Śliwki w occie

Wspaniały dodatek do mięs.

Przetwory

Czas przygotowania:
5760 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.03 z 268 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 1/2 ltr octu 6 procentowego
  • 1/2 ltr wody
  • 1 łyżka gożdżików
  • 1/2 kg cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyć,usunąć pestki ale niekoniecznie - jak kto woli.
  • Z podanych składników przygotować zalewę i ostudzić.
  • Ostudzoną zalewą zalać śliwki i pozostawić na następny dzień.
  • Zlać zalewę,podgrzać syrop do letniego i znów zalac nim owoce.
  • Trzeciego dnia zlać syrop zagrzać do gorącego a czwartego dnia musi byc wrzący.
  • Wrzątkiem zalewamy owoce w słoikach, po ostygnięciu słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: