Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym świetnie smakują podane z ziemniakami, ryżem, makaronem bądź świeżym pieczywem. To danie uwielbiane przez większość dzieci, ale rozsmakowują się w nim również dorośli. Takie klopsiki to świetny pomysł na obiad dla niejadków – smakują każdemu! Sprawdź nasz sprawdzony przepis na pulpety w sosie pomidorowym.

dodany przez: Kulinarna Ania

dania mięsne pulpety

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 221 głosów)


Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • mieso-mielone 1.

    Mięso: mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, papryką słodką mieloną, pieprzem, solą  (do smaku) i dokładnie wyrabiamy.

  • pulpeciki-smazenie 2.

    Pulpety: oddzielamy porcje i tworzymy z nich małe kulki. Podsmażamy na patelni z każdej strony, po czym przekładamy do garnka. Zalewamy je bulionem (tyle, żeby zakrył wszystkie pulpeciki) i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

  • pulpety-w-sosie-pomidorowym-przygotowanie 3.

    Sos pomidorowy do pulpetów: garnka z mięsem dodajemy koncentrat pomidorowy oraz koperek (według uznania) i pozostawiamy na ogniu na dalsze 10–15 minut. Odlewamy pół szklanki z sosu, rozrabiamy go z dwiema łyżeczkami mąki, po czym dodajemy do garnka. Na koniec dodajemy dwie łyżeczki śmietany do pulpetów w sosie pomidorowym.

Porady

  • Do pulpetów w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się bulion wołowy. Można skorzystać z gotowych kostek, ale najlepsze będą domowe kostki rosołowe bądź warzywna pasta bulionowa.
  • W przepisie na pulpety w sosie pomidorowym używamy mięsa wieprzowego, ale można także zastosować mieszane mięso wieprzowe i wołowe. Jeśli mamy taką możliwość, to mięso warto zmielić samodzielnie w domu – da to lepszy efekt.
  • Polecamy też eksperymenty z pulpetami – możemy w mięsie mielonym obtoczyć jajko ugotowane na twardo lub dodać do niego inne składniki, np. starty ser żółty lub kukurydzę, paprykę bądź groszek zielony.
  • Pulpety w sosie pomidorowym można przygotować w tradycyjny sposób, czyli udusić je, ale równie dobre będą zapiekane w piekarniku.
  • Zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać passatę lub świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.

Notka redakcyjna

Pulpety w sosie pomidorowym – na to zwróć uwagę

Pulpety w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu. Ale jest kilka rzeczy, na które trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby wyszły naprawdę pyszne. Najpierw należy dokładnie wymieszać mięso mielone z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dzięki temu będzie odpowiednio napowietrzone.
Nie przesadzajmy z bułką tartą – jeśli będzie jej za dużo, pulpety będą za twarde. W razie potrzeby można jej dosypać nieco więcej, ale lepiej zaczynać od małej ilości.
Uformowane pulpeciki smażymy krótko na patelni i przekładamy do garnka. Chodzi tylko o to, żeby zamknąć w nich soki. Zbyt długo przesmażone mogą być zbyt suche. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy przez pół godziny, koniecznie na małym ogniu. Po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, koperek i gotujemy przez kolejny kwadrans. Pulpety w sosie pomidorowym gotowe!


Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to klasyczna propozycja podania. Ale tak samo dobrym pomysłem będą z ryżem, makaronem lub ulubioną kaszą. Na szybki obiad możemy także zjeść pulpeciki w sosie świeżą bagietką lub innym, dobrej jakości pieczywem.


Sos do pulpetów

Najczęściej przyrządza się pulpety w sosie pomidorowym, ale możliwości jest więcej. Równie dobre będą pulpety w sosie koperkowym, pieczarkowym czy śmietanowo–cebulowym. Należy mieć na uwadze, że sos powinien być odpowiednio gęsty. Żeby miał odpowiednią konsystencję, warto zaprawić go zasmażką z mąki i masła, dodać mąkę rozrobioną z wodą (łyżka stołowa na pół szklanki) bądź koncentrat pomidorowy zastąpić gęstym przecierem. Sos pomidorowy do klopsików będzie miał wtedy nieco delikatniejszy, słodszy smak.


Jaka surówka do pulpetów w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym to uniwersalne danie, które dobrze smakuje z większością surówek. Klasyczny colesław z białej kapusty, mizeria, surówka z modrej kapusty czy starta marchewka z jabłkiem – każda będzie równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy