Ciasto marchewkowe to pyszny i pożywny deser, który świetne sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Dzięki przyprawom korzennym oraz skórce pomarańczowej uważane jest za wypiek jesienny, chociaż śmiało można przygotowywać go również w inne pory roku. Ciasto marchewkowe jest słodkie, wilgotne i ma miękką konsystencję. Wbrew pozorom smak marchewki nie jest wyczuwalny i nie wysuwa się na pierwszy plan. Dodatkowo lukier, przygotowany ze serka śmietankowego i soku z marchwi, na wierzchu dodaje całości przyjemnej w smaku słodyczy. Całość możemy udekorować również cukrem pudrem, prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi. Poniżej podajemy przepis na ciastko marchewkowe, dzięki któremu zaskoczymy swoich gości.
Ciasto marchewkowe Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.42 z 175 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni C. W dużym pojemniku starannie mieszamy masło, cukier, przyprawy korzenne i sól. Dodajemy tartą skórkę z pomarańczy i jajka, jedno po drugim, cały czas starannie mieszając.
Dodajemy proszek migdałowy, mąkę i drożdże. Dokładnie zagniatamy. Dodajemy imbir, orzechy i marchewkę. Ponownie zagniatamy. Masę na ciasto marchewkowe przekładamy do posmarowanej masłem okrągłej foremki i pieczemy przez 1 godz.
Na lukier: wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce. Wystudzone ciasto marchewkowe na dużą blachę smarujemy lukrem.
Porady
- Do przygotowania ciasta marchewkowego rekomendujemy wykorzystać miękkie masło lub margarynę – warto wyjąć je wcześniej z lodówki na ok. godzinę przed planowaną realizacją przepisu.
- Zamiast wymienionej w przepisie przyprawy do piernika, możemy wykorzystać: cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, anyż, kolendrę (wszystkie przyprawy powinny mieć formę sproszkowaną).
- Z naszego przepisu na ciasto marchewkowe na dużą blachę możemy przygotować także babeczki. Szczególnie przydatne do poczęstowania na imprezach w gronie znajomych lub do zabrania jako słodkie drugie śniadanie.
- Do udekorowania ciasta marchewkowego możemy wykorzystać lukier, cukier puder, prażone migdały, orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy, rodzynki lub startą na tarce marchewkę.
- Ciekawą alternatywą dla naszego przepisu na ciasto marchewkowe jest ciasto marchewkowo-dyniowe, które również świetnie sprawdzi się jesienią np. na imprezie Halloweenowej.
- Ciasto marchewkowe jest świetnym sposobem na to, by przemycić do diety dziecka odrobinę warzyw. W marchewce kryje się wiele drogocennych substancji odżywczych, dlatego też ciasto marchewkowe z powodzeniem możemy serwować na przyjęciach dla dzieci i na kinderbalach (w takim przypadku świetnie sprawdzi się ciasto marchewkowe przygotowane w formie babeczek).
Ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – wystarczy zarezerwować sobie kilkadziesiąt minut (pomijając czas niezbędny na wyrośnięcie ciasta drożdżowego) nasz wypiek będzie gotowy. Ciasto to jest świetną propozycją dla osób, które stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie. Wystarczy tylko postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w naszym przepisie na ciasto marchewkowe. Dodatkowo jeśli czujemy się na siłach możemy przygotować ciasto marchewkowe z kremem, dzięki któremu będzie ono jeszcze smaczniejsze!
Ciasto marchewkowe jest wilgotne i miękkie w smaku – możemy je potraktować jako bazę np. do tortu lub kilkopiętrowego ciasta z masą. Jaką masę przygotować do ciasta marchewkowego? Świetnie sprawdzi się masa przygotowana na bazie słodkiego serka kremowego np. ricotty czy mascarpone. Możemy też wykorzystać zwykły, słony serek kanapkowy o smaku śmietankowym. Oprócz tego do przygotowania masy do ciasta marchewkowego przyda się nam masło (lub opcjonalnie margaryna) i cukier puder. Serek ucieramy wraz z masłem, a następnie dodajemy cukier puder i kontynuujemy ucieranie (najlepiej za pomocą miksera). Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na ostudzonym blacie ciasta marchewkowego, przykrywamy ją warstwą ciasta i na nią również nakładamy nasz krem.
Komentarze