Cielęcina z imbirem

Przepis na pyszną cielęcinę z imbirem.

dania mięsne

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Składniki:

  • cytryna
  • 4 szalotki,
  • 5 łyżek masła
  • 1,2 kg górki cielęcej
  • sól, pieprz
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml wywaru cielęcego
  • 6 małych cebulek dymek
  • opakowanie małych marchewek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Cytrynę szorujemy i kroimy wzdłuż na sześć ćwiartek. Szalotki obieramy. W rondlu roz-puszczamy 3 łyżki masła i rumienimy mięso ze wszystkich stron, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy szalotki, cząstki cytryny, starty imbir, miód i rozgniecione ziarna ziela. Dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Mięso, cytryny i szalotki z sosem przekładamy do brytfanny. Dolewamy 200 ml wywaru cielęcego, wstawiamy do piekarnika na 1 godz. 30min, podlewając mięso wytworzonym sosem, co 15 min, ze wszystkich stron. Temperatura pieczeni powinna osiągnąć wewnątrz 68°C. W tym czasie obieramy resztę warzyw, odcinamy szczypior od dymki. Cebulki szklimy przez 3–4 min na pozostałym maśle. Układamy w brytfannie razem z marchewkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy resztę wywaru cielęcego i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Regularnie podlewamy sosem również warzywa, aby nie wyschły.

Porady

Zobacz też: Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy