REKLAMA

Kotlety z indyka

Znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe? Macie ochotę na coś innego? Wypróbujcie przepis na "schabowe z indyka", czyli panierowane kotlety z piersi indyka. Oto przepis autorstwa Roberta Sowy, pochodzący z Jego książki pt. "Uczta", który ukazał się w magazynie Moje Gotowanie 2/2019. Zobaczcie i przetestujcie go we własnych domach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Robert Sowa

kotlety dania mięsne sznycle z indyka

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • panierowanie 1.

    Kotlety z piersi indyka to proste i smaczne danie, które możesz przygotować w tygodniu lub podać w czasie uroczystości lub imprezy. Jak zrobić kotlety z indyka? To proste. Zaczynamy od przygotowania marynaty:  3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki musztardy i 3 łyżki przyprawy gyros łączymy w dużej misce. Mięso kroimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie wykładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. W oddzielnym talerzu rozbijamy i mieszamy jajka. Kotlety z indyka obtaczamy z mące, następnie moczymy w jajku, a na koniec panierujemy kotlety z piersi indyka w panko. 

  • smazenie-kotletow 2.

    Kolejnym krokiem przygotowania pysznych kotletów z indyka jest smażenie. Jak długo smażyć kotlety z indyka? Przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony. Po usmażeniu wyciągamy kotlety indycze na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Porady

  • Do przepisu potrzebujemy jedynie oleju spod suszonych pomidorów, który dodajemy do marynaty, ale same pomidory możemy wykorzystać do przygotowania sałatki lub smarowidła do pieczywa. 
  • Panierowaną w panko pierś z indyka według przepisu Roberta Sowy najlepiej podać z lekką sałatką, którą przygotujemy z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych, ogórka, czerwonej papryki, kaparów i czerwonej cebuli. Wszystkie warzywa mieszamy z sosem, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opakowania czosnkowego sosu sałatkowego. 
  • Kotlety z fileta z indyka możesz urozmaicić, zmieniając panierkę z panko, na płatki kukurydziane. Płatki kukurydziane delikatnie zgniatamy, ale nie robimy z nich mączki kukurydzianej. Wcześniej rozbite mięso z indyka maczamy w mące, jaju i płatkach kukurydzianych dociskamy panierkę dłońmi. Smażymy kotlety z indyka. 
  • Kotlety indycze możesz jeść na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz na zimno - używając ich do np. sałatek lub kanapek. 
     

Notka redakcyjna

Jak pokroić pierś z indyka na kotlety

Mięso na kotlety indyka trzeba odpowiednio pokroić. Najważniejszą zasadą jest to, aby wycinać płaty mięsa wzdłuż włókien mięśniowych. Kotlety nie mogą być zbyt cienko pokrojone (nie powinny być cieńsze niż 2 cm), ponieważ po usmażeniu mogą zrobić się zbyt suche. Pamiętaj także o tym, że w dalszej obróbce trzeba rozbić delikatnie kotlety na płaty przypominające grube plastry, zbyt cienkie pokrojenie mięsa może skutkować rozerwaniem kotleta. 

Kotlety mielone z indyka

Jeśli lubisz kotlety z indyka powinieneś wypróbować kotlety z mielonego mięsa indyka. Jak zrobić kotlety mielone z indyka? Do 500g zmielonego mięsa z indyka dodaj wcześniej namoczoną w mleku i wyciśniętą czerstwą bułką kajzerką, 3 łyżki bułki tartej, jedno jajko, drobno posiekaną średnią cebulę oraz 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Przygotowane mięso podziel na równe części i uformuj kotlety mielone z indyka. Obtocz każdego kotleta w mące pszennej.  Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Smaż kotlety mielone na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Kotlety mielone z indyka możesz podać na ciepło oraz na zimno. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy