REKLAMA

Domowe burgery

Domowe burgery to propozycja na pyszny i pożywny obiad na fanów kuchni amerykańskiej. Sprawdzą się one świetnie jako główny posiłek dla całej rodziny. Możemy podać je również na niezobowiązującym spotkaniu w gronie znajomych czy rodziny. Domowe burgery mogą być równie smaczne jak te z najlepszego food-tracka, ważne jednak jest to, by wykorzystać dobrej jakości składniki – mięso wołowe, bułkę i sos. Nie należy zapominać również o świeżych warzywach, które również odgrywają bardzo ważną rolę.  Nasza propozycja to burger wołowy, jednakże opcjonalnie możemy wykorzystać inne mięso, np. drobiowe czy wieprzowe. Poniżej przepis na domowe burgery dla całej rodziny! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bułki dania mięsne burgery hamburgery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.08 z 382 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na domowe burgery zaczynamy od przygotowania bułek: w misce łączymy mąkę, drożdże, sól i cukier. Miksujemy ok. 20 minut, stopniowo dodając mleko oraz masło, na jednolite ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Z ciasta formujemy 4 kulki, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Składniki na sos do hamburgera dokładnie mieszamy i odstawiamy. Składniki na sos do hamburgera dokładnie mieszamy i odstawiamy. 

  • 2.

    Burger: mięso wyrabiamy z jajkiem i przyprawami, formujemy 4 kotlety. Na rozgrzanej patelni wytapiamy boczek na rumiano, wyjmujemy. Na tłuszczu smażymy burgery po ok. 5 minut z obu stron. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy sosem. Układamy: sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, boczek, burgera, pokrojoną w krążki cebulę i ponownie sałatę

Porady

  • W naszym przepisie na hamburgery domowe proponujemy samodzielnie przygotować bułeczki maślane. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, to równie dobrze możemy zastąpić je gotowymi bułkami do burgerów, które można kupić w niemal każdej piekarni. 
  • Ważnym dodatkiem do burgerów domowych są warzywa – w naszym przepisie proponujemy wykorzystać sałatę, pomidora i cebulę. Możemy jednak dodać także inne warzywa, np. paprykę (np. jalapeño), ogórka kiszonego, konserwowego lub świeżego. Jeśli lubimy eksperymenty, to możemy dodać np. buraka, szpinak czy nawet jarmuż. Dzięki temu nasz burger domowej roboty będzie zdrowszy! 
  • Jeśli zdecydujemy się na samodzielnie przygotowanie bułeczek maślanych do naszych domowych burgerów, to warto pamiętać, że możemy je posypać różnymi dodatkami, np. samym sezamem, sezamem i siemieniem lnianym, słonecznikiem, nasionami chia, czarnuszką, dynią i innymi nasionami. 
  • Jeśli nasz domowy burger jest bardzo wysoki i obawiamy się, że może się rozlecieć podczas jedzenia, to dobrym pomysłem jest wbicie w niego patyczka do szaszłyków, który ułatwi nam konsumpcję. 
  •  Do przygotowania burgera domowego świetnie sprawdzi się patelnia grillowa. Dobrym pomysłem jest przygotowanie mięsa na burgery na ruszcie grillowym – smak dymu będzie wyczuwany w mięsie, co z całą pewnością podniesie walory smakowe naszych burgerów domowej roboty. 
  • W bardzo łatwy sposób z naszych burgerów domowej roboty możemy przygotować przystawkę na przyjęcia. Wystarczy przygotować mini bułeczki wyciąć małe krążki mięsa – wówczas będą one idealne na jeden kęs. 
  • Burgery domowe świetnie komponują się z frytkami stekowymi, które są grubo cięte i zwykle przygotowywane wraz ze skórką. 
     

Notka redakcyjna

 

Mięso na burgery – jakie wybrać? 


Oryginalne, amerykańskie burgery przygotowuje się z mięsa wołowego, które powinno zawierać ok. 25% tłuszczu. Na domowe burgery świetnie sprawdzi się antrykot, łopatka czy rozbef. Opcjonalnie możemy połączyć chudy kawałek mięsa wołowego z tłustym lub dodać do niego olej, lub smalec wołowy. Jeśli mamy taką możliwość, to najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie w domu lub poprosić sprzedawcę o zmielenie na miejscu wybranego przez siebie kawałka. Dzięki temu mamy gwarancję, że otrzymujemy najwyższej jakości mięso. Najgorszym pomysłem jest kupowanie gotowego i doprawionego mięsa na burgery, które dostępne są w popularnych dyskontach i supermarketach. 
Ważnym elementem przy przyrządzaniu mięsa wołowego na burgery domowe jest wyrabianie – im dłużej będziemy wyrabiać mięso, tym będzie ono twardsze i łykowate. Mięso na burgery należy wyrabiać przez chwilę – minuta w zupełności wystarczy. Jeśli chodzi o przyprawy, to tu również nie należy przesadzać, bowiem wołowina to bardzo dobre w smaku mięso – wystarczy sama sól i pieprz. 


Jeśli nie przepadamy za mięsem wołowym, to burgera domowego możemy przyrządzić np. z mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub karkówki). Wieprzowina, w przeciwieństwie do wołowiny, bardzo lubi przyprawy – dlatego możemy dodać do niej nieco papryki (ostrej i słodkiej), ziół prowansalskich i kminu. Zamiast burgerów wieprzowych możemy przygotować burgery wieprzowo-wołowe. Dobrym pomysłem jest zmieszanie tłustego kawałka wieprzowiny z chudym mięsem wołowym. 


Dużą popularnością cieszą się także burgery drobiowe – przyrządzane najczęściej z fileta z piersi kurczaka, przygotowanego w chrupkiej panierce z płatków kukurydzianych. Zamiast burgera z kurczaka, możemy przygotować burgera z indykiem, a nawet kaczką. Tak naprawdę możemy wykorzystać dowolne mięso, które jednak powinno być przyrządzone zgodnie ze sztuką.

 
Jednym z ostatnich kulinarnych trendów są burgery wegetariańskie i wegańskie, w których zamiast mięsa podaje się kotlety z ciecierzycy, buraków, kaszy jaglanej, seitana czy też tofu. Wegeburgery są zdrowszą alternatywą dla swoich tradycyjnych odpowiedników. Można je podać z bułką z pełnego ziarna lub bułką bezglutenową. 
 

Zobacz też: Burger z indyka z brokułem i sałatą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy