Ciasto marchewkowe

Ciasto jest przepyszne, w smaku przypomina piernik.

Dodany przez:

Ciasto marchewkowe

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3.38 z 13 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • polewa czekoladowa
  • kawałeczek margaryny
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, jajka i olej zmiksować (aż będzie jednolita płynna konsystencja).
  3. Dodać startą marchewkę i wymieszać mikserem.
  4. Dużą blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
  5. Wylać ciasto na blachę i piec ok 45 - 50 minut w 180 C.
  6. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.
deser piernik ciasto marchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze