleko  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • koperek  15 g

  • olej  50 ml

Placki z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na placki z cukinii: mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą i pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dolewamy do mąki. Dodajemy mleko i mieszamy dokładnie, na gładką masę.

  • Krok 2:

    Cukinia: niewielką sztukę (lub potrzebną, odważoną część), myjemy, osuszamy, odcinamy końce. Ścieramy na tarce na dużych oczkach (bez obierania).

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy z łupin i kroimy na pół, będzie nam potrzebna tylko jedna część. Ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Mieszamy i odciskamy nadmiar wody.

  • Krok 4:

    Placki z cukinii: koperek myjemy i siekamy, dodajemy do cukinii z cebulą, mieszamy. Starte warzywa przekładamy do miski z ciastem na placki. Łączymy dokładnie.

  • Krok 5:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego po łyżce ciasta. Placki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 6:

    Podawanie: na placki z cukinii można nałożyć porcję śmietany lub jogurtu naturalnego.

Porady

  • Jeśli zetrzemy cukinię na tarce o drobnych oczkach, wyjdą bardziej miękkie i zwarte, natomiast te z grubych oczek będą bardziej cienkie i chrupiące. 
  • Co zrobić żeby placki z cukinii były chrupiące? Kluczem do sukcesu jest bardzo dokładne odsączenie startego warzywa z nadmiaru wody. W tym celu należy posolić cukiniowe wiórki i odstawić je na 1520 minut, a następnie mocno odcisnąć je w dłoniach lub na sitku lub gazie.
  • Placki z cukinii nie nasiąkną tłuszczem, jeśli będziemy smażyć je na mocno rozgrzanym oleju. Należy jednak pilnować, żeby nie był on za mocno nagrzany, gdyż wtedy błyskawicznie spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Najlepiej użyć do tego patelni z grubym dnem. 
  • Gotowych placków nie wolno układać na kupce jeden na drugim, gdyż wtedy szybko zmiękną i utracą całą swoją chrupkość. Najlepiej rozłożyć usmażone placuszki na dużym talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu oddadzą nadmiar tłuszczu i będą idealnie chrupiące. 

Lubicie chrupiące placki? Wypróbujcie też placki ziemniaczane z cukinią!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Placki z cukinii przepis podstawowy i dodatki

Do przygotowania tego przepisu wystarczą tylko 3 składniki, czyli cukinia, jajko i mąka. Do tego wystarczy już tylko szczypta soli i gotowe! Podstawową wersję można jednak wzbogacić przeróżnymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Co dodać do placków z cukinii, aby podkręcić ich smak i aromat? Szczególnie dobrym połączeniem będzie:

  • słodka papryka,
  • suszony czosnek,
  • płatki chilli,
  • pieprz kajeński,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • suszona bazylia,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • świeża mięta,
  • świeża melisa.

Z czym podawać placki z cukinii?

Placki z cukinii są pyszne solo, ale jeszcze lepiej smakują ozdobione śmietaną lub gęstym jogurtem typu greckiego. Jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować aromatyczny sos:

  • jogurtowy,
  • czosnkowy,
  • ziołowy,
  • koperkowy,
  • tzatziki,
  • grzybowy.

Fanom mięs z pewnością posmakują placki z cukinii z gulaszem. Sprawdzi się tu zarówno potrawka z wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. W wersji bezmięsnej proponujemy placki z cukinii z serem. Do tego wariantu możemy użyć zarówno twardych serów typu parmezan, grana padano, cheddar, jak i mozzarelli, fety i camemberta. Innym pomysłem na smaczny dodatek do placków jest łosoś wędzony. Do takiego połączenia najlepiej pasuje jogurt naturalny, świeży koperek i plasterek cytryny.

Placki z cukinii inaczej

Placki z cukinii świetnie smakują również z dodatkiem innych warzyw. Te składniki sprawią, że danie będzie nie tylko smaczniejsze, ale i kolorowe. Do masy warto dodać:

  • startą marchewkę,
  • drobne paski papryki,
  • podsmażone pieczarki.

Dbacie o linię, a może unikacie ciężkostrawnych potraw? Fit placki z cukinii można przygotować także w piekarniku. Wystarczy wyłożyć blachę papierem do pieczenia i uformować na niej placuszki, a następnie zapiekać je przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeśli zależy nam na wysokobiałkowych plackach to do podstawowej receptury można dodać twaróg lub mielone mięso z kurczaka. Polecamy też bezglutenowe placki z cukinii, wystarczy zmienić mąkę pszenną na kukurydzianą lub jaglaną. 

Mniej popularne, a równie pyszne wychodzą też placki z cukinii na słodko. Taką deserową wersję tego przepisu przygotujecie, zastępując sól i przyprawy na cukier, miód lub ulubiony słodzik. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne