Ciasto ze śliwkami jogurtowe

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 10 porcji

Ciastaciasto z owocamiciasto ze śliwkamiDesery

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
380.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 205 głosów)

Składniki:

  • 80 dag śliwek
  • 10 dag cukru
  • CIASTO:
  • po 20 dag masła i cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta szafranu i soli
  • 4 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 50 dag mąki
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w ósemki.
  • ■ Ciasto: masło, cukier i cukier waniliowy, szafran i sól miksować, aż cukier się rozpuści. Mieszając, dodawać jajka i jogurt. Wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać jeszcze raz.
  • ■ Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Na wierzchu rozłożyć śliwki, lekko je wciskając. Piec około 40 minut w temperaturze 170°C, wyjąć, przestudzić.
  • ■ Cukier wsypać do 100 ml wody i zagotować. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Ciepłe ciasto posmarować syropem.

Kalorie: 380.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy