Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Kruche ciasto śliwkowe z bezą i kruszonką
Dodany przez:
kasiaP
Ciasta owocowe
- Czas przygotowania:
- Porcje:
- 32 porcji
Ocena:
(średnia 3.14 z 163 głosów)
- Danie dla dzieci
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 25 dag margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyża bułki tartej
- śliwki węgierki
Przygotowanie
- Z mąki, proszku, cukru(pół szklanki), żółtek, margaryny zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażarki, pozostałą część rozwałkować i wylepić nim prostokątną formę, tak by został lekki brzeżek. Ciasto posypać bułką tartą i pookładać na nim połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę schłodzonego ciasta. Ubić bezę z białek i 1 szklanki cukru, położyć delikatnie na ciasto. Na wierzch ponownie zetrzeć resztę ciasta. Piec 45 min w 180 stopniach.
Komentarze