REKLAMA

Imbirowy placek ze śliwkami

Śliwki i imbir doskonale razem smakują, dlatego imbirowy placek ze śliwkami to strzał w dziesiątkę. Oprócz pysznego smaku, jego zaletą jest łatwe przygotowanie. Placek ze śliwkami to niebo w ustach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto ze śliwkami placek ze śliwkami

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Ocena:

(średnia 4.37 z 147 głosów)


Składniki:

  • masło do formy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 g węgierek
  • 175 g masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 140 g płynnego miodu
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka mielonego imbiru
  • łyżeczka cynamonu w proszku

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC. Tortownicę o śr. 23 cm natłuszczamy, dno i boki wylepiamy pergaminem, posypujemy cukrem trzcinowym.
  • Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i układamy ciasno na dnie tortownicy przeciętą stroną do dołu.
  • Masło topimy z cukrem muscovado i miodem w dużym garnku na małym ogniu, mieszając. Odstawiamy na 10 min, a następnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami oraz mlekiem.
  • Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy, mieszamy na gładkie ciasto. Wylewamy je na śliwki. Pieczemy przez 45–55 min.
  • Pozostawiamy placek w formie przez 10 min, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
  • Wykładamy je na talerz do góry dnem. Ciasto możemy przechować w lodówce, zawinięte w pergamin i folię do pieczenia, przez okres do 5 dni.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Zobacz też: pyszny imbir - nie tylko na przeziębienie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy