Przepis na śliwkowe crumble to sposób na pyszny, gorący deser. Crumble to nic innego jak śliwki zapiekane pod kruszonką. Przepis na crumble ze śliwkami to idealny deser na koniec lata oraz wydłużające się jesienne wieczory. Ponadto crumble ze śliwkami i kruszonką nie wymaga wiele pracy i czasu.
Crumble ze śliwkami / fot. StockFood
(średnia 4.46 z 155 głosów)
Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do miski, wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Ciasto na crumble ze śliwkami: do miski wsypać cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki.
Śliwki włożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Kalorie: 550
Porady
- Ciasto kruche nie powinno być wyrabiane zbyt długo, bo po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne. Wystarczy zagniatać je tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.
- Crumble można przygotować także z jabłek. Wykorzystaj wtedy polskie odmiany takie jak szara reneta lub antonówka.
Crumble ze śliwkami to deser, na którego punkcie oszaleli Brytyjczycy podczas II Wojny Światowej. Ekonomiczne problemy kraju i braki żywności sprawiły, że poszukiwano nowych rozwiązań w kuchni. Ograniczono wykorzystanie mąki, tłuszczu i cukru, a w ten sposób powstało pyszne crumble.
Przepis na śliwki pod kruszonką to doskonały przykład tego, jak z niczego zrobić coś pysznego. Śliwkowe crumble okazało się tańszą alternatywą dla ciast z owocami. Jego smak zachwycił nie tylko Brytyjczyków. Obecnie śliwkowe crumble cieszy się popularnością w całej Europie, szczególnie we Francji.
Zapiekane śliwki pod kruszonką są banalnie łatwe do przygotowania. W wielkiej Brytanii jest to często pierwszy deser, które dzieci przygotowują samodzielnie, więc nikt nie powinien mieć z nim problemów. Zaangażujmy najmłodszych domowników do pomocy w przygotowaniu śliwek pod kruszonką.
Do zapiekanych śliwek pod kruszonką warto dodać odrobinę cynamonu i aromat waniliowy, co nada deserowi wyjątkowego aromatu. Wierzch śliwkowego crumble warto posypać zapiekanymi migdałami. Śliwki pod kruszonką to pyszny deser, który zdecydowanie umili końcówkę lata.
Gorące śliwki pod kruszonką to idealny duet. Kruszonka dopełni swoją słodyczą smak kwaskowatych śliwek. Przygotowanie idealnej kruszonki jest banalnie łatwe. Wystarczy uformować nieregularne grudki z ciasta przy pomocy dłoni. Uniwersalny przepis na kruszonkę można wykorzystać także do udekorowania nią ciasta drożdżowego ze śliwkami lub innych domowych wypieków.
Komentarze