Knedle ze śliwkami

Ocena:

4.19 (288)

  • 36 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Knedle ze śliwkami z ugotowanych ziemniaków, wypełnione aromatycznymi owcami, to kwintesencja leniwych letnich dni. Można je podać z bułką tartą i masłem lub śliwkowym sosem i maślaną posypką, popularne są też wersje ze śmietaną i cukrem bądź z cynamonem. W każdej wersji są bardzo smaczne. Ten specjał kojarzy nam się z dzieciństwem i babciną kuchnią, przywodzi na myśl dobre wspomnienia. Robi się je zarówno na obiad, jak i bardziej sycący podwieczorek. Podajemy niezawodny przepis na knedle ze śliwkami.

Składniki:

  • ziemniaki  500 g

  • jajka  1 szt.

  • śliwki węgierki  300 g

  • mąka  200 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • sól  20 g

  • cukier  50 g

  • śmietana 18%  100 g

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: obieramy je i gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut – do miękkości. Po tym czasie odlewamy wodę, odparowujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

  • Krok 2:

    Śliwki: myjemy je, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki.

  • Krok 3:

    Ciasto na knedle ze śliwkami: wystudzone, przeciśnięte ziemniaki przekładamy na stolnicę. Robimy w nich wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy na jednolitą masę.

  • Krok 4:

    Formowanie knedli: część ciasta odcinamy, formujemy z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę. Ciasto lepimy nad śliwką i nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta.

  • Krok 5:

    Gotowanie knedli: wrzucamy je ostrożnie na osolony wrzątek, gotujemy 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  • Krok 6:

    Podanie: knedle ze śliwkami polewamy śmietaną i obsypujemy cukrem trzcinowym lub białym. Możemy przygotować też do nich bułkę tartą z masłem.

Porady

  • Do zrobienia knedli ze śliwkami najlepsze będą ziemniaki typu B lub C.
  • Cukier trzcinowy możemy zastąpić białym, wanilinowym lub zdrowszym zamiennikiem, np. ksylitolem lub erytrytolem. Sprawdzi się też miód, syrop z agawy lub daktylowy.
  • Do przeciskania ziemniaków najlepiej sprawdzi się praska. To proste urządzenie, które przydaje się w kuchni, za każdym razem, gdy chcemy przygotować kluski ziemniaczane. Do jednej części praski wrzucamy ugotowane ziemniaki, które przeciskamy przy pomocy drugiej części i otrzymujemy gładkie ziemniaczane puree. Zaletą używania praski jest to, że ziemniaki są bardzo dokładnie rozgniecione, dużo lepiej niż przy pomocy na przykład tłuczka do ziemniaków. Mamy gwarancję, że nie pojawią się żadne twardsze grudki, a my otrzymamy puszyste knedle ze śliwkami.
  • Szybkie knedle ze śliwkami możemy podać z bułką tartą z masłem, do tego śmietana. Odpowiednie są też sosy owocowe.
  • Warto pamiętać, że ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce, a dopiero później ciasto i od razu formować knedle śliwkowe.
  • Zastanawiacie się, jaka mąka jest najlepsza do knedli? Do tego rodzaju dania idealnym wyborem będzie mąka luksusowa, typ 550, warto dodać do niej również czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Knedle ze śliwkami – jakie ziemniaki będą najlepsze

Przepis na knedle ze śliwkami jest prosty i szybki do zrobienia. Najsmaczniejsze będą, jeśli ziemniaki ugotujemy dzień wcześniej. Do ciasta na knedle najbardziej nadają się ziemniaki mączyste, czyli typu B lub C. Wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków:  

  • Typ A to ziemniaki sałatkowe. Po ugotowaniu pozostają zwarte, kostka lub plaster ziemniaka pozostają w całości, na przykład w sałatkach lub zupach.
  • Typu B to ziemniaki ogólnoużytkowe. To właśnie je najczęściej jemy w domu do obiadu w formie puree lub ziemniaków z wody. Nie rozpadają się pod naciskiem widelca, ale miąższ i tak pozostaje dość zwarty. Świetnie nadają się na puree, ale będą z nich też dobre kluski, takie jak właśnie knedle lub kopytka.
  • Typ C ziemniaki mączyste, o największej zawartości skrobi. Miąższ po ugotowaniu rozsypuje się, jest puszysty i miękki. Dlatego właśnie te ziemniaki najlepiej nadają się na kluski, zrobimy z nich także przepyszne aksamitne puree.

Jak zrobić pyszne knedle ze śliwkami?

Knedle ze śliwkami powstają z ciasta na bazie ziemniaków, które jest dość miękkie i łatwe do formowania. Nawet jeśli będziemy mieć problem z zagnieceniem jednolitej masy, powstrzymajmy się przed dodawaniem do niego dodatkowej porcji mąki. Sprawi bowiem, że ciasto na knedle będzie twardsze, a same kluski już po ugotowaniu mniej smaczne. Najlepiej formować je wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.

Knedle ze śliwkami należy wkładać pojedynczo do bardzo gorącej, lekko osolonej wody. Można dodać do niej też cukier waniliowy lub laskę wanilii. Świetnie sprawdzi się też kawałek kory cynamonu lub goździki. Jeśli do wody wsypiemy trochę mąki podczas gotowania, kluski nie przykleją się do dna garnka.

Jak gotować knedle ze śliwkami? W czasie gotowania pęcznieją należy więc umieścić je w szerokim garnku bez przykrycia, w dużej ilości wrzącej wody. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe, należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy, można odcedzać pozostałe. Ugotowane knedle ze śliwkami najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu lub półmisku.

Knedle ze śliwkami – z czym podawać?

Knedle ze śliwkami można przygotowywać:

  • z różnymi świeżymi owocami, na przykład morelami, śliwkami, truskawkami, które poza sezonem bez problemu da się zastąpić mrożonymi. Ważne, żeby szybko zagnieść kluski i wkładać je do wrzątku zanim owoce zdążą puścić sok. Sprawdźmy zawsze, czy dobrze zlepiliśmy brzegi ciasta, żeby knedle nie rozpadły się podczas gotowania.
  • ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, w tej wersji smakują doskonale.
  • z bitą śmietaną,
  • z roztopionym masłem,
  • sosem śliwkowym,
  • bułką tartą zrumienioną na maśle.

Knedle ze śliwkami to klasyk – koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ten specjał.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne