Crumble ze śliwkami

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 550 kcal

ciasto z owocamiciasto ze śliwkamiplacek ze śliwkamiDeserycrumble

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
550.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 152 głosów)

Składniki:

  • 50 dag śliwek
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • CIASTO:
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 15 dag mąki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do miski, wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  • Ciasto: do miski wsypać cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki.
  • ■ Śliwki włożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto kruche nie powinno być wyrabiane zbyt długo, bo po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne. Wystarczy zagniatać je tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.

Kalorie: 550.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Knedle ze śliwkami
Po prostu pyszne!

IwonaF

Knedle ze śliwkami