Pulpety w sosie koperkowym

PROSTY, SZYBKI I SMACZNY OBIADEK DLA KAŻDEGO!

kotlety mielonedania mięsnepulpetyklopsikiSosysos koperkowy

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.03 z 414 głosów)

Składniki:

  • PULPETY:
  • 0,5 KG MIĘSA MIELONEGO (WIEPRZOWE, WIEPRZOWO-WOŁOWE LUB MIELONKA INDYCZA)
  • 1-2 JAJA
  • BUŁKA TARTA
  • SÓL, PIEPRZ, PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO, SUSZONA NATKA PIETRUSZKI
  • EWENTUALNIE CEBULA
  • SOS:
  • 1 LITR WODY
  • KOSTKA ROSOŁOWA (ROSÓŁ LUB BULION)
  • DUŻY PĘCZEK KOPERKU
  • 250 ML ŚMIETANKI KREMOWEJ (30%)
  • SÓL

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • MIĘSO MIELONE DOKŁADNIE WYMIESZAĆ Z JAJKIEM I PRZYPRAWAMI, WEDŁUG UZNANIA (MOŻNA DODAĆ RÓWNIEŻ DROBNO POKROJONĄ CEBULKĘ SUROWĄ LUB PRZESMAŻONĄ – WERSJA OSTRZEJSZA) I Z BUŁKĄ TARTA – ILOŚĆ ZALEŻY OD WILGOTNOŚCI MIĘSA, TAK ABY ŁATWO MOŻNA BYŁO KULECZKI (PULPETY) TROSZKĘ WIĘKSZE NIŻ ORZECH WŁOSKI, KULECZKI WRZUCAMY NA GORĄCY BULION (ZROBIONY WEDŁUG PRZEPISU Z KOSTKI ROSOŁOWEJ) LUB ROSÓŁ (KTÓRY ZOSTAŁ Z POPRZEDNIEGO DNIA).
  • W MIĘDZYCZASIE DROBNO SIEKAMY UMYTY KOPEREK.
  • UGOTOWANE PULPETY WYCIĄGAMY Z WYWARU.
  • 2 ŁYŻKI MĄKI MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPTĄ SOLI I ZALEWAMY CHOCHELKĄ GORĄCEGO BULIONU. WLEWAMY DO RESZTY BULIONU I GOTUJEMY. JAK WYWAR ZGĘSTNIEJE DODAJEMY KOPEREK I SOLIMY DO SMAKU.
  • NASTĘPNIE DO SOSU WKŁADAMY PULPETY I PODGRZEWAMY (JUŻ NIE GOTUJEMY).
  • PODAJEMY Z ZIEMNIAKAMI – PUREE.
  • PULPETY DROBIOWE BEZ DODATKU CEBULI SĄ IDEALNE M.IN. DLA OSÓB Z CHOROBĄ WRZODOWĄ ŻOŁĄDKA.
  • SOS KOPERKOWY MOŻEMY RÓWNIEŻ WYKORZYSTAĆ DO JAJ UGOTOWANYCH NA TWARDO LUB SZTUKI MIĘSA DROBIOWEGO (UGOTOWANY FILET Z KURCZAKA LUB INDYKA).
  • SMACZNEGO :)

Porady

Wypróbuj też pulpety w sosie pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy