Sernik ze śliwkami i czekoladą to pyszny wypiek, który świetnie sprawdzi się na święta, spotkania w gronie najbliższych i eleganckie przyjęcia. Przygotowuje się go na bazie ciasta kruchego, masy serowej oraz ganache czekoladowego. Najlepiej wykorzystać owoce wcześniej namoczone w alkoholu – dzięki temu nasz wypiek nie będzie suchy. Można przygotować go również bez pieczenia – wystarczy, że jego spód wyłożymy herbatnikami bądź kruchymi ciasteczkami. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasto z serem i czekoladą.
Fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
Śliwki: kroimy w paski i zalewamy wódką, odstawiamy na godzinę, żeby napęczniały i stały się bardziej wilgotne.
Sernik na kruchym spodzie: w dużej misce 1 jajko łączymy z cukrem (160 g), wanilią (pół łyżeczki), olejem i jogurtem. Mąkę (130 g) przesiewamy, mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Składniki mokre łączymy z suchymi, a na koniec dolewamy kawę i wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy pergaminem. Brzegi nacieramy masłem. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 180°C.
Masa serowa: twaróg ucieramy z cukrem (160 g), mąką ziemniaczaną, 3 jajkami i wanilią (pół łyżeczki). Dodajemy odsączone śliwki i staramy się delikatnie zamieszać. Wylewamy masę serową na ciasto czekoladowe i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 50–60 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Ganache czekoladowy: śmietanę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy, aż się stopi i powstanie gładki krem. Sos wylewamy na wierzch schłodzonego ciasta. Siekamy pistacje i posypujemy nimi gotowy sernik ze śliwkami.
Porady
- Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania to możemy zrobić sernik z wiaderka – niemniej jednak przy wyborze tego typu produktu, należy zachować ostrożność i dokładnie czytać skład.
- Do sernika ze śliwkami najlepiej wykorzystać śliwki kalifornijskie, które są niezwykle aromatyczne. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze namoczenie ich w mocnym alkoholu (najlepiej w whisky lub w rumie).
- Zamiast suszonych śliwek, do sernika możemy wykorzystać świeże śliwki, np. węgierki, które świetnie nadają się do wypieków.
- Z tego samego przepisu możemy zrobić sernik z białą czekoladą – wystarczy zastąpić gorzką czekoladę.
- W wersji bardzo szybkiej można zrobić sernik bez spodu, zapiekamy jedynie masę serową, a następnie robimy ganache czekoladowy.
Świetną alternatywą sernik ze śliwkami i bezą. Najpierw przygotowujemy kruche ciasto, a następnie nakładamy na nie masę serową, w dalszej kolejności dodajemy wcześniej przygotowany mus śliwkowy (najlepiej ze świeżych śliwek z dodatkiem żelatyny lub agar-agar – naturalnej substancji żelującej, odpowiedniej dla wegetarian). Wierzch sernika ze śliwkami ozdabiamy samodzielnie przygotowaną i wypieczoną bezą (białka jajek ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder). Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania to możemy zrobić sernik na herbatnikach lub innych kruchych ciasteczkach, a nawet krakersach (wcześniej należy je rozdrobnić i wymieszać z rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem). Wystarczy przygotowaną wcześniej foremkę lub blaszkę wyłożyć ciasteczkami, nałożyć na nie gotową masę twarogową ze śliwkami, a na koniec całość polać polewą czekoladową i ozdobić posiekanymi pistacjami. Co istotne, sernik ze śliwkami włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dopiero po tym czasie możemy serwować go gościom.
Komentarze