Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami można podać z bułką tartą i masłem lub śliwkowym sosem i maślaną posypką. W każdej wersji są bardzo smaczne. Ten specjał kojarzy nam się z dzieciństwem i babciną kuchnią, przywodzi na myśl dobre wspomnienia. To także sprawdzony pomysł na jarski obiad na słodko, który zje je nawet największy niejadek. Podaje się je zarówno na obiad, jak i bardziej sycący podwieczorek. Podajemy niezawodny przepis na knedle ze śliwkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Knedle

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
580 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.19 z 288 głosów)

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • knedle-ze-sliwkami1 1.

    Przygotowanie: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut – do miękkości. Po tym czasie odlewamy wodę, odparowujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy i oprószamy cynamonem.

  • knedle-ze-sliwkami2 2.

    Knedle ze śliwkami: wystudzone, przeciśnięte ziemniaki przekładamy na stolnicę. Robimy w nich wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Część odcinamy, formujemy z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę i wsypujemy pół łyżeczki cukru. Ciasto lepimy nad śliwką i nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta.

  • knedle-ze-sliwkami2 3.

    Gotowanie knedli: wrzucamy je ostrożnie na osolony wrzątek, gotujemy 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Bułkę tartą rumienimy na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem polewamy nią knedle ze śliwkami.

Kalorie: 580

Porady

  • Do zrobienia knedli ze śliwkami najlepsze będą ziemniaki typu B lub C.
  • Jeśli nie lubimy cynamonu możemy pominąć ten składnik. Z kolei cukier biały możemy zastąpić trzcinowym, wanilinowym lub zdrowszym zamiennikiem, np. ksylitolem lub erytrolem.
  • Do przeciskania ziemniaków na knedle ze śliwkami najlepiej sprawdzi się praska. To proste urządzenie, które przydaje się w kuchni, za każdym razem, gdy chcemy przygotować kluski ziemniaczane. Do jednej części praski wrzucamy ugotowane ziemniaki, które przeciskamy przy pomocy drugiej części i otrzymujemy gładkie ziemniaczane puree. Zaletą używania praski jest to, że ziemniaki są bardzo dokładnie rozgniecione, dużo lepiej niż przy pomocy na przykład tłuczka do ziemniaków. Mamy gwarancję, że nie pojawią się żadne twardsze grudki, a my otrzymamy puszyste knedle ze śliwkami.
  • Szybkie knedle ze śliwkami możemy podać polane śmietaną, dodatkowo można posypać je cukrem, polać miodem lub syropem daktylowym.
  • Warto pamiętać, że ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce, a dopiero później ciasto i od razu formować knedle śliwkowe.

Notka redakcyjna

Knedle ze śliwkami – jakie ziemniaki będą najlepsze

Przepis na knedle ze śliwkami jest prosty i szybki do zrobienia. Najsmaczniejsze będą, jeśli ziemniaki ugotujemy dzień wcześniej. Do ciasta na knedle najbardziej nadają się ziemniaki mączyste, czyli typu B lub C. Wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków:  

  • Typ A to ziemniaki sałatkowe. Po ugotowaniu pozostają zwarte, kostka lub plaster ziemniaka pozostają w całości, na przykład w sałatkach czy zupach.
  • Typu B to ziemniaki ogólnoużytkowe. To właśnie je najczęściej jemy w domu do obiadu w formie puree lub ziemniaków z wody. Nie rozpadają się pod naciskiem widelca, ale miąższ i tak pozostaje dość zwarty. Świetnie nadają się na puree, ale będą z nich też dobre kluski, takie jak właśnie knedle czy kopytka.
  • Typ C ziemniaki mączyste, o największej zawartości skrobi. Miąższ po ugotowaniu rozsypuje się, jest puszysty i miękki. Dlatego właśnie te ziemniaki najlepiej nadają się na kluski, zrobimy z nich także przepyszne aksamitne puree.

Knedle ze śliwkami – to trzeba wiedzieć

Knedle ze śliwkami powstają z ciasta na bazie ziemniaków, które jest dość miękkie i łatwe do formowania. Nawet jeśli będziemy mieć problem z zagnieceniem jednolitego ciasta, powstrzymajmy się przed dodawaniem do niego dodatkowej porcji mąki. Sprawi bowiem, że ciasto na knedle będzie twardsze, a same kluski już po ugotowaniu mniej smaczne. Najlepiej formować je wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.

Knedle ze śliwkami należy wkładać pojedynczo do bardzo gorącej, lekko osolonej wody. Można dodać do niej też cukier waniliowy lub laskę wanilii. Świetnie sprawdzi się też kawałek kory cynamonu czy goździki. Jeśli do wody wsypiesz trochę mąki podczas gotowania kluski nie przykleją się do dna garnka.

W czasie gotowania knedle ze śliwkami pęcznieją należy je więc gotować w szerokim garnku bez przykrycia w dużej ilości wody. Aby sprawdzić, czy są już gotowe należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy, można odcedzać pozostałe. Ugotowane knedle ze śliwkami najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu lub półmisku.


Knedle ze śliwkami – z czym podawać?

Knedle ze śliwkami można przygotowywać z różnymi świeżymi owocami, na przykład morelami, śliwkami, truskawkami, które poza sezonem bez problemu da się zastąpić mrożonymi. Ważne, żeby szybko zagnieść kluski i wkładać je do wrzątku zanim owoce zdążą puścić sok. Sprawdźmy zawsze, czy dobrze zlepiliśmy brzegi ciasta, żeby knedle nie rozpadły się podczas gotowania.

Knedle ze śliwkami doskonale smakują polane śmietaną, możemy jednak zastąpić ją także jogurtem naturalnym. Do knedli pasuje też bita śmietana. Najczęściej jednak podaje się je z roztopionym masłem, sosem śliwkowym lub bułką tartą zrumienioną na maśle. Knedle ze śliwkami to klasyk – koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ten specjał!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy