Sałata ze śmietaną to łatwy do przygotowania i smaczny dodatek do obiadu. Charakteryzuje ją przyjemnie delikatny smak, a przy tym zawiera mnóstwo witamin. Śmietanę doprawiamy w prosty sposób. Dzięki temu doskonale pasuje nie tylko do dań mięsnych, ale także do ryb i potraw wegetariańskich. Do sałaty masłowej ze śmietaną możemy dodać natkę pietruszki lub inne ulubione zioła.
Artur Rogalski
Sałata: po kolei odrywamy wszystkie liście i płuczemy je pod bieżącą wodą. Odkładamy na ręcznik papierowy i delikatnie osuszamy. Następnie rwiemy na mniejsze kawałki.
Śmietana: w osobnym naczyniu mieszamy ją z sokiem z cytryny i cukrem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Kompozycja: sałatę polewamy śmietaną i ostrożnie mieszamy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sałata ze śmietaną jest gotowa: podajemy ją od razu – po dłuższej chwili może podejść wodą.
Porady
- Do osuszania liści sałaty z wody świetnie sprawdzi się wirówka do sałaty. Jeśli jednak nie mamy tego akcesorium, wystarczy rozłożyć liście na ręczniku papierowym i od góry przyłożyć drugą warstwę.
- Do rozdrabniania sałaty nie używamy noża ze stali. W kontakcie z nią liście utleniają się, a przez to stają się gorzkie i mniej wartościowe. Jeśli chcemy pokroić sałatę, należy użyć plastikowego lub ceramicznego noża.
- Zamiast soku z cytryny możemy dodać 2–3 ml octu, który nada sałatce bardziej wyrazistego smaku.
- Sałata masłowa ze śmietaną świetnie smakuje nie tylko z dodatkiem natki pietruszki, ale także innych świeżych ziół, np. szczypiorku lub koperku.
- Jeśli zależy nam na tym, aby konsystencja sosu była idealnie gładka, zamiast zwykłego cukru, dodajemy cukier puder.
Jako dodatek do obiadu najczęściej wybieramy sałatę masłową. Jest ona przede wszystkim miękka i delikatna. Zawiera także dużą ilość witamin i soli mineralnych, które pozytywnie wpływają na trawienie i zwalczają wolne rodniki. W podobny sposób możemy przygotować także:
Sałata masłowa ze śmietaną lubi kolorowe i świeże dodatki, takie jak:
Kroimy je na połówki lub w ćwiartki. Z podobnych składników możemy przygotować także sałatkę wiosenną z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Zielony dodatek świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów podawanych z ziemniakami, takich jak:
Sałata ze śmietaną świetnie sprawdzi się także do różnego rodzaju placków ziemniaczanych lub przygotowanych z innych warzyw, np. kotletów z marchewki lub placków z cukinii.
Komentarze