Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to świetny pomysł na lekkostrawny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, więc warto od razu przygotować większą porcję na kilka obiadów. Jak zrobić mielone, które będą idealnie miękkie i soczyste, a jednocześnie wyraziste w smaku? Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety mielone dania mięsne pulpety klopsiki

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 226 głosów)

Kotlety mielone z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • marchewka_1 1.

    Przygotowanie marchewek: Marchewki szorujemy, kroimy w ukośne, 2-cm kawałki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą i skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wstawiamy marchewki i pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż będą miękkie. 

  • kasza 2.

    Polenta: Marchewki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą. W rondlu lub garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę z mlekiem. Wsypujemy 1 łyżeczkę soli i kaszę. Gotujemy, mieszając, aż będzie miękka, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Do ugotowanej kaszy dodajemy upieczone marchewki, parmezan oraz masło, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. 

  • Kotlety mielone 3.

    Kotlety: Mięso razem z obraną cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o dużych oczkach. Dodajemy paprykę słodką i sól. Wyrabiamy, stopniowo wlewając bulion, aż masa będzie gładka. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z gorącą polentą, oprószone pieprzem.

Porady

  • Aby kotlety mielone z indyka były smaczniejsze, a do tego bardziej kolorowe, można wzbogacić dodatkiem warzyw czy ziół. Do mielonego mięsa wystarczy dodać odrobinę startej marchewki, podsmażone posiekane pieczarki czy garść posiekanej natki pietruszki. Ten przepis to idealne kotlety mielone dla dzieci.
  • Jeśli liczycie kalorie, możecie przygotować bardziej dietetyczną wersję tych kotletów, wybierając pieczenie zamiast smażenia. Kotlety mielone z piekarnika będą miały znacznie mniejszą zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, będą też bardziej lekkostrawne. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić mielone z indyka?

Kotlety mielone to klasyka na naszych stołach. Często wybieramy to danie na szybki obiad dla całej rodziny i zwykle od razu przygotowujemy większą porcję na dwa dni. Przepis na mielone z indyka jest banalnie prosty i nie wymaga ani wielu składników, ani dużo czasu spędzonego w kuchni. Jak zrobić dobre kotlety mielone w mgnieniu oka? Potrzebujemy dobrej jakości mięsa, jajka, odrobiny bułki tartej i ulubionych przypraw. Do tego podstawowego zestawu warto dodać też podsmażoną cebulkę z czosnkiem i posiekane świeże zioła. 

Mięso mielimy i dodajemy do niego jajko, bułkę oraz wszystkie dodatki. Następnie mieszamy wszystko składniki i wyrabiamy mięsną masę, aż stanie się jednolita. Jeśli czujemy, że jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę bulionu lub zwykłej wody. Tak przygotowane mięso na kotlety formujemy dłońmi w niewielkie kulki, a następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce (można pominąć ten krok) i smażymy na patelni aż kotlety zarumienią się z każdej strony. Na koniec możemy jeszcze podlać je na patelni odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić jeszcze przez kilka minut. 

Fanom lżejszych i mniej kalorycznych dań polecamy kolety mielone z piekarnika. Przygotowujemy je dokładnie tak samo, zmieniając tylko sposób obróbki termicznej, Uformowane kotlety układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni. Ile piec kotlety mielone? Wystarczy im 15-20 minut, spędzonych w piekarniku.

Co zrobić z mięsa mielonego? Inne przepisy

Mięso mielone to coś, co zawsze warto mieć w zamrażarce. Kiedy nie mamy pomysłu na obiad, możemy wyczarować z niego mnóstwo szybkich przepisów. Wyczarujemy z niego nie tylko kotlety mielone, ale także wszelkiego rodzaju zrazy, klopsiki i pulpety, które możemy podawać solo lub duszone w przeróżnych sosach. Jeśli natomiast zamiast małych pulpecików wolimy duże kotlety, mięso mielone warto zamienić w pyszne domowe burgery.

Z mięsa mielonego przygotujemy też pyszne pieczenie i klopsy, które fantastycznie sprawdzą się nie tylko na świąteczny stół, ale i jako codzienne danie. Na obiad możemy pokroić taki klops w plastry i zaserwować na ciepło, a potem wykorzystać go również na kanapki - w wersji na zimno. 

Innym pomysłem na wykorzystanie mięsa mielonego są sosy, takie jak słynny boloński, ragout. Z takimi sosami przyrządzimy doskonałe makarony, na przykład spaghetti, canneloni, rigatoni, bądź lasagne. Sos przyda się też do zrobienia zapiekanek, zarówno tych ziemniaczanych, jak i makaronowych

Mięso mielone to również świetna baza na farsze i nadzienia. Możemy nim wypełnić kruche tarty, naleśniki, kartacze, paszteciki, krokiety, pierogi czy pyzy. Innym pomysłem mogą być faszerowane mięsem warzywa, takie jak cukinia, papryka, pieczarki czy dynia. Mięsem mielonym możemy nadziewać też kapustę, przygotowując klasykę polskiej kuchni, czyli gołąbki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy