Pulpety w sosie pomidorowym to propozycja na szybki i pyszny obiad, który posmakuje całej rodzinie, uwielbiają je również dzieci. Delikatne i soczyste kulki mięsa obsmażone, a następnie duszone w bulionie, pod koniec wzbogacone o passatę lub świeże pomidory w sezonie - aż ślinka cieknie. Można je podawać ułożone na makaronie, np. spaghetti, pasują też do ziemniaków, ryżu i kaszy. Polecamy nasz sprawdzony przepis na pulpety w sosie pomidorowym.
istock
(średnia 4.4 z 225 głosów)
Mielenie: cebulę i czosnek obieramy z łupin, mięso kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Mięso: zmielone z czosnkiem i cebulą mieszamy z jajkiem, bułką tartą, papryką słodką mieloną, pieprzem, solą (do smaku) i dokładnie wyrabiamy.
Pulpety: oddzielamy porcje i tworzymy z nich małe kulki. Podsmażamy na patelni z każdej strony, po czym przekładamy do garnka. Zalewamy je bulionem (tyle, żeby zakrył wszystkie pulpeciki) i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Sos pomidorowy: do garnka z mięsem dodajemy passatę, pozostawiamy na ogniu na dalsze 10–15 minut. Po tym czasie pulpety w sosie pomidorowym będą gotowe do zjedzenia.
Porady
- Do pulpetów w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się bulion drobiowy lub rosół. Można skorzystać z gotowych kostek, ale najlepsze będą domowe kostki rosołowe bądź bulion warzywny.
- W przepisie na pulpety używamy mięsa wieprzowego, ale można także zastosować mieszane mięso wieprzowe i wołowe. Sprawdzi się też drobiowe, z kurczaka lub indyka, wyjdą bardzo delikatne.Jeśli mamy taką możliwość, to mięso warto zmielić samodzielnie w domu – da to lepszy efekt.
- Polecamy też eksperymenty z pulpetami – możemy w mięsie mielonym obtoczyć jajko ugotowane na twardo lub dodać do niego inne składniki, np. starty ser żółty lub kukurydzę, paprykę bądź groszek zielony.
- Pulpety w sosie pomidorowym można przygotować w tradycyjny sposób, czyli udusić je, ale równie dobre będą zapiekane w piekarniku.
- Bułkę tartą można zastąpić 45 g ugotowanej kaszy jaglanej lub ugotowanym ziemniakiem średniej wielkości.
- Jeśli nie mamy maszynki do mielenia mięsa, to z powodzeniem możemy użyć gotowego produktu lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie.
- Cebulę i czosnek można podsmażyć przed dodaniem do mięsa.
Pulpety w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu. Ale jest kilka rzeczy, na które trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby wyszły naprawdę pyszne:
Możliwości tu jest sporo, wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. W zasadzie każdy dodatek tu pasuje, dzięki temu możemy urozmaicać sobie codzienne obiady. To też dobry sposób na kolejne posiłki, warto przygotować większą porcję pulpetów i przez kolejne dni podawać je z inną opcją. Poniżej znajdziecie kilka uniwersalnych propozycji:
Najczęściej przyrządza się pulpety w sosie pomidorowym, ale możliwości jest więcej. Równie dobre będą pulpety w sosie koperkowym, pieczarkowym czy śmietanowo–cebulowym. Należy mieć na uwadze, że sos powinien być odpowiednio gęsty. Żeby miał odpowiednią konsystencję, warto zaprawić go zasmażką z mąki i masła, dodać mąkę rozrobioną z wodą (łyżka stołowa na pół szklanki) bądź gęsty przecier zastąpić koncentratem pomidorowym.
Pulpety w sosie pomidorowym to uniwersalne danie, które dobrze smakuje z większością surówek. Klasyczny colesław z białej kapusty, mizeria, surówka z modrej kapusty czy starta marchewka z jabłkiem – każda będzie równie pyszna!
Komentarze