Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to propozycja na szybki i pyszny obiad, który posmakuje całej rodzinie, uwielbiają je również dzieci. Delikatne i soczyste kulki mięsa obsmażone, a następnie duszone w bulionie, pod koniec wzbogacone o passatę lub świeże pomidory w sezonie - aż ślinka cieknie. Można je podawać ułożone na makaronie, np. spaghetti, pasują też do ziemniaków, ryżu i kaszy. Polecamy nasz sprawdzony przepis na pulpety w sosie pomidorowym.

dodany przez: Kulinarna Ania

dania mięsne pulpety

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 225 głosów)

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mielenie: cebulę i czosnek obieramy z łupin, mięso kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

  • 2.

    Mięso: zmielone z czosnkiem i cebulą mieszamy z jajkiem, bułką tartą, papryką słodką mieloną, pieprzem, solą  (do smaku) i dokładnie wyrabiamy.

  • 3.

    Pulpety: oddzielamy porcje i tworzymy z nich małe kulki. Podsmażamy na patelni z każdej strony, po czym przekładamy do garnka. Zalewamy je bulionem (tyle, żeby zakrył wszystkie pulpeciki) i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

  • 4.

    Sos pomidorowy: do garnka z mięsem dodajemy passatę, pozostawiamy na ogniu na dalsze 10–15 minut. Po tym czasie pulpety w sosie pomidorowym będą gotowe do zjedzenia.

Porady

  • Do pulpetów w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się bulion drobiowy lub rosół. Można skorzystać z gotowych kostek, ale najlepsze będą domowe kostki rosołowe bądź bulion warzywny.
  • W przepisie na pulpety używamy mięsa wieprzowego, ale można także zastosować mieszane mięso wieprzowe i wołowe. Sprawdzi się też drobiowe, z kurczaka lub indyka, wyjdą bardzo delikatne.Jeśli mamy taką możliwość, to mięso warto zmielić samodzielnie w domu – da to lepszy efekt.
  • Polecamy też eksperymenty z pulpetami – możemy w mięsie mielonym obtoczyć jajko ugotowane na twardo lub dodać do niego inne składniki, np. starty ser żółty lub kukurydzę, paprykę bądź groszek zielony.
  • Pulpety w sosie pomidorowym można przygotować w tradycyjny sposób, czyli udusić je, ale równie dobre będą zapiekane w piekarniku.
  • Bułkę tartą można zastąpić 45 g ugotowanej kaszy jaglanej lub ugotowanym ziemniakiem średniej wielkości.
  • Jeśli nie mamy maszynki do mielenia mięsa, to z powodzeniem możemy użyć gotowego produktu lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie.
  • Cebulę i czosnek można podsmażyć przed dodaniem do mięsa.

Notka redakcyjna

Pulpety w sosie pomidorowym – na to zwróć uwagę

Pulpety w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu. Ale jest kilka rzeczy, na które trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby wyszły naprawdę pyszne:

  • Najpierw należy dokładnie wymieszać mięso mielone z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dzięki temu będzie odpowiednio napowietrzone.
  • Nie przesadzajmy z bułką tartą – jeśli będzie jej za dużo, pulpety będą za twarde. W razie potrzeby można jej dosypać nieco więcej, ale lepiej zaczynać od małej ilości.
  • Uformowane pulpeciki obsmażamy krótko na patelni i przekładamy do garnka. Chodzi tylko o to, żeby zamknąć w nich soki. Zbyt długo przesmażone mogą być zbyt suche.
  • Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy przez pół godziny, koniecznie na małym ogniu.
  • Passatę dodajemy dopiero 15 minut przed końcem gotowania.

Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym?

Możliwości tu jest sporo, wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. W zasadzie każdy dodatek tu pasuje, dzięki temu możemy urozmaicać sobie codzienne obiady. To też dobry sposób na kolejne posiłki, warto przygotować większą porcję pulpetów i przez kolejne dni podawać je z inną opcją. Poniżej znajdziecie kilka uniwersalnych propozycji:

  • ziemniaki - z wody lub w formie puree bądź domowych frytek,
  • kasza - tak naprawdę dowolna, np. jęczmienna, jaglana, gryczana biała lub prażona, bulgur,
  • makaron - np. spaghetti lub tagliatele,
  • ryż - zwykły biały, basmati, jaśmionowy lub paraboiled, który trudno rozgotować,
  • pieczywo - szybka wersja ze świeżą bagietką.

Sos do pulpetów

Najczęściej przyrządza się pulpety w sosie pomidorowym, ale możliwości jest więcej. Równie dobre będą pulpety w sosie koperkowym, pieczarkowym czy śmietanowo–cebulowym. Należy mieć na uwadze, że sos powinien być odpowiednio gęsty. Żeby miał odpowiednią konsystencję, warto zaprawić go zasmażką z mąki i masła, dodać mąkę rozrobioną z wodą (łyżka stołowa na pół szklanki) bądź gęsty przecier zastąpić koncentratem pomidorowym.

Jaka surówka do pulpetów w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym to uniwersalne danie, które dobrze smakuje z większością surówek. Klasyczny colesław z białej kapusty, mizeria, surówka z modrej kapusty czy starta marchewka z jabłkiem – każda będzie równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy