REKLAMA

Sernik śliwkowy w czekoladzie

Sernik ze śliwkami w czekoladzie to pyszny wypiek, który świetnie sprawdzi się na Święta, spotkania w gronie najbliższych i eleganckie przyjęcia. Przygotowuje się go na bazie ciasta kruchego, masy serowej oraz ganache czekoladowego. Do sernika ze śliwkami najlepiej wykorzystać owoce wcześniej namoczone w alkoholu – dzięki temu nasz wypiek nie będzie suchy. Sernik ze śliwkami w czekoladzie możemy przygotować również bez pieczenia – wystarczy, że jego spód wyłożymy herbatnikami bądź kruchymi ciasteczkami. Poniżej podajemy prosty przepis na sernik ze śliwkami w czekoladzie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta serniki

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 157 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na ciasto: śliwki kroimy w paski i zalewamy wódką, odstawiamy na godzinę. W dużej misce 1 jajko łączymy z cukrem (160 g), wanilią (pół łyżeczki), olejem i jogurtem. Mąkę (130 g) przesiewamy,  mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Składniki mokre łączymy z suchymi, a na koniec dolewamy kawę i wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wylepiamy pergaminem. Brzegi nacieramy masłem. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 180°C.

  • 2.

    Na masę: twaróg ucieramy z cukrem (160 g), mąką ziemniaczaną, 3 jajkami i wanilią (pół łyżeczki). Dodajemy odsączone śliwki i staramy się delikatnie zamieszać. Wylewamy masę serową na ciasto czekoladowe i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 50–60 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

  • 3.

    Na ganache: śmietanę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy, aż się stopi i powstanie gładki krem. Ganache wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Siekamy pistacje i posypujemy nimi gotowy sernik ze śliwkami.

Porady

  • Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania sernika ze śliwkami, to możemy wykorzystać gotową masę do sernika w wiaderku – niemniej jednak przy wyborze tego typu produktu, należy zachować ostrożność i dokładnie czytać skład. 
  • Do sernika ze śliwkami najlepiej wykorzystać śliwki kalifornijskie, które są niezwykle aromatyczne. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze namoczenie ich w alkoholu (najlepiej w whisky lub w rumie). 
  • Zamiast suszonych śliwek, do sernika możemy wykorzystać świeże śliwki, np. węgierki, które świetnie nadają się do wypieków. 
     

Notka redakcyjna

 

Sernik ze śliwkami w czekoladzie bez pieczenia 


Jeśli zależy nam na skróceniu czasu przygotowania sernika ze śliwkami, to możemy do w roli spodu, wykorzystać np. herbatniki czy kruche ciasteczka (wcześniej należy je rozdrobnić). Wystarczy przygotowaną wcześniej foremkę lub blasze wyłożyć ciasteczkami, nałożyć na nie gotową masę twarogową ze śliwkami, a na koniec całość polać polewą czekoladową i ozdobić posiekanymi pistacjami. Co istotne, sernik ze śliwkami w czekoladzie na spodzie z herbatników należy włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dopiero po tym czasie możemy serwować go gościom. 


Sernik ze śliwkami i bezą 


Świetną alternatywą dla naszej propozycji: sernika ze śliwkami w czekoladzie jest sernik ze śliwkami i bezą. Najpierw przygotowujemy kruche ciasto, a następnie nakładamy na nie masę serową, w dalszej kolejności dodajemy wcześniej przygotowany mus śliwkowy (najlepiej ze świeżych śliwek z dodatkiem żelatyny lub agar-agar – naturalnej substancji żelującej). Wierzch sernika ze śliwkami ozdabiamy samodzielnie przygotowaną i wypieczoną bezą. Całość również wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy