Białka ubić na sztywno dodając cukier, połączyć z żółtkami które wcześniej wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mak, mąkę i delikatnie wymieszać. Upiec, gdy ostygnie przekroić na dwa blaty.
Ciasto kakaowe:
Białka ubić na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku następnie dodać kakao, mąkę, sodę i delikatnie wymieszać. Gdy ostygnie przekroić na dwa blaty.
Masa kakaowa:
Do rondelka wlać mleko, dodać 10 dag masła, cukier, kakao. Wstawić na wolny ogień, mieszając zagotować składniki. Masę zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po jednej łyżce masy.
Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuścić 1 1/2 szklanki wody odstawić do stężenia. Śmietanę ubić stopniowo dodając tężejącą galaretkę.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, jedną zewrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach, a z drogiej tylko miąższ. Jabłka obrać zetrzeć, dodać do pomarańczy , podlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier, rodzynki wszystko razem gotować na małym ogniu, mieszając aż masa się podsmaży. Na koniec wsypać galaretkę, ostudzić.
Wykonanie:
Na blat makowy wyłożyć masę kakaową, przykryć plackiem kakaowym, wyłożyć masę śmietanową na to położyć drugi blat makowy. Rozsmarować na nim masę pomarańczową. Przykryć drugim plackiem kakaowym. Na koniec udekorować polewą lub dowolnie wykonanymi ozdobami aby przypominał odświętny tort.
Komentarze