Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek - przepis na zimę i do podania od razu po ugotowaniu. W sezonie na śliwki najlepiej zrobić obie wersje! Kompot ze śliwek możemy zrobić używając węgierek, renklodów albo... mirabelek - kompot z mirabelek też jest doskonały. Poniżej przepis na klasyczny kompot ze śliwek.

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory kompot

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.29 z 192 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Śliwki 1.

    Przepis na kompot ze śliwek zaczynamy od umycia owoców, przekrojenia ich na połówki i usunięcia pestek. W dalszej kolejności przekładamy je  do garnka i zasypujemy cukrem. Potem gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę, aż cukier się rozpuści, delikatnie podlewając wodą, aby śliwki się nie przypaliły. 

  • Kompot ze śliwek - gotowanie 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na kompot ze śliwek jest zalanie śliwek wodą i gotowanie ich przez kolejne 20 minut (aż owoce będą miękkie).  Następnie nasz kompot pozostawiamy do ostudzenia. 

Porady

  • Do przygotowania domowego kompotu ze śliwek dobrze sprawdzą się śliwki węgierki. Przed ich użyciem należy je dokładnie umyć, by pozbyć się wszystkich substancji konserwujących. Do kompotu niezbyt nadają się śliwki kalifornijskie, ponieważ charakteryzują się zbyt mało wyrazistym smakiem. 
  • Jeśli nie lubimy monotematycznych kompotów, to możemy przygotować kompot ze śliwek i jabłek – te dwa owoce świetnie ze sobą współgrają. 
  • Kompot możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i z suszonych śliwek. Te drugie są bardzo ważnym składnikiem tradycyjnego kompotu wigilijnego. 
  • Istnieją dwie szkoły przygotowania kompotu na zimę – jedna metoda mówi o wcześniejszym usunięciu pestek, natomiast druga o wykorzystaniu owoców wraz z pestkami. Każda z tych metod jest poprawna, jednakże warto pamiętać, że kompot przygotowany ze śliwek z pestkami może być bardziej kłopotliwy, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się zjeść owoce z kompotu. 
     

Notka redakcyjna

Kompot ze śliwek na zimę 


Kompot ze śliwek najlepiej przygotować późnym latem lub wczesną jesienią – wtedy to właśnie przypada sezon na te owoce. Są one wówczas najtańsze, ale również najsmaczniejsze. W tym czasie warto też przygotować przetwory i zrobić zapasy kompotu ze śliwek na zimę. 


Jak długo pasteryzować kompot ze śliwek? 


Jeśli zależy nam na przygotowaniu przetworów na zimę, to powinniśmy w naszym przepisie na kompot ze śliwek, pominąć krok końcowy, czyli studzenie zagotowanego kompotu. Oto instrukcja pasteryzowania kompotu ze śliwek:


Krok 1. Słoiki dokładnie myjemy, sprawdzając przy okazji ich szczelność, następnie wyparzamy w piekarniku (przez ok. 20 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza).
Krok 2. Przygotowujemy duży i wysoki garnek, a następnie wykładamy go metalową wkładką do pasteryzacji (jeśli takowej nie mamy, to możemy użyć czystej ściereczki). 
Krok 3. Garnek wypełniamy słoikami z kompotem ze śliwkami – nie należy ustawiać ich zbyt ciasto. Ważne jest to, by woda miała swobodny dostęp do słoików. 
Krok 4. Wlewamy wodę do garnka ze słoikami (ok. 3 cm poniżej słoików). 
Krok 5. Pasteryzujemy słoiki z kompotem ze śliwek przez ok. 30 minut na wolnym ogniu. 
Krok 6. Wyjmujemy słoiki z garnka, dociskamy wieczka i zwijamy je w gruby ręcznik – obracamy je do góry dnem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy