GENIALNE POWIDLA SLIWKOWE

Przepis z kartki z kalendarza-po prostu super!

Przetwory

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.32 z 193 głosów)

Składniki:

  • 6 kg wydrylowanych śliwek,
  • 1 kg cukru,
  • 250 ml octu 8%

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane śliwki wsypać do szerokiego rondla, zasypać cukrem i zalać octem.Wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
  • Następnego dnia postawić na płycie kuchennej i doprowadzic do wrzenia.Nie mieszac! Gotować około godziny pod przykryciem na dosc duzym ogniu.Nastepnie ogień zmniejszyć tak, by powidła bardzo lekko bulgotały około 5 godzin.
  • Powideł nie wolno probowac czy w zaden sposob dotykać!!!
  • Nie przypalą się.
  • Gęste gotujące się powidła dopiero na końcu pomieszać, wlewać do słoików, zakręcić i gotowe!
  • Powidła są pyszne polecam!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: