Imbirowy placek ze śliwkami

Śliwki i imbir doskonale razem smakują, dlatego imbirowy placek ze śliwkami to strzał w dziesiątkę. Oprócz pysznego smaku, jego zaletą jest łatwe przygotowanie. Placek ze śliwkami to niebo w ustach!

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 sztuk
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • masło do formy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 g węgierek
  • 175 g masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 140 g płynnego miodu
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka mielonego imbiru
  • łyżeczka cynamonu w proszku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC. Tortownicę o śr. 23 cm natłuszczamy, dno i boki wylepiamy pergaminem, posypujemy cukrem trzcinowym.
  2. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i układamy ciasno na dnie tortownicy przeciętą stroną do dołu.
  3. Masło topimy z cukrem muscovado i miodem w dużym garnku na małym ogniu, mieszając. Odstawiamy na 10 min, a następnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami oraz mlekiem.
  4. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy, mieszamy na gładkie ciasto. Wylewamy je na śliwki. Pieczemy przez 45–55 min.
  5. Pozostawiamy placek w formie przez 10 min, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
  6. Wykładamy je na talerz do góry dnem. Ciasto możemy przechować w lodówce, zawinięte w pergamin i folię do pieczenia, przez okres do 5 dni.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
Placek ze śliwkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy