Sernik śliwkowy w czekoladzie

Sernik tym razem zróbcie inaczej - dodajcie do niego śliwki kalifornijskie i polewę czekoladową. Całość jest tak pyszna, że nie sposób się oprzeć.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag śliwek kalifornijskich, pokrojonych w paski
  • 100 ml wódki
  • jajko
  • 16 dag cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 45 ml oleju roślinnego
  • 150 ml greckiego jogurtu
  • 13 dag mąki, przesianej
  • 4 dag kakao w proszku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 90 ml espresso, zaparzonego
  • Masa serowa:
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 16 dag cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu wanilii
  • Ganache:
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanych pistacji

Przygotowanie

  1. Na ciasto: śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na godzinę. W dużej misce jajko łączymy z cukrem, wanilią, olejem i jogurtem. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Składniki mokre łączymy z suchymi, a na koniec dolewamy kawę i wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wylepiamy pergaminem. Brzegi nacieramy masłem. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 180°C.
  2. Na masę: twaróg ucieramy z cukrem, mąką, jajkami i wanilią. Dodajemy śliwki i staramy się delikatnie zamieszać. Wylewamy masę serową na ciasto czekoladowe i wstawiamy z powrotem do piekar- nika na 50–60 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
  3. Na ganache: śmietanę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy, aż się stopi i powstanie gładki krem. Ganache wylewamy na wierzch schłodzonego sernika, posypujemy pistacjami.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019
czekolada Wielkanoc sernik ciasto śliwka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze