REKLAMA

Śliwki w occie

Śliwki w occie najlepiej przygotować późnym latem i wczesną jesienią, kiedy to przypada sezon na te owoce, a my często nie mamy pomysłu, co zrobić z ich nadmiarem. Śliwki w zalewie octowej to świetna przekąska, która dobrze komponuje się z danami mięsnymi. Możemy nimi nadziewać różne mięsa – dużą popularnością cieszy się schab ze śliwkami. Dodatkowo do śliwek w occie możemy dodać goździki, dzięki którym nasze owoce będą jeszcze bardziej aromatyczne. Świetną alternatywą dla śliwek w occie stanowią śliwki w słodko-kwaśnej zalewie, które również nadają się jako uzupełnienie dań wytrawnych. Poniżej podajemy przepis na śliwki w occie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.03 z 271 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie zalewy: zagotowujemy wodę z cukrem, octem i goździkami.

  • 2.

    Przygotowanie śliwek: umyte śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki. Przekładamy do słoików - 4 sztuki o pojemności ok. 350 ml.

  • 3.

    Marynowanie i pasteryzacja: śliwki zalewamy przestudzoną, ale wciąż dość ciepłą zalewą, zakręcamy słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120 stopni (grzanie góra - dół) i włączamy piekarnik. Od momentu nagrzania piekarnika mierzymy czas 10 minut i wyłączamy piekarnik. Słoiczki ze śliwkami pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Porady

  • zalewa octowa powinna być przygotowana na bazie octu 10-procentowego
  • najsmaczniejsze śliwki w occie swój smak zawdzięczają przyprawom - korzenne dodatki świetnie je uzupełniają. Zarówno w przepisie babci, jak i popularnych przepisach siostry Anastazji pojawiają się cynamon, goździki, a nawet anyż
  • owoce tuż po umyciu dobrze jest wypestkować - to zabierze nieco więcej czasu, ale taki przepis na śliwki w occie bez pestek cieszy się największą popularnością w domowych spiżarniach babci i mamy, bo później nie musimy już nic z przetworami robić, a po prostu używać do innych dań
  • do czasu przygotowania przepisu należy doliczyć leżakowanie słoików

Notka redakcyjna

Śliwki w occie bez gotowania

Powyższy przepis na wytrawne przetwory ze śliwek to propozycja bez gotowania owoców i mieszania ich z syropem z zalewy. Należy jednak uwzględnić wtedy pasteryzację słoików. Jeśli nie chcemy pasteryzować zróbmy octowe śliwki z marynatą, którą pierwszego dnia zalewamy wypestkowane owoce, drugiego dnia zlewamy, podgrzewamy płyn i znowu wlewamy do słoików. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni, tak aby czwartego dnia śliwki w słoikach zalać wrzącą marynatą. Dobrze zakręcić i odstawić na dobę dnem do góry. 

Śliwki w słodko-kwaśnej zalewie 


Jeśli nie przepadamy za śliwkami w octowej zalewie, które mają charakterystyczny – nieco kwaskowaty i raczej wytrawny smak, to możemy przygotować te same owoc w słodko-kwaśnej zalewie. Zasada ich przygotowania jest niemal taka sama – z tą różnicą, że dorzuca się również składnik nadający całości słodkiego smaku. Tego typu składnikiem najczęściej jest cukier, ale równie dobrze możemy wykorzystać też miód (najlepiej wielokwiatowy). Oprócz tego do śliwek w słodko-kwaśnej zalewie dobrze jest dołożyć także cynamon i goździki. Śliwki te świetnie sprawdzą się jako dodatek do wytrawnych dań, a także przygotowania aromatycznych sosów. 


Śliwki w słodkiej zalewie 


 Dużą popularnością cieszą się także śliwki w słodkiej zalewie, które można wykorzystywać do deserów – ciast, koktajli, a także kompotu. Przygotowuje się je z kilku składników – oprócz śliwek potrzebujemy do nich również: wody, cukru i goździków. Możemy też wykorzystać cukier wanilinowy, które nadaje całości charakterystycznego słodkiego posmaku. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy