Sos śliwkowy to pyszny i aromatyczny dodatek do mięsa. Można podawać go do schabu lub pieczonej kaczki, a także do indyka lub kurczaka. Dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie burgera z wołowiny i potraw grillowych. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem, który idealnie współgra nie tylko z daniami mięsnymi, ale także z rybami, serami i wędlinami. Przepis na sos śliwkowy jest bardzo łatwy do odtworzenia. Podpowiadamy, jak go zrobić krok po kroku.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
Przygotowanie: śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub miażdżymy za pomocą noża.
Duszenie: umieszczamy śliwki, cebulę i czosnek w garnku. Podlewamy je wodą. Dodajemy cukier, ocet, imbir, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Zajmie to około pół godziny.
Sos śliwkowy: wyjmujemy z garnka liść laurowy i ziele angielskie. Miksujemy pozostałe składniki za pomocą ręcznego blendera. Gotujemy sos przez kolejne 30 minut. Doprawiamy go szczyptą soli i pieprzu do smaku.
Porady
- Jak zrobić sos do mięsa ze śliwek? Należy dusić śliwki z cukrem i octem w takich proporcjach, żeby powstał idealnie zbalansowany, słodko-kwaśny akompaniament dla delikatnego w smaku schabu lub indyka. Polecamy gotować owoce z zielem angielskim, imbirem i liściem laurowym, ale można też przyprawić je cynamonem, goździkami i sosem sojowym. Gotowy dodatek powinien mieć gęstą konsystencję, żeby smakowicie otulił mięso na obiadowym talerzu.
- Najlepsze śliwki do sosu to dojrzałe węgierki, które charakteryzują się słodkim smakiem i stosunkowo dużą zawartością wody. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie łatwo dostępnych w Polsce mirabelek. Z tych kwaśnych owoców powstaje gruziński sos tkemali, który powszechnie serwuje się do serów, pieczywa, mięs i ryb.
- Domowy sos śliwkowy idealnie pasuje do mięs pieczonych – schabu, kaczki, kurczaka lub indyka. Dobrze komponuje się również z potrawami grillowymi. Na tym dodatku skorzystają między innymi szaszłyki wieprzowe.
- Jeśli chcemy, żeby sos ze śliwek miał głęboki smak i niepowtarzalny aromat, możemy dodać do niego czerwone wytrawne wino lub brandy. Taki przepis sprawdzi się szczególnie dobrze, kiedy serwujemy wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę.
- Sos śliwkowy do mięsa można posłodzić ksylitolem lub stewią. Będzie miał wtedy mniej kalorii. Ocet spirytusowy z powodzeniem zastąpi winny, ryżowy lub jabłkowy, a nawet balsamiczny, dzięki któremu sos zyska lekko karmelowy aromat.
Domowy sos śliwkowy to rarytas, który warto przyrządzać jesienią, kiedy gałęzie uginają się od dojrzałych owoców. Słodko-kwaśna węgierka zajmuje specjalne miejsce w naszych kuchniach. Służy nie tylko za składnik deserów, wypieków i słodkich przetworów, ale także wytrawnych potraw. W święta honorujemy ją w szczególny sposób, serwując pieczony schab ze śliwkami. Aromatyczny sos na bazie tego jesiennego owocu sprawdzi się jako dodatek do:
Gęsty, pachnący przyprawami korzennymi sos ze śliwek może posłużyć jako akompaniament dla potraw obiadowych na słodko. Idą z nim w parze na przykład:
Jak zrobić sos śliwkowy do naleśników lub pierogów? Wydrylowane węgierki wkładamy do rondelka i podgrzewamy z cukrem i wodą, aż owoce się rozpadną i zyskają konsystencję powideł. Możemy podsmażyć je na maśle, dzięki temu zyskają głębszy, lekko palony aromat. Doprawiamy je przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, wanilia lub szafran.
Jeśli chcemy zrobić szybki sos śliwkowy do mięsa wieprzowego i nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy wykorzystać przetwory, które tylko czekają w spiżarni lub szafce kuchennej na swoją kolej. Świetnie sprawdzą się w tym celu powidła śliwkowe. Wystarczy podgrzać je na małym ogniu, w rondelku z wodą, cukrem, sosem sojowym i octem winnym. Taki dodatek do mięs powstanie w niecały kwadrans. Poziom słodyczy i kwasowości możemy dostosować do własnych preferencji. Jeśli chcemy zrobić orientalny sos śliwkowy, dodajmy do powideł ocet ryżowy, papryczkę chili i olej sezamowy. Osoby, które nie boją się intensywnych smaków, mogą także wykorzystać sos rybny lub ostrygowy. Szybki i prosty dodatek do mięs powstanie również z suszonych lub wędzonych śliwek.
Ciekawą alternatywą dla naszego przepisu na sos śliwkowy do mięsa jest keczup na bazie dojrzałych węgierek. Jego przygotowanie jest bardzo proste – bez trudu poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący, kucharz. Śliwki należy dusić przez długi czas, aż zamienią się w gęstą masę. Potem łączymy je z cukrem, octem i przyprawami. Może mieć pikantną lub korzenną nutę. Owoce warto połączyć z pomidorami i jabłkami, żeby końcowy produkt miał wyjątkowy, złożony aromat. Składniki należy dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito. Żeby przetrwał zimę w spiżarni, przekładamy go do słoików i pasteryzujemy przez około 30 minut w piekarniku lub garnku. Przyda się do tostów, kanapek, parówek i serów. Doskonale uzupełni domowe burgery z wołowiny.
Sprawdźcie także: przepis na ketchup z cukinii.
Komentarze