REKLAMA

Wino ze śliwek

Wino ze śliwek charakteryzuje się wyrazistym smakiem i głębokim aromatem. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać śliwki, które charakteryzują się dużą zawartością soku (np. śliwki węgierki). Nie istnieje jednak jeden uniwersalny przepis na taki domowy trunek – poszczególne receptury różnią się od siebie m.in. proporcjami wykorzystanych składników. Ma bursztynową barwę i świetnie sprawdzi się na spotkaniach w gronie najbliższych. Możemy podarować je również jako prezent na święta, urodziny czy też imieniny. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić wino ze śliwek węgierek. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje alkohole

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 237 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Śliwki 1.

    Wino ze śliwek - przepis: Śliwki należy umyć, przeciąć na pół usunąć pestkę i wrzucić do dużego garnka. Następnie śliwki należy zalać gorącą wodą, przykryć i pozostawić na 4 dni. W między czasie należy mieszać dwa razy dziennie, a następnie dodać cukier mieszając do całkowite rozpuszczenia. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży winiarskich i przykrycie mieszaniny. Następnie trzeba regularnie mieszać przez kolejne 5 dni.
     

  • Cukier 2.

    Po upływie wymaganego czasu należy przelać miksturę do butelki przeznaczonej do fermentacji wina. Na gąsior należy założyć korek ze szklaną rurką i pozostaw do dalszej fermentacji. Kiedy fermentacja się zakończy należy przelać wino przez sitko do czystych butelek lub słoików odstawić do leżakowania w chłodnym miejscu na następne kilka miesięcy. Jeżeli widać, że w słoikach jest dużo osadu i wino nie jest klarowne, trzeba je znowu przelać np.: przez drobną gazę.  Następnie należy wino ze śliwek odstawić na kilka dni. Jeśli jest klarowne można przelać do butelek i zakorkować.  Wino śliwkowe powinno leżakować około 12 miesięcy, aby było w pełni dojrzałe. 
     

Porady

  • Do przygotowania wina ze śliwek węgierek niezbędne są m.in. takie akcesoria, jak: gąsiorek (inaczej nazywany również butlą do wina), korek, rurka fermentacyjna, a także butelki, w których będziemy mogli przechowywać domowy trunek.
  • Ważnym składnikiem wina ze śliwek jest pozyskanie soku z tych owoców – można to zrobić za pomocą m.in. paktoenzymu, czyli specjalnego preparatu, który ułatwia wydobycie soku z owoców, gdyż rozluźnia ich strukturę. 
  • Najtrudniejszą sztuką jest wykonanie wina ze śliwek mirabelek, gdyż ze względu na ich strukturę i budowę stosunkowo trudno odchodzi od nich pestka. 
     

Notka redakcyjna

 

Jakie śliwki na wino?


Wino ze śliwek nie jest zbyt popularnym trunkiem. Z tych owoców częściej przygotowuje się nalewki na bazie wódki bądź spirytusu. Niemniej jednak warto przygotować z nich również wino, które jeśli jest dobrze przygotowane, to smakuje wybornie. Najlepiej wykorzystać do niego śliwki węgierki, które charakteryzują się stosunkowo dużą zawartością soku, a do tego są słodkie i dość tanie. Oprócz tego do przygotowania domowego wina możemy wykorzystać śliwki mirabelki, które świetnie sprawdzą się, w przypadku gdy zależy nam na przygotowaniu wina deserowego  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy