Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe na dużą blachę to pyszna propozycja na podwieczorek. Marchewki doskonale smakują z cukrem trzcinowym i przyprawą do piernika. Cynamon, imbir i gałka muszkatołowa dobrze podkreślają smak tego sycącego wypieku. Zaskoczy was, że ciasto jest wypiekiem drożdżowym. Na wierzchu posmarowano lukrem, który zrobiono z serka śmietankowego i soku z marchwi. 

Ciastaciasto z owocamipiernikciasto marchewkoweDesery

Czas przygotowania:
85 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 174 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-pomarncza-iStock1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni C. W dużym pojemniku starannie mieszamy masło, cukier, przyprawy korzenne i sól. Dodajemy tartą skórkę z pomarańczy i jajka, jedno po drugim, cały czas starannie mieszając.
  • imbir-lyzka-iStock2.Dodajemy proszek migdałowy, mąkę i drożdże. Dokładnie zagniatamy. Dodajemy imbir, orzechy i marchewkę. Ponownie zagniatamy. Masę na ciasto marchewkowe przekładamy do posmarowanej masłem okrągłej foremki i pieczemy przez 1 godz.
  • lukier-krem-iStock3.Na lukier: wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce. Wystudzone ciasto marchewkowe na dużą blachę smarujemy lukrem.

Porady

W przepisie na ciasto marchewkowe na dużą blachę wykorzystano: 

  • miękkie masło (także w lukrze)
  • migdały starte na proszek (mąkę migdałową)
  • torebkę suszonych drożdży
  • świeżo starty imbir
  • rozdrobnione łuskane orzechy laskowe
  • startą marchewkę
  • kremowy serek śmietankowy 

Notka redakcyjna

Z ciasta marchewkowego na dużą blachę przygotujecie także babeczki. Szczególnie przydatne do poczęstowania na imprezach w gronie znajomych lub do zabrania jako słodkie drugie śniadanie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy