Nutella ze śliwek z czekoladą

Domowa nutella ze śliwek - czekoladowe pyszności do naleśników, pieczywa i słodkich placuszków. Co więcej - nutella ze śliwek wzbogaci owsiankę, może być warstwą do ciasta. Jest super łatwa do zrobienia, wystarczy tylko trochę cierpliwości. W ruch idą śliwki węgierki, cukier, kakao i czekolada i gotowe. Nutelle ze śliwek jest pyszna! Sprawdź, jak zrobić nutellę ze śliwek!

DeseryPrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.12 z 296 głosów)

Kroki wykonania:

  • nutella-ze-sliwek1.Ze śliwek usunąć pestki i przekręcić przez maszynkę. Gotować przez 2,5 godziny razem z cukrem, często mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodać cukry waniliowe i kakao i jeszcze podgotować około 15 minut.
  • nutella-ze-sliwek12.Na sam koniec dodać połamaną czekoladę i jeszcze gotować aż się rozpuści. Nakładać gorące w słoiki. Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. Nutella ze śliwek gotowa!

Porady

W przepisie na nutellę ze śliwek wykorzystujemy:

  • śliwki – najlepsze będą węgierki
  • cukier – zwykły biały cukier, możemy zmniejszyć jego ilość, jeśli mamy słodkie śliwki. Nie używamy cukru żelującego.
  • cukier waniliowy – najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii
  • kakao – dobrej jakości ciemne kakao
  • gorzką czekoladę – najlepiej o wysokiej zawartości kakao

Notka redakcyjna

Nutella ze śliwek – przepis prosty

Nutella ze śliwek to smakowita alternatywa dla klasycznego czekoladowo-orzechowego kremu. Jest dużo zdrowsza, a przy tym smakuje równie dobrze. Śliwek nie trzeba niczym zagęszczać w przeciwieństwie do przetworów na przykład z truskawek. Sekretem pysznej nutelli ze śliwek jest powolne smażenie śliwek, do momentu aż zaczną się rozpadać i utworzą gęstą masę.

Do naszej nutelli ze śliwek dodajemy kakao. Nutella ze śliwek z kakao będzie jeszcze lepsza, jeśli dorzucimy do masy czekoladę. Warto wybrać czekoladę gorzką o zawartości kakao ok. 60%. Wyższa zawartość kakao może sprawić, że całość będzie zbyt gorzka. Nutella ze śliwek z czekoladą smakuje wspaniale! Możecie też użyć czekolady mlecznej, ale warto ograniczyć wtedy ilość cukru.

Nutella ze śliwek – jak urozmaicać?

Nutella ze śliwek powstaje ze śliwek węgierek, które mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Śliwek nie obieramy ze skórki, w procesie gotowania rozgotują się na tyle, że będzie niewyczuwalna. Do domowej nutelli możemy dorzucić kilka dodatków. Ze smakiem śliwek i kakao dobrze komponuje się też smak daktyli. Dorzućcie kilka sztuk wcześniej namoczonych i pokrojonych w drobne kawałki daktyli do masy na nutellę. Ciekawym pomysłem jest dodanie do nutelli drobno posiekanych orzechów, na przykład laskowych, włoskich czy ziemnych. Sprawią, że całość będzie jeszcze ciekawsza w smaku.

Nutella ze śliwek może być również urozmaicana dodatkiem ulubionych przypraw. Ziarenka z laski wanilii podkreślą słodki smak śliwek, a z kolei cynamon lub kardamon doda nutelli odrobinę pikantności.

Jak zrobić nutellę ze śliwek?

Nutella ze śliwek węgierek ma to do siebie, że podczas smażenia owoców może się przypalić. Trzeba cały czas pilnować smażących się śliwek. Dobrym pomysłem jest też zaopatrzenie się w specjalny garnek do robienia konfitur i powideł. Wyglądem przypomina trochę wiaderko, ale nie dajcie się zwieść, to po prostu zwyczajny garnek. Zaopatrzony jest jednak w poręczną rączkę, ułatwiającą przenoszenie i uchwyt, który sprawia, że możemy z łatwością go przechylać. Co ważne, garnek ma dużą średnicę – dzięki temu śliwki będą smażyć się równomiernie i szybko, bez konieczności ciągłego mieszania. Garnek posiada miarkę i jest odpowiedni do wszystkich typów kuchenek, w tym indukcyjnych. 

Domowa nutella ze śliwek i kakao może być jedzona jako smarowidło na kanapki, ale nie tylko. Będzie dobrze pasować do wielu ciast – możemy nawet użyć jej do posmarowania jednej z warstw tortu. Poza tym nada się do deserów: naleśników, gofrów, babeczek. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy