Domowe burgery

Przepyszny domowy burger amerykański. Soczysty kawałek mięsa, doskonała bułka i sezonowe warzywa, ser i sos jako dodatki. Domowe burgery polecam na obiad lub kolację.

bułkidania mięsneburgeryhamburgery

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.13 z 347 głosów)

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej (wcześniej należy ją zmielić)
  • Jajko
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 30 g boczku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • Mała (najlepiej czerstwa) bułka cebulowa
  • Mleko do namoczenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos hamburgerowy domowy
  • 4 bułki z sezamem
  • Sałata karbowana
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 cebule czerwone
  • Opakowanie sera topionego w formie kwadracików
  • 4 plastry boczku wędzonego

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1) Hamburgera zaczynamy od przygotowania kotletów. Najpierw należy zalać czerstwą bułeczkę cebulową mlekiem, poczekać aż nasiąknie i dobrze odcisnąć. Następnie w maszynce mielimy łopatkę razem boczkiem, czosnkiem i odciśniętą bułeczką. Do masy dodajemy jajko, musztardę, ketchup i przyprawy.
  • 2) W międzyczasie lekko podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę, po czym dodajemy ją do mięsnej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy przez ok 5 min. Formujemy płaskie, okrągłe burgery. Należy pamiętać, aby ich średnica była delikatnie większa niż średnica bułki, w której będziemy je umieszczać. To dlatego, że podczas smażenia burgery się skurczą.
  • 3) Tak uformowane kotleciki można wyłożyć na papierze do pieczenia i schować na 15 min do zamrażarki. Dzięki temu utrzymają swoją formę i łatwiej będzie przenosić je na patelnię.
  • 4) Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia. A ponieważ w tym przypadku burgery są wieprzowe, to w przeciwieństwie do mięsa wołowego, należy je dobrze wysmażyć, by nie były surowe!
  • 5) Teraz pozostaje tylko przejść do budowania cudownego, domowego hamburgera. Bułki z sezamem rozcinamy i kładziemy dosłownie na chwilę na rozgrzanej patelni grillowej miąższem do dołu. Chodzi o to, by środek bułki był chrupiący.
  • 6) W między czasie przekrawamy każdy plaster boczku wędzonego na pół i podsmażamy na chrupko.
  • 7) Na dolnej połówce bułki rozprowadzamy trochę sosu, kładziemy liść sałaty, następnie kilka plastrów pomidora, ogórka konserwowego i cebuli czerwonej. Kolejna warstwa to aromatyczny kotlecik, na to plaster sera topionego i dwa półplasterki boczku. Na wszystko ponownie nakładamy porządną dawkę sosu do hamburgerów i zamykamy kanapkę dociskając ją lekko. Można pałaszować!

Porady

Zobacz też: Burger z indyka z brokułem i sałatą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy