REKLAMA

Genialne powidła śliwkowe z cynamonem

Idealne na lato do świeżej chałki z masłem, jak również na Boże Narodzenie do przełożenie piernika staropolskiego. Powidła śliwkowe bez mieszania są pyszne! Bardzo słodkie, lekko kwaskowate i z dodatkiem cynamonu, który przełamuje klasyczny smak powideł – dodaje on korzennego, przyjemnego smaku i zapachu. Warto poczekać kilka dni, aby ugotować te proste powidła śliwkowe. Przepis pochodzi z magazynu "Zdrowie na talerzu" 4/2020. Najnowszy numer już w sprzedaży. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory powidła powidła śliwkowe

Czas przygotowania:
6godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • śliwki powidła 1.

    Śliwki dokładnie myjemy, a następnie przekrawamy i usuwamy pestki. Owoce wsypujemy do dużego rondla z nieprzywieralną powłoką, podlewamy ok. 50 ml wody. Najlepiej, aby miał on możliwie największą powierzchnię dna – wtedy powidła szybciej odparują. Smażymy, aż śliwki puszczą dużo soku. Powidła można łatwo przypalić – należy pilnować, aby gaz pod nimi nie był zbyt duży.

  • powidła 2.

    Do śliwek wsypujemy cukier i wkładamy korę cynamonu. Smażymy około 2 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki przestudzone powidła śliwkowe. Przepis każe powtarzać czynności, czyli smażenie i studzenie, codziennie przez trzy dni.

  • powidła słoiki 3.

    Czy pasteryzować powidła śliwkowe? Zdecydowanie tak! Gorące powidła śliwkowe przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Porady

  • 1,2 kg owoców to nie dużo jak na powidła śliwkowe - przepis powyżej jest na 2 słoiczki po ok. 330 ml.
  • Najczęściej powidła przygotowywane są ze śliwek węgierek. Można wybrać jednak dowolne, ulubione owoce, np. śliwki mirabelki, czy renklody.
  • Idealne owoce do powideł są miękkie, bardzo słodkie, ciemno-żółte lub pomarańczowe w środku. Mogą mieć również lekko pomarszczoną skórkę. 
  • Powidła śliwkowe jak nutella? Nic prostszego! Wystarczy dodać do powideł pod koniec gotowania, razem z cukrem i cynamonem, około 85 g dobrego kakao (na 1,2 kg śliwek).
  • Powidła śliwkowe mogą być przygotowane z dodatkiem octu, który przyśpiesza ich gotowanie i pomaga zachować kolor. Więcej informacji, po co ocet do powideł śliwkowych znajduje się z nocie redakcyjnej.
  • Co dodać do powideł śliwkowych? Zaskakująco dobrze smak śliwek łączy się z przyprawami korzennymi, np. goździkami czy cynamonem. Często w przepisach można znaleźć także sugestię, aby powidła doprawić laską wanilii. Można też ugotować śliwki razem z jabłkami lub bananami.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić powidła śliwkowe? 

Powidła śliwkowe to klasyk wśród przetworów, który zatrzymuje co roku pyszny smak lata. Najlepiej przygotowywać je w drugiej połowie wakacji (lipiec – wrzesień), gdy sezon na śliwki jest w pełni. Wtedy bez problemy można dostać słodkie i tanie owoce. Jak zrobić powidła śliwkowe? Owoce należy umyć i wypestkować. Przesypać je do głębokiego garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Jak zagęścić powidła śliwkowe? Cukier ma właściwości żelujące – dzięki jego dodatkowy powidła będą gęste i słodkie. Warto pamiętać też o tym, że przetwory po przestudzeniu zgęstnieją. Jeśli mają one bardzo wodnistą konsystencję należy pod koniec gotowania zwiększyć ogień, aby skuteczniej odparować wodę. Nie można jednak wtedy spuścić śliwek z oka, bo niepilnowane łatwo się przypalą. W czym smażyć powidła śliwkowe? Najlepiej w tym celu sprawdzi się duży, niewysoki garnek z grubym dnem. Ważne, aby miał on jak największą powierzchnię, aby woda z owoców mogła odparować.

Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania? 

Każdy przepis na powidła śliwkowe bez mieszanie powtarza wyraźnie: całkowity zakaz mieszania. Jeśli bowiem zostanie naruszona struktura powideł w garnku, najpewniej niedługo później się przypalą. Dzięki dużej ilości cukru, a także przy opcjonalnym dodatku octu możemy się spodziewać, że powidła wyjdą pyszne, gęste, a ich przygotowanie nie będzie wymagać włożenia tak dużej energii. Dopiero pod koniec gotowania można, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki, zamieszać powidła, aby rozbić owoce i połączyć je z sokiem.

Jak długo smażyć powidła śliwkowe? 

Podstawowymi składowymi, które pozwolą ugotować dobre powidła śliwkowe jest garnek z grubym dnem, wolny gaz oraz dużo czasu. Domowe powidła powinny być smażone przez dwie godziny, a następnie studzone i trzymane w lodówce przez kolejne trzy dni. Nie jest to przepis dla osób nielubiących przebywać w kuchni. Jeśli chcemy przyspieszyć gotowanie powideł, możemy po pierwszym przesmażeniu śliwek przełożyć je do słoików (szybkie powidła śliwkowe), ale zdecydowanie polecamy ten dłuższy sposób przygotowania. Zmorą w kuchni jest przypalenie potrawy, nad którą spędziło się wiele godzin. Jak uratować przypalone powidła śliwkowe? Przede wszystkim należy przechylić garnek i przelać (ważne, aby nie zamieszać!) do innego naczynia niespalone powidła śliwkowe. Przepis na uratowanie powideł nie jest prosty – najprawdopodobniej będą mieć one aromat wędzonych śliwek. Można dodać do nich przyprawy korzenne, które nadają powidłom piernikowe nuty, albo wykorzystać je jako marynatę do mięs, np. w przepisie na schab po mazursku.

Po co ocet do powideł śliwkowych?

Ocet dodawany jest dla zachowania lepszego koloru owoców. Jednocześnie jest on również dodawany, aby śliwki w trakcie smażenia i mieszania nie przywarły do dna garnka. Szczególnie dobrze jest dodać je do przepisu na powidła śliwkowe bez mieszania. Ile dodać octu do powideł? Na powyższe proporcje owoców wystarczy ok. 50 ml octu 8%.

Czy pasteryzować powidła śliwkowe? 

Po dowiedzeniu się, jak zrobić powidła śliwkowe, należy odpowiedzieć na pytanie, jak pasteryzować powidła śliwkowe. O tym, że zdecydowanie trzeba to zrobić, raczej nie trzeba przekonywać. Pasteryzowane przetwory są znacznie dłużej zdatne do spożycia. Mimo, że część osób uznaje, że słoiki należy otwierać dopiero po kilku latach, to aby nie tracić wartości odżywczych najlepiej zjeść powidła w ciągu roku od przygotowania. Bardzo ważne jest to, aby nigdy nie spożywać przetworów, które się rozszczelniły – gdy pokrywka od słoika za łatwo się otwiera, gdy widać na jedzeniu ślady pleśni lub czuć nieprzyjemny zapach. Gorące powidła śliwkowe należy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, upewnić się, że obwódka słoika jest idealnie czysta, zakręcić je i odstawić do góry nogami. Ile czasu pasteryzować powidła śliwkowe? Słoiki „zamykane na gorąco” można znieść do spiżarni od razu, jak wystygną. 

Przedstawiona metoda to najprostszy sposób na pasteryzowane powidła śliwkowe. Przeczytaj, jakie istnieją inne metody pasteryzacji słoików.

Czy powidła śliwkowe są zdrowe?

Powidła śliwkowe są zdrowe. Jedynym niezdrowym składnikiem, na który należy uważać jest obecny w nich cukier. Powidła z powyższego przepisu charakteryzują się dość sporym dodatkiem cukru – dzięki niemu możliwe jest uniknięcie mieszania powideł w czasie gotowania. Ile kalorii mają powidła śliwkowe? Gotowe powidła (2 słoiczki po 330 ml) będą mieć około 2 500 kcal. Wszystko za sprawą dodatku aż pół kilograma cukru. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczne powidła, polecamy przepis na powidła śliwkowe prawie bez cukru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy