Chudziutkie mielone kotlety z mięsa indyka

Pyszne mielone kotlety z indyka z nutką mięty i lubczyku.

kotlety mielonedania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 224 głosów)

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z indyka (ja proszę o filet mielony, ale można chyba każdego innego dostępnego użyć)
  • 1 mała cebula
  • 2 -3 ząbki czosnku ( w zależności czy lubicie bardziej czy mniej czosnkowe, albo dla kogo robicie)
  • pietruszka, zwykle świeża, ale daję czasami z torebki
  • lubczyk suszony
  • mięta - ważny składnik- najlepiej świeża, z doniczki
  • ze 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do zrobienia dobrej konsystencji masy na kotleciki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do mielonego mięsa dodać wszystkie wymienione wyżej składniki i wyrobić. Jeśli masa jest za rzadka wtedy dodaje bułki tartej do momentu, aż masa zaczyna mi ładnie leżeć w ręce tzn nie klei się i można z niej uformować kotlety.
  • Dwa sposoby na dalsze postępowanie:
  • 1) smażę na oleju na patelni;
  • 2) nagrzewam piekarnik do 180-190 stopni (funkcja w piekarniku: termoobieg +pieczenie dolne i górne) i pieką się na kratce ok.10 minut.
  • Szybko się upieką jak i usmażą, uważajcie żeby nie spalić :) A piekę w wysokiej temperaturze, bo wtedy króciutko -to są soczyste-nie wysychają w piekarniku.
  • Do tego zwykle jak już piekę w piekarniku to na dolnej blasze wrzucam ziemniaki pokrojone w ósemki polane oliwą z oliwek i z ząbkami czosnku (nieobranego).-pieczenie ich około 30-40 minut. Wiec jak je wstawię, to czekam 30 minut, potem wstawiam kotlety na 10 minut i razem obiadek gotowy w tej wersji.
  • Polecam -bardzo dobry obiadek.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy