Śliwki w occie to świetna przekąska, która dobrze komponuje się z daniami mięsnymi lub deską serów. Najlepiej przygotować ją późnym latem lub wczesną jesienią, kiedy przypada sezon na węgierki, a my często nie mamy pomysłu, co zrobić z ich nadmiarem. Do słodko-kwaśnej zalewy warto dodać przyprawy korzenne, takie jak goździki, dzięki którym owoce staną się jeszcze bardziej aromatyczne. Podpowiadamy, jak zrobić śliwki w occie, które skradną Wasze serca.
StockFood
(średnia 4.02 z 272 głosów)
Zalewa: wodę wlewamy do garnka. Wsypujemy do niej cukier, wlewamy ocet i dorzucamy goździki. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut.
Przygotowanie śliwek: myjemy je i kroimy na połówki. Usuwamy pestki. Przekładamy owoce do wyczyszczonych i wyparzonych słoików.
Pasteryzacja: zalewamy śliwki przestudzoną, ale wciąż dość ciepłą zalewą. Zakręcamy słoiki i wstawiamy je do zimnego piekarnika. Ustawiamy go na 120°C (grzanie góra-dół). Od momentu, kiedy osiągnie docelową temperaturę, odliczamy 10 minut. Odstawiamy śliwki w occie do wystygnięcia. Z przepisu wyjdzie nam około 4 słoików o pojemności 350 ml.
Porady
- Najsmaczniejsze śliwki w occie powstaną z naszych rodzimych węgierek. Owoce powinny być na tyle dojrzałe, żeby pestka z łatwością odchodziła od miąższu, ale nie mogą być zbyt miękkie. Jeśli nie pochodzą z naszego ogrodu, warto namoczyć je w roztworze wody i sody spożywczej, która usuwa zanieczyszczenia pestycydami.
- Słodko-kwaśne przetwory z owoców swój smak zawdzięczają przyprawom – korzenne dodatki świetnie uzupełniają śliwki w occie. Przepis babci i różne popularne receptury często oprócz goździków zawierają także cynamon i kardamon, a nawet anyż i liście laurowe.
- Owoce tuż po umyciu dobrze jest wydrylować. Przygotowanie przetworów zabierze wtedy nieco więcej czasu, ale to właśnie w takiej formie cieszą się największą popularnością w domowych spiżarniach. Później nie musimy już nic z nimi robić. Wystarczy wyjąć owoce ze słoika i podać je do obiadu lub kolacji. Można też zrobić całe śliwki w occie, ale trzeba pamiętać, żeby je ponakłuwać przed marynowaniem.
- Do czasu przygotowania przetworów należy doliczyć leżakowanie słoików. Śliwki w zalewie octowej z korzennymi przyprawami są gotowe do spożycia po około 10 dniach.
- Cukier możemy zastąpić miodem (najlepiej wielokwiatowym). Jeśli chcemy, żeby przetwory miały mnie kalorii, możemy dodać do zalewy ksylitol, stewię lub erytrol. Ilość słodkiego składnika można dowolnie modyfikować w zależności od własnych upodobań. Niektórzy wolą wytrawne węgierki w zalewie octowej do obiadu.
Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej często podaje się w charakterze aromatycznego dodatku do przystawek na zimno. Świetnie komponują się na przykład z:
Pyszne i aromatyczne śliwki w occie można też podawać do ciepłych dań obiadowych. Świetnie smakują podane na talerzu z różnego rodzaju pieczeniami (zwłaszcza z mięsa drobiowego). Warto wykorzystać je jako składnik sosów. Ciekawym pomysłem jest na przykład chutney śliwkowy. Ma konsystencję powideł, lekko pikantny smak i wyraźnie wyczuwalny aromat imbiru i goździków.
Powyższy przepis na śliwki w occie to nieskomplikowana propozycja bez gotowania owoców i mieszania ich z syropem z zalewy. Należy jednak uwzględnić wtedy pasteryzację słoików. Jeśli chcemy uniknąć tego procesu, zróbmy przetwory według starej, sprawdzonej receptury. Wymaga to nieco więcej pracy. Pierwszego dnia zalewamy wypestkowane owoce słodko-kwaśną marynatą. Nazajutrz odcedzamy je, a płyn ponownie podgrzewamy i znowu wypełniamy nim słoiki ze śliwkami. Czynność tę powtarzamy przez dwa kolejne dni. Po ostatnim zalaniu owoców solidnie zakręcamy wieczka i odstawiamy przetwory do góry dnem na co najmniej dobę. Dopiero kiedy całkowicie wystygną, przenosimy je do spiżarni.
Sezon na polskie śliwki trwa od końca lipca do października. To doskonały moment, żeby tworzyć różnego rodzaju przetwory. Najbardziej popularne są oczywiście powidła, których nie może zabraknąć w żadnej spiżarni. Co jeszcze można zrobić ze śliwek? Podpowiadamy:
Komentarze