REKLAMA

Ciasto ze śliwkami jogurtowe

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepiej smakuje zrobione ze świeżych śliwek, ale można też z powodzeniem zrobić je ze śliwkami mrożonymi lub takimi z kompotu. Zobaczcie jak je upiec i oczarujcie nim swoich gości!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto z owocami ciasto ze śliwkami Desery

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 206 głosów)


Kroki przygotowania:

  • śliwki powidła 1.

    Przygotowując ciasto jogurtowe ze śliwkami na początku należy dokładnie umyć owoce, a następnie przekroić je na pół i usunąć pestki. Jeśli są do świeże śliwki to trzeba dobrze sprawdzić czy nie są robaczywe. Wydrążone połówki zostawiamy lub kroimy drobniej na ósemki.

  • Mikser jajka 2.

    Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajka, jogurt, esencję waniliową oraz olej. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie za pomocą miksera, aż uzyska kremową, nie lejącą się konsystencję. Do szklanki dodajemy łyżkę soku z cytryny, sodę oczyszczoną i natychmiast przelewamy do masy. Całość ponownie mieszamy.

  • ciasto 3.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto do formy, a na jego wierzchu układamy śliwki. Owoce należy delikatnie wcisnąć w masę. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 40-45 minut. Po wyjęciu odstawiamy ciasto jogurtowe ze śliwkami na około 30 minut do ostygnięcia, a potem już nic nie stoi na przeszkodzie aby się nim zajadać. Smacznego!

Kalorie: 380

Porady

Warto wcześniej przed rozpoczęciem robienia ciasta wyjąć z lodówki mleko, masło oraz jajka, po to aby uzyskało temperaturę pokojową, a masło było miękkie i łatwo mieszało się z innymi składnikami. Jeżeli spieszymy się ze zrobieniem ciasta pokrojenie masła na mniejsze kawałki po wyjęciu z lodówki jeszcze bardzo przyspieszy proces zmiękczania go.

 

Dobrym pomysłem jest włożenie w ciasto w momencie pieczenia w piekarniku patyczka do szaszłyków. Pomoże on pokazać, kiedy ciasto jest gotowe. Jeżeli po wyjęciu patyczka będzie on suchy to znaczy, że ciasto jest już dobre.

 

Śmiało można użyć innych owoców sezonowych takich jak np. truskawki lub zrobić ciasto z kilkoma rodzajami owoców. Bardzo ciekawym rozwiązaniem są jagody lub porzeczki, które można rozmieścić w całym cieście i co kęs cieszyć się miłą niespodzianką.


Osobom mocno dbającym o linie polecamy użycie użycie zamiennika cukru - stewię, która zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż wcześniej wspomniany cukier.

 

Notka redakcyjna

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Jogurtowe ciasto ze śliwkami to bardzo popularny wypiek, który często można spotkać na polskich stołach przy różnych okazjach. Czy to imieniny babci, rozmowa przy herbacie z przyjaciółką, czy w formie deseru dla dzieci. Jest to naprawdę świetne ciasto pod wieloma względami. Jest je bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wielu składników. W sezonie można użyć owoców z własnego ogrodu co jeszcze bardziej wpłynie na zadowolenie konsumentów. Kolejnym pozytywem jest możliwość modyfikacji go poprzez zmianę owoców na inne lub użycie dodatków, które podkreślą smak pysznego ciasta. Jednym z takich dodatków jest kruszonka. Jest to bardzo popularne wśród polskich kuchni, aby dodawać kruszonkę do ciast. Z ciastem jogurtowym ze śliwkami kruszonka komponuje się wyśmienicie. Wilgotne, miękkie i słodkie ciasto przełamane delikatnie kwaśną śliwką, a to wszystko uwieńczone chrupiącą kruszonką. W połączeniu z kawą coś niesamowitego.

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy