Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto śliwkowe z bezą i kruszonką

Ciastaciasto z owocamiDeserybeza

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 3.81 z 403 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyża bułki tartej
  • śliwki węgierki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, proszku, cukru(pół szklanki), żółtek, margaryny zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażarki, pozostałą część rozwałkować i wylepić nim prostokątną formę, tak by został lekki brzeżek. Ciasto posypać bułką tartą i pookładać na nim połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę schłodzonego ciasta. Ubić bezę z białek i 1 szklanki cukru, położyć delikatnie na ciasto. Na wierzch ponownie zetrzeć resztę ciasta. Piec 45 min w 180 stopniach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy