Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to ulubione danie nie tylko najmłodszych. Pulpeciki w sosie pomidorowym świetnie smakują podane z ryżem, makaronem bądź świeżym pieczywem. Takie klopsiki w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla niejadków – smakują każdemu! Sprawdź nasz przepis na pulpety w sosie pomidorowym.

dania mięsnepulpetySosy

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 214 głosów)

Kroki wykonania:

  • mieso-mielone1.Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, domową vegetą i dokładnie wyrabiamy;
  • pulpeciki-smazenie2.Formujemy małe pulpeciki i podsmażamy na patelni z każdej strony, po czym przekładamy do garnka. Pulpeciki zalewamy bulionem (tyle, żeby zakrył wszystkie pulpeciki) i gotujemy na małym ogniu około 30 minut;
  • pulpety-w-sosie-pomidorowym-przygotowanie3.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz koperek (według uznania) i pozostawiamy na ogniu na dalsze 10-15 minut. Odlewamy pół szklanki z sosu, rozrabiamy go z dwiema łyżeczkami mąki, po czym dodajemy do garnka. Na koniec dodajemy dwie łyżeczki śmietany.

Porady

  • Bulion – najlepiej sprawdzi się bulion wołowy. Możesz skorzystać z gotowych kostek rosołowych. Najlepiej skorzystać z domowych kostek rosołowych bądź uniwersalnej pasty rosołowej.
  • Mięso – w przepisie podano mięso wieprzowe, ale można także użyć mieszanki mielonego mięsa wieprzowego i wołowego. Najlepiej samodzielnie zmielić mięso w domu.
  • W przepisie użyto vegety, natomiast najlepiej będzie skorzystać z domowej wersji przyprawy. Jest najzdrowsza i pełna smaku! 

Notka redakcyjna

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu. Najpierw należy dokładnie wymieszać mięso mielone z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Nie przesadzajmy z bułką tartą – jeśli będzie jej za dużo, pulpety będą za twarde. Uformowane pulpeciki smażymy krótko na patelni i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy przez pół godziny na małym ogniu, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, koperek i gotujemy przez kolejny kwadrans. Pulpety w sosie pomidorowym gotowe!

Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym?

Dobrze jest podać pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami, ale tak samo dobrym pomysłem będą klopsiki w sosie pomidorowym np. z ryżem, makaronem czy kaszą. Na szybki obiad możemy także zagryźć pulpeciki w sosie świeżą bagietką czy dobrym pieczywem.

Sos do pulpetów

Najczęściej przyrządza się pulpety w sosie pomidorowym, ale możliwości jest więcej. Równie dobre będą pulpety w sosie koperkowym, pieczarkowym czy śmietanowo-cebulowym. Należy mieć na uwadze, że sos do pulpetów musi być odpowiednio gęsty. Aby miał odpowiednią konsystencję, zapraw go zasmażką z mąki i masła, dodaj mąkę rozrobioną z wodą (łyżka stołowa na pół szklanki) bądź koncentrat pomidorowy zastąp gęstym przecierem. Sos pomidorowy do klopsików będzie miał wówczas nieco delikatniejszy, słodszy smak.

Jaka surówka do pulpetów w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym to uniwersalne danie, które dobrze smakuje z większością surówek. Klasyczny coleslaw z białej kapusty, mizeria, surówka z modrej kapusty czy starta marchewka z jabłkiem – każda będzie równie pyszna! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy