Knedle ze śliwkami

Domowe, pyszne knedle ze śliwkami. Jeden ze sprawdzonych pomysłów na jarski obiad. Knedle ze śliwkami można podać z bułką tartą i masłem lub śliwkowym sosem i orzechową posypką.

Knedle

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
580.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.2 z 287 głosów)

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyć
  • osuszyć
  • wydrylować i oprószyć cynamonem. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
  • Ziemniaki przełożyć na stolnicę
  • wbić jajko
  • dodać mąkę
  • szczyptę soli
  • zagnieść jednolite ciasto. Fragment odkroić
  • uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm.
  • Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta.
  • Knedle wrzucać do osolonego wrzątku
  • gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem polać knedle.
  • PAMIĘTAJ
  • Do ciasta na knedle najbardziej nadają się ziemniaki mączyste.
  • Ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć
  • ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce.
  • Knedle ze śliwkami będą znacznie smaczniejsze
  • jeśli ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej.
  • Najlepiej knedle formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.
  • Knedle ze śliwkami należy wkładać pojedynczo do bardzo gorącej
  • lekko osolonej wody.
  • Do wody
  • w której będą się gotować
  • można też dodać cukier waniliowy lub laskę wanilii.
  • Jeśli do wody wsypiesz trochę mąki
  • podczas gotowania kluski nie przykleją się do dna garnka.
  • W czasie gotowania knedle ze śliwkami pęcznieją
  • należy je więc gotować w szerokim garnku bez przykrycia
  • w dużej ilości wody.
  • Aby sprawdzić
  • czy są już gotowe
  • należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy
  • można odcedzać pozostałe.
  • Ugotowane najlepiej wyjmować łyżką cedzakową
  • dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu lub półmisku.
  • Knedle ze śliwkami można przygotowywać z różnymi świeżymi owocami
  • np. morelami
  • śliwkami
  • truskawkami
  • które poza sezonem bez problemu da się zastąpić mrożonymi.
  • Knedle ze śliwkami doskonale smakują polane śmietaną
  • jogurtem naturalnym
  • roztopionym masłem
  • sosem śliwkowym lub bułką tartą zrumienioną na maśle.

Kalorie: 580.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy