Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami to idealny deser na koniec lata. Ponadto crumble ze śliwkami z kruszonką nie wymaga wiele pracy i czasu. Wypróbujcie crumble ze śliwkami na szybki podwieczorek. 

dodany przez: mojegotowanie

ciasto z owocami ciasto ze śliwkami placek ze śliwkami Desery crumble

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
550 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 153 głosów)


Kroki przygotowania:

  • StockFood-cukier-bialy- 1. Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do miski, wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  • platki-migdalowefot.iStock (1) 2. Ciasto na crumble ze śliwkami: do miski wsypać cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki.
  • maslo-iStock 3. Śliwki włożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.

Kalorie: 550

Porady

Ciasto kruche nie powinno być wyrabiane zbyt długo, bo po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne. Wystarczy zagniatać je tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy