Pulpety w sosie pomidorowym to propozycja na szybki i pyszny obiad. Delikatne i soczyste kulki mięsa należy obsmażyć, a następnie dusić w aromatycznym bulionie. Pod koniec wzbogaca się go o przecier pomidorowy. Można je podawać na makaronie, na przykład spaghetti, z parmezanem. Pasują też do ziemniaków, ryżu i kaszy. Podpowiadamy, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym na pożywny obiad.
Artur Rogalski
(średnia 4.37 z 229 głosów)
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż zmięknie i uwolni aromat. Mięso (na przykład z karkówki wieprzowej, łopatki wołowej lub udźca indyka) mielimy ponownie razem z podsmażonymi składnikami.
Masa na pulpety: w dużej misce umieszczamy zmielone mięso. Dodajemy jajko. Wsypujemy bułkę tartą. Jeśli chcemy otrzymać danie bezglutenowe, możemy zamienić ją na ugotowaną kaszę jaglaną lub płatki owsiane rozmoczone w gorącej wodzie. Doprawiamy mięso solą i pieprzem oraz suszonym oregano i słodką papryką w proszku. Możemy też wykorzystać pikantne dodatki, takie jak papryczka chili lub chrzan. Dokładnie wyrabiamy masę.
Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (może być też masło klarowane lub smalec). Lekko zwilżamy dłonie lub zakładamy rękawiczki. Formujemy niewielkie pulpeciki. Obsmażamy je z obu stron. Pamiętajmy, żeby nie wkładać ich zbyt dużo na raz, inaczej temperatura na patelni spadnie i soki nie zostaną prawidłowo zamknięte wewnątrz mięsa.
Duszenie: wkładamy wszystkie pulpety z powrotem na patelnię. Jeśli używamy świeżego garnka lub brytfanny, pamiętajmy, żeby „odglazurować” powierzchnię, na której smażyło się mięso. W tym celu wlewamy na nią odrobinę wody i dokładnie mieszamy, żeby odzyskać wszystkie pozostałe na niej drobinki, po czym przelewamy całość do garnka. Podlewamy pulpety gorącym rosołem lub bulionem (drobiowym, wołowym lub warzywnym) i dusimy przez około 15 minut.
Sos pomidorowy do pulpetów: do garnka lub patelni z mięsnymi kuleczkami i wywarem dolewamy przecier pomidorowy (możemy też wykorzystać koncentrat). Gotujemy kolejny kwadrans, tym razem bez przykrywki, żeby sos lekko odparował i zgęstniał. W międzyczasie delikatnie mieszamy, żeby pulpeciki nie przywarły do dna. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby doprawiamy solą (lub sosem sojowym) i cukrem.
Podanie: pulpety w sosie pomidorowym pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kaszy lub makaronu. Proponujemy podać je do spaghetti ugotowanego al dente i posypać startym parmezanem. Można udekorować je świeżą natką pietruszki, bazylią lub tymiankiem.
Porady
- Żeby sprawdzić, czy masa na pulpeciki w sosie pomidorowym jest dobrze doprawiona, możemy usmażyć odrobinę mięsa na małej patelni i spróbować. Nie polecamy testować surowej masy. Nie tylko dlatego, że jest to niebezpieczne dla zdrowia, ale również ze względu na to, że obróbka termiczna wpływa na końcowy smak potrawy.
- Polecamy eksperymentować z dodatkami do masy na klopsiki w sosie pomidorowym. Możemy na przykład obtoczyć w mięsie jajko ugotowane na twardo. Pulpety da się wzbogacać takimi składnikami jak starty ser żółty, kukurydza, papryka, suszone pomidory lub zielony groszek.
- Prosty przepis na pulpety w sosie pomidorowym wymaga użycia bulionu lub rosołu jako bazy. Można skorzystać z gotowych koncentratów, które dostępne są w formie pasty, kostki lub proszku, ale najlepszy będzie naturalny, domowy bulion warzywny lub rosół drobiowy z niedzielnego obiadu.
- Posiłek będzie nieco zdrowszy, jeśli zrobimy pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika. Mięsne kulki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy przecierem pomidorowym z ziołami i przyprawami i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez około 30 minut.
Smażone, pieczone lub gotowane pulpety w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu. Ale jest kilka rzeczy, na które trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby wyszły naprawdę miękkie, soczyste i pyszne. Oto kluczowe zasady:
Możliwości na to, jak podać pulpety z sosem pomidorowym, jest mnóstwo. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. W zasadzie każdy dodatek tu pasuje, dzięki temu możemy urozmaicać sobie codzienne obiady. To też dobry sposób na kolejne posiłki – warto przygotować większą porcję pulpetów i przez kolejne dni podawać je z inną opcją. Poniżej znajdziecie kilka uniwersalnych propozycji:
Pulpety to uniwersalne danie, które dobrze smakuje z większością surówek. Klasyczny coleslaw z białej kapusty, mizeria, surówka z modrej kapusty lub starta marchewka z jabłkiem – każda będzie równie pyszna.
Najczęściej przyrządza się pulpety w sosie pomidorowym, ale możliwości jest więcej. Równie dobre będą:
Należy mieć na uwadze, że sos powinien być odpowiednio gęsty. Żeby miał kremową konsystencję, warto zaprawić go zasmażką lub dodać do niego mąkę rozrobioną z wodą. Sprawdźcie nasze sprawdzone sposoby na to, jak zagęścić sos pomidorowy.
Komentarze