Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny deser. Taki wypiek sprawdzi się zarówno na deser dla całej rodziny, jak i poczęstunek dla gości na wszystkie wyjątkowe okazje. Co więcej, aby wyczarować ten przysmak, wystarczy tylko kilka składników i dosłownie chwila przygotowań. Jak zrobić ciasto ze śliwkami, które zachwyci każdego? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto z owocami ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 207 głosów)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie śliwek: owoce dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Wydrążone połówki zostawiamy lub kroimy drobniej, na ósemki.

  • 2.

    Ciasto jogurtowe: do miski przesiewamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, jogurt, esencję waniliową oraz olej i miksujemy wszystko, aż uzyska kremową konsystencję. Do szklanki dodajemy łyżkę soku z cytryny, sodę oczyszczoną i natychmiast przelewamy do masy. Całość ponownie mieszamy.

  • 3.

    Ciasto ze śliwkami jogurtowe: blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto do formy, a na jego wierzchu układamy śliwki skórkami do dołu. Owoce należy delikatnie wcisnąć w masę. 

  • 4.

    Pieczenie: gotowe ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 40-45 minut. Po wyjęciu odstawiamy ciasto jogurtowe ze śliwkami na około 30 minut do ostygnięcia i dekorujemy na wierzchu cukrem pudrem.

Kalorie: 380

Porady

  • Jajka, masło i jogurt warto wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowania. Gdy składniki nabiorą temperatury pokojowej, unikniemy ryzyka powstania zakalca. 
  • Jeżeli spieszymy się ze zrobieniem ciasta, pokrojenie masła na mniejsze kawałki po wyjęciu z lodówki przyspieszy proces zmiękczania go.
  • Dobrym pomysłem jest włożenie patyczka do szaszłyków w ciasto w momencie wkładania go do piekarnika. Jeżeli patyczek po wbiciu w ciasto pozostanie suchy to znaczy, że wypiek jest już gotowy. Jeśli natomiast przylepi się na nim surowe ciasto, to musimy jeszcze podpiec nasz deser. 
  • Ten wypiek najlepiej smakuje zrobiony ze świeżych śliwek, ale poza sezonem można też z powodzeniem zrobić go z owocami mrożonymi lub takimi z kompotu. 
  • Jeśli nie mamy mrożonych czy suszonych owoców, możemy też użyć innych sezonowych skarbów. Świetnie smakuje też ciasto jogurtowe z truskawkami czy rabarbarem. 
  • Jeśli jesteście na diecie i liczycie kalorie, wypróbujcie natomiast fit ciasto jogurtowe ze śliwkami. Wystarczy zamienić cukier na erytrytol lub stewię, aby znacznie obniżyć kaloryczność gotowego wypieku, nie rezygnując z pysznego smaku i idealnej konsystencji. 

Notka redakcyjna

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - dodatki

Jogurtowe ciasto ze śliwkami to bardzo popularny wypiek, który często możemy spotkać na stołach przy różnych okazjach. Ten deser zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim prostocie i szybkości przygotowania, jednak podstawowy przepis można urozmaicać na różne sposoby. Rozmaite przyprawy i dodatki nadadzą ciastu zupełnie inny charakter. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką. Miękkie i puszyste ciasto, przełamane kwaśną śliwką, idealnie komponuje się z chrupiącą skorupką. Aby przygotować najprostszą kruszonkę, wystarczy wymieszać masło, mąkę i cukier w proporcji 2:1:1. 

Kolejnym pomysłem jest ciasto jogurtowe ze śliwkami i budyniem. W tej wersji wypiek jest bardziej wilgotny i delikatny, dlatego trafi w gusta wszystkich fanów kremowych wypieków. Najprostszą masę budyniową przygotujecie na bazie mleka, cukru, budyniu w proszku i masła. Możecie też urozmaicić ją nutą kakao, wanilii, cynamonu czy kokosa. Świetnie smakuje też połączenie budyniu z mascarpone lub bitą śmietaną. Jeśli macie wśród gości prawdziwych łasuchów, ich serca skradnie z pewnością krem budyniowy z białą czekoladą

Jogurtowe ciasto ze śliwkami można też przygotować z dodatkiem bezy. Ubicie piany z białek zajmuje dosłownie chwilę, a zupełnie odmienia całe ciasto. Taki deser od razu prezentuje się znacznie bardziej elegancko. Dlatego, jeśli lubicie ten typ ciasta, ale szukacie czegoś bardziej wykwintnego na specjalne okazje, przygotujcie ciasto ze śliwkami i bezą. Ten deser z pewnością zachwyci każdego i błyskawicznie zniknie ze stołu.

Ile kalorii ma ciasto jogurtowe ze śliwkami?

Jeśli jesteście na diecie, ale macie ochotę na coś słodkiego do kawy, to ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie będzie jednym z najmniej kalorycznych wyborów. W 100 gramach takiego deseru jest około 220 kalorii, choć oczywiście dokładna wartość może się różnić w zależności od wybranych dodatków. Jeśli jednak zdecydujecie się na erytrytol zamiast cukru, kaloryczność całego ciasta zmniejszy się aż o 400 kalorii w stosunku do podstawowego przepisu.

Inne ciasta ze śliwkami 

Ciasto ze śliwkami jogurtowe to tylko jeden z wielu pomysłów na wypieki z sezonowymi owocami. Jeśli macie w swojej kuchni zapas dojrzałych węgierek czy renklod, wykorzystajcie je także do innych przepisów. Co zrobić ze śliwek? Najprostszy wybór to zapieczenie ich pod kruszonką. Przygotowanie takiego deseru trwa dosłownie 20 minut, a efekt zachwyca smakiem i aromatem. Podobnie łatwe i szybkie do zrobienia będą śliwki w cieście. Jeśli natomiast  macie nieco więcej czasu i szukacie czegoś bardziej wykwintnego, wybierzcie ciasto orzechowe ze śliwkami lub ciasto śliwkowe z imbirem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy