Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek to zdrowy i pyszny napój, który łatwo przygotować w domowym zaciszu. To idealny przepis na zimę, kiedy dostęp do świeżych owoców jest utrudniony. Warto więc przygotować w sezonie spore zapasy do słoików. Ten zdrowy i pyszny napój zrobimy z przeróżnych gatunków, zarówno węgierek, renklod, jak i mirabelek. Wybierzcie więc swój ulubiony rodzaj śliwek i zróbcie pyszny kompot śliwkowy według poniższego przepisu krok po kroku!

dodany przez: Julita gotuje

kompot

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 193 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kompot ze śliwek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie śliwek: owoce dokładnie myjemy, przekrajamy je na połówki i usuwamy pestki. 

  • 2.

    Gotowanie: połówki śliwek przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę, aż cukier się rozpuści, delikatnie podlewając wodą, aby owoce się nie przypaliły. 

  • 3.

    Kompot ze śliwek: owoce zalewamy wodą i gotujemy przez kolejne 20 minut (aż będą miękkie). Kompot można pić od razu, ale najlepiej najlepiej smakuje schłodzony.

Porady

  • ​​​​​​Kompot ze śliwek najlepiej przygotować późnym latem lub wczesną jesienią – wtedy właśnie przypada sezon na te owoce. Są one wówczas najtańsze, ale również najsmaczniejsze. W tym czasie warto też przygotować przetwory i zrobić kompot ze śliwek na zimę. 
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować kompot ze śliwek z pestkami, jednak, jeśli chcecie przygotować wersję do słoika, warto wydrylować wcześniej owoce. W ten sposób będziemy mogli potem wykorzystać zarówno napój, jak i gotowe owoce.
  • Śliwki z kompotu fantastycznie sprawdzą się zimą do ciast i deserów. 
  • Kompot ze śliwek do słoików należy pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku). Nie wszyscy wiedzą, że można to też łatwo i szybko zrobić w zmywarce.
  • Śliwki genialnie komponują się z przyprawami korzennymi, dlatego warto dorzucić do garnka dużą szczyptę cynamonu lub kilka plasterków korzenia imbiru. Dobrym dodatkiem będzie też laska wanilii lub gwiazdka anyżu.
  • Kompot śliwkowy można pić nie tylko solo, ale także robić na jego bazie zupę owocową czy alkoholowy poncz. Taki domowy napój będzie też świetny do nasączania biszkoptów.

Notka redakcyjna

Kompot ze śliwek - przepis na dwa sposoby

Jak zrobić kompot ze śliwek? Istnieją dwie szkoły przygotowania kompotu na zimę. Jedna metoda mówi o wcześniejszym usunięciu pestek z owoców, natomiast druga o wykorzystaniu ich wraz z pestkami. Każda z tych metod jest poprawna, jednakże warto pamiętać, że kompot ze śliwek z pestkami może być bardziej kłopotliwy, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się zjeść owoce z kompotu. Ona napoje wyjdą jednak równie smaczne i wartościowe. Należy jednak pamiętać, że napój z całych owoców wraz z pestką można krócej przechowywać. 

Jakie śliwki do kompotu?

Najczęściej przygotowujemy kompot ze śliwek węgierekTo zdecydowanie najpopularniejszy gatunek do wszelkich przetworów, jednak nie oznacza to, że inne śliwki się do tego nie sprawdzą. Pyszny kompot zrobimy też z renklod czy mirabelek. Do kompotu nie nadają się natomiast śliwki kalifornijskie, ponieważ charakteryzują się zbyt mało wyrazistym smakiem. 

Kompot możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i z suszonych śliwek. Te drugie są bardzo ważnym składnikiem tradycyjnego kompotu wigilijnego. Jeśli nie lubimy jednoowocowych kompotów, możemy też przygotować napój mieszany. Świetnie smakuje kompot ze śliwek i jabłek lub taki z dodatkiem gruszek.

Niezależnie od tego, jakie owoce wybierzemy, należy je przebrać przed gotowaniem, aby wyrzucić te obite czy zgniłe. To bardzo ważne, gdyż nawet jedna zepsuta sztuka może zepsuć cały kompot. Kiedy mamy już wyselekcjonowane owoce, musimy je też bardzo dokładnie umyć. To pomoże nam pozbyć się owadów, listków czy ewentualnych substancji konserwujących. 

Jak długo gotować kompot ze śliwek?

Kompot ze śliwek gotujemy od 15 do 30 minut, w zależności o od tego, jaki gatunek śliwek wybierzemy. Kluczowym czynnikiem jest tu także stopień dojrzałości naszych owoców. Jeśli mamy bardzo miękkie śliwki, powinniśmy je gotować możliwie najkrócej, natomiast te nieco twardsze będą potrzebowały więcej czasu. 

Jak długo pasteryzować kompot ze śliwek? 

Jeśli chcemy przygotować kompot ze śliwek na zimę, powinniśmy przelać go do czystych i wyparzonych słoików kiedy jest jeszcze bardzo gorący. Kolejny krok to mocne zakręcenie wieczek i ustawienie słoików w wysokim garnku, wyłożonym czystą ściereczką. Ważne, aby nie robić tego zbyt ciasno i zostawić między naczyniami nieco wolnego miejsca. Garnek wypełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Kompot ze śliwek na zimę pasteryzujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka, dociskamy wieczka, zawijamy je w gruby ręcznik, a następnie obracamy naczynia do góry dnem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy