Ciasto marchewkowe to wilgotny, miękki i rozgrzewający deser, który świetne sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Przyprawy korzenne czynią z niego typowo jesienny wypiek, chociaż śmiało można przygotowywać je również w inne pory roku. Aksamitny krem z serka śmietankowego doskonale dopełnia słodką kompozycję. Placek możemy udekorować prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi. Podajemy przepis na ciastko marchewkowe, które zawsze wychodzi.
Ciasto marchewkowe Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.42 z 176 głosów)
Przygotowanie: jajka, masło i serek śmietankowy wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Orzechy włoskie siekamy.
Masa na marchewkowe ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami. W oddzielnej misce umieszczamy startą marchew, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, jajka i olej. Mieszamy masę drewnianą łyżką lub szpatułką. Łączymy ją z sypkimi składnikami. Wrzucamy do niej także orzechy włoskie.
Pieczenie: przekładamy masę do foremki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wkładamy wypełnioną tortownicę do piekarnika na około 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto marchewkowe jest gotowe. Wyjmujemy je i studzimy (najlepiej na kratce cukierniczej).
Krem: ubijam serek śmietankowy z miękkim masłem i cukrem pudrem. Wykładamy krem na wystudzone ciasto z marchewki.
Porady
- Do masy dodajemy sproszkowany imbir, gałkę muszkatołową i cynamon. Są to klasyczne składniki gotowej mieszanki przyprawowej do piernikowa, dlatego możemy ją stosować zamiennie w tym przepisie. Jeśli chcemy, możemy zrobić własną kompozycję. Przydadzą się wtedy także goździki, kardamon, ziele angielskie, anyż i kolendra. Warto dorzucić do ciasta lub kremu ekstrakt z wanilii.
- Co zrobić, żeby placek z marchewki był wilgotny? Kluczem jest dodatek startego warzywa. W uzyskaniu idealnego wypieku pomoże też mus jabłkowy. Jeśli nie mamy go w domu, możemy wykorzystać niskosłodzony dżem lub po prostu pokroić świeże owoce w drobną kostkę.
- Klasyczne ciasto marchewkowe z orzechami potrzebuje dodatku tłuszczu roślinnego. Może być to olej rzepakowy lub słonecznikowy, ale także ryżowy lub z pestek winogron, a nawet delikatna oliwa.
- Nie wyjmujmy ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu. Zostawmy je na 15 minut w wyłączonym urządzeniu z lekko uchylonymi drzwiczkami. Stopniowe studzenie zapewni mu idealną strukturę. Będzie wyrośnięte, a jednocześnie wilgotne.
- Prosty przepis na ciasto marchewkowe przyda się również, jeśli chcemy zrobić muffinki. Takie monoporcje przydadzą się na przyjęcie urodzinowe lub jako słodkie drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Jeśli stawiacie dopiero pierwsze kroki w cukiernictwie, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie potrzebuje ono dużego nakładu pracy i za każdym razem jest idealnie lekkie i wilgotne. Kiedy nabierzemy wprawy i poczujemy się już w kuchni wystarczająco swobodnie, podstawową recepturę możemy modyfikować na różne sposoby. Polecamy na przykład:
Żeby otrzymać niskokaloryczny wypiek, trzeba wykorzystać kilka zamienników. Jak zrobić ciasto marchewkowe bez cukru? Duża część słodyczy jest już zawarta w wykorzystywanym przez nas warzywie, a dopełnić ją można za pomocą ksylitolu, etyrtolu lub stewii. Warto także pozbyć się z przepisu mąki pszennej, która ma niewiele wartości odżywczych i ma wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że powoduje gwałtowny wyrzut insuliny we krwi. Polecamy zastąpić ją mąką migdałową, owsianą lub gryczaną. Dzięki temu zabiegowi otrzymamy przy okazji ciasto marchewkowe bezglutenowe. Wypiek przypadnie do gustu osobom na diecie keto, jeśli znajdzie się w nim masło orzechowe. Można też wykorzystać ziarna słonecznika lub pestki dyni. Stanowią one dobre źródło nienasyconych kwasków tłuszczowych.
Najlepsze ciasto marchewkowe jest wilgotne i miękkie, a na dodatek wieńczy je śnieżnobiały krem na bazie śmietanowego serka. Nie jest to jednak jedyny pomysł na estetyczne wykończenie tego wypieku. Polewa do ciasta może przyjąć inne formy. Polecamy przyrządzenie takich specjałów jak:
Do udekorowania ciasta marchewkowego możemy wykorzystać również prażone migdały, orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy lub rodzynki. Ciekawą dekorację tworzy starta lub pokrojona we wstążki marchewka.
Komentarze