Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami i czekoladą to pyszny wypiek, który świetnie sprawdzi się na święta, spotkania w gronie najbliższych i eleganckie przyjęcia. Przygotowuje się go na bazie ciasta kruchego, masy serowej oraz ganache czekoladowego. Najlepiej wykorzystać owoce wcześniej namoczone w alkoholu – dzięki temu nasz wypiek nie będzie suchy. Można przygotować go również bez pieczenia – wystarczy, że jego spód wyłożymy herbatnikami bądź kruchymi ciasteczkami. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasto z serem i czekoladą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta serniki

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 157 głosów)

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Śliwki: kroimy w paski i zalewamy wódką, odstawiamy na godzinę, żeby napęczniały i stały się bardziej wilgotne.

  • 2.

    Sernik na kruchym spodzie: w dużej misce 1 jajko łączymy z cukrem (160 g), wanilią (pół łyżeczki), olejem i jogurtem. Mąkę (130 g) przesiewamy,  mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Składniki mokre łączymy z suchymi, a na koniec dolewamy kawę i wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy pergaminem. Brzegi nacieramy masłem. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 180°C.

  • 3.

    Masa serowa: twaróg ucieramy z cukrem (160 g), mąką ziemniaczaną, 3 jajkami i wanilią (pół łyżeczki). Dodajemy odsączone śliwki i staramy się delikatnie zamieszać. Wylewamy masę serową na ciasto czekoladowe i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 50–60 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

  • 4.

    Ganache czekoladowy: śmietanę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy, aż się stopi i powstanie gładki krem. Sos wylewamy na wierzch schłodzonego ciasta. Siekamy pistacje i posypujemy nimi gotowy sernik ze śliwkami.

Porady

  • Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania to możemy zrobić sernik z wiaderka – niemniej jednak przy wyborze tego typu produktu, należy zachować ostrożność i dokładnie czytać skład.
  • Do sernika ze śliwkami najlepiej wykorzystać śliwki kalifornijskie, które są niezwykle aromatyczne. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze namoczenie ich w mocnym alkoholu (najlepiej w whisky lub w rumie).
  • Zamiast suszonych śliwek, do sernika możemy wykorzystać świeże śliwki, np. węgierki, które świetnie nadają się do wypieków.
  • Z tego samego przepisu możemy zrobić sernik z białą czekoladą – wystarczy zastąpić gorzką czekoladę.
  • W wersji bardzo szybkiej można zrobić sernik bez spodu, zapiekamy jedynie masę serową, a następnie robimy ganache czekoladowy.

Notka redakcyjna

Sernik ze śliwkami – z bezą

Świetną alternatywą sernik ze śliwkami i bezą. Najpierw przygotowujemy kruche ciasto, a następnie nakładamy na nie masę serową, w dalszej kolejności dodajemy wcześniej przygotowany mus śliwkowy (najlepiej ze świeżych śliwek z dodatkiem żelatyny lub agar-agar – naturalnej substancji żelującej, odpowiedniej dla wegetarian). Wierzch sernika ze śliwkami ozdabiamy samodzielnie przygotowaną i wypieczoną bezą (białka jajek ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder). Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.  

 

Sernik na zimno – bez pieczenia

Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania to możemy zrobić sernik na herbatnikach lub innych kruchych ciasteczkach, a nawet krakersach (wcześniej należy je rozdrobnić i wymieszać z rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem). Wystarczy przygotowaną wcześniej foremkę lub blaszkę wyłożyć ciasteczkami, nałożyć na nie gotową masę twarogową ze śliwkami, a na koniec całość polać polewą czekoladową i ozdobić posiekanymi pistacjami. Co istotne, sernik ze śliwkami włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dopiero po tym czasie możemy serwować go gościom.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy