Placki z cukinii

Placki z cukinii to pyszny i zdrowy pomysł na sezonowy obiad. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które zwykle mamy w swoich kuchniach, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Te idealne powinny być złociste, chrupiące, a jednocześnie nie za bardzo tłuste. Jak osiągnąć taki efekt? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na placki z cukinii oraz garść przydatnych porad, dzięki którym zawsze wyjdą perfekcyjne!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 208 głosów)

Placki z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • tarta-cukinia 1.

    Ciasto na placki: cukinię dokładnie myjemy, odkrawamy twarde końcówki, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wiórki solimy i odstawiamy na około 15 minut, żeby puściły sok. W tym czasie obieramy i bardzo drobno siekamy cebulę. Odciskamy cukinię z nadmiaru płynu, dodajemy do niej cebulkę, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  • placki-ziemniaczane 2.

    Placki z cukinii: na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego po dwie łyżki ciasta. Placki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii można podawać solo lub z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Porady

  • Aby uzyskać ulubioną konsystencję placków należy skorzystać z odpowiedniej tarki. Jeśli zetrzemy cukinię na tarce o drobnych oczkach, wyjdą bardziej miękkie i zwarte, natomiast te z grubych oczek będą bardziej cienkie i chrupiące. 
  • Co zrobić żeby placki z cukinii były chrupiące? Kluczem do sukcesu jest bardzo dokładne odsączenie startego warzywa z nadmiaru wody. W tym celu należy posolić cukiniowe wiórki i odstawić je na 1520 minut, a następnie mocno odcisnąć je w dłoniach lub na sitku czy gazie.
  • Placki z cukinii nie nasiąkną tłuszczem, jeśli będziemy je smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Należy jednak pilnować, żeby nie był on za mocno nagrzany, gdyż wtedy błyskawicznie spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Najlepiej użyć do tego patelni z grubym dnem. 
  • Gotowych placków z cukinii nie wolno układać na kupce jeden na drugim, gdyż wtedy szybko zmiękną i utracą całą swoją chrupkość. Najlepiej rozłożyć usmażone placuszki na dużym talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu oddadzą nadmiar tłuszczu i będą idealnie chrupiące. 

Lubisz chrupiące placki? Wypróbuj też te ziemniaczane z cukinią!


Notka redakcyjna

Placki z cukinii przepis podstawowy i dodatki

Do przygotowania tego przepisu wystarczą tylko 3 składniki, czyli cukinia, jajko i mąka. Do tego wystarczy już tylko szczypta soli i gotowe! Podstawową wersję można jednak wzbogacić przeróżnymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Co dodać do placków z cukinii, aby podkręcić ich smak i aromat? Szczególnie dobrym połączeniem będzie słodka papryka, suszony czosnek i odrobina świeżo mielonego pieprzu. Jeśli lubicie pikantne dania, do tego zestawu przypraw możecie dodać jeszcze odrobinę płatków chilli lub pieprzu kajeńskiego. Jeśli chodzi o zioła, najbardziej polecamy dodatek świeżego koperku, szczypiorku i natki pietruszki oraz suszonej bazylii, oregano bądź ziół prowansalskich. Ciekawego, odświeżającego smaku dodadzą także posiekane listki świeżej mięty lub melisy.

Z czym podawać placki z cukinii?

Placki z cukinii są pyszne solo, ale jeszcze lepiej smakują w towarzystwie aromatycznego sosu. Najprostszym rozwiązaniem będzie kleks śmietany lub gęstego jogurtu greckiego, ale jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować aromatyczny sos. Najlepiej będzie pasował tu taki jogurtowy, czosnkowy, ziołowy lub koperkowy, ale warto też zaserwować placki z greckim sosem tzatziki.

Fanom mięs z pewnością posmakują placki z cukinii z gulaszem. Sprawdzi się tu zarówno potrawka z wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. Z kolei w wersji bezmięsnej proponujemy z kolei placki z cukinii z serem. Do tego wariantu możemy użyć zarówno twardych serów typu parmezan, grana padano czy cheddar, jak i mozzarelli, fety czy camemberta. Innym pomysłem na smaczny dodatek do placków jest łosoś wędzony. Do takiego połączenia najlepiej pasuje jogurt naturalny, świeży koperek i plasterek cytryny.

Placki z cukinii inaczej

Placki z cukinii świetnie smakują również z dodatkiem innych warzyw. Do masy warto dodać startą marchewkę, drobne paski papryki lub podsmażone pieczarki. Te składniki sprawią, że danie będzie nie tylko smaczniejsze, ale i kolorowe. Równie pyszne i nieco bardziej sycące będą placki ziemniaczane z cukinią. 

Dbacie o linię, a może unikacie ciężkostrawnych potraw? Fit placki z cukinii można przygotować także w piekarniku. Wystarczy wyłożyć blachę papierem do pieczenia i uformować na niej placuszki, a następnie zapiekać je przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Aby przygotować wysokobiałkowe placki, do podstawowej receptury możecie dodać z kolei twaróg lub mielone mięso z kurczakaJeśli natomiast unikacie glutenu, bez trudu wyczarujecie bezglutenowe placki z cukinii zmieniając mąkę pszenną na kukurydzianą lub jaglaną. 

Mniej popularne, a równie pyszne wychodzą też placki z cukinii na słodko. Taką deserową wersję tego przepisu przygotujecie, wymieniając sól i przyprawy na cukier, miód lub ulubiony słodzik. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy