GENIALNE POWIDLA SLIWKOWE

Przepis z kartki z kalendarza-po prostu super!

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.41 z 39 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 kg wydrylowanych śliwek,
  • 1 kg cukru,
  • 250 ml octu 8%

Przygotowanie

  1. Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane śliwki wsypać do szerokiego rondla, zasypać cukrem i zalać octem.Wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
  2. Następnego dnia postawić na płycie kuchennej i doprowadzic do wrzenia.Nie mieszac! Gotować około godziny pod przykryciem na dosc duzym ogniu.Nastepnie ogień zmniejszyć tak, by powidła bardzo lekko bulgotały około 5 godzin.
  3. Powideł nie wolno probowac czy w zaden sposob dotykać!!!
  4. Nie przypalą się.
  5. Gęste gotujące się powidła dopiero na końcu pomieszać, wlewać do słoików, zakręcić i gotowe!
  6. Powidła są pyszne polecam!
przetwory śliwki cukier ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy