Knedle ze śliwkami

Domowe, pyszne knedle ze śliwkami. Jeden ze sprawdzonych pomysłów na jarski obiad. Knedle ze śliwkami można podać z bułką tartą i masłem lub śliwkowym sosem i orzechową posypką.

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
580 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.2 z 287 głosów)

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
  • Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Fragment odkroić, uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm.
  • Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta.
  • Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem polać knedle.
  • PAMIĘTAJ
  • Do ciasta na knedle najbardziej nadają się ziemniaki mączyste.
  • Ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce.
  • Knedle ze śliwkami będą znacznie smaczniejsze, jeśli ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej.
  • Najlepiej knedle formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.
  • Knedle ze śliwkami należy wkładać pojedynczo do bardzo gorącej, lekko osolonej wody.
  • Do wody, w której będą się gotować, można też dodać cukier waniliowy lub laskę wanilii.
  • Jeśli do wody wsypiesz trochę mąki, podczas gotowania kluski nie przykleją się do dna garnka.
  • W czasie gotowania knedle ze śliwkami pęcznieją, należy je więc gotować w szerokim garnku bez przykrycia, w dużej ilości wody.
  • Aby sprawdzić, czy są już gotowe, należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy, można odcedzać pozostałe.
  • Ugotowane najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu lub półmisku.
  • Knedle ze śliwkami można przygotowywać z różnymi świeżymi owocami, np. morelami, śliwkami, truskawkami, które poza sezonem bez problemu da się zastąpić mrożonymi.
  • Knedle ze śliwkami doskonale smakują polane śmietaną, jogurtem naturalnym, roztopionym masłem, sosem śliwkowym lub bułką tartą zrumienioną na maśle.

Kalorie: 580

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy