Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka faszerowana nadzieniem z boczku i suszonych pomidorów to prawdziwie odświętne danie. Podana ze świeżymi liśćmi rukoli i brzoskwiniową glazurą świetnie sprawdzi się jako główne danie na wielkanocnym stole. Pieczona pierś z indyka to także danie niskokaloryczne. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na filet z indyka pieczony w piekarniku.

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne pieczeń

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • piers 1. Pierś z indyka osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę stołową soli, po pół łyżeczki pieprzu i tymianku. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki, aby mięso indyka przejęło smak ziół. Następnego dnia wyjmujemy go z lodówki około godzinę przed pieczeniem, aby indyk nabrał temperatury pokojowej.
  • cebula-krojenie 2. Przygotowujemy farsz do piersi z indyka. Ciabattę kruszymy (potrzebne będą dwie szklanki). Na maśle podsmażamy pokrojoną pancettę lub wędzony boczek. Cebule obieramy z łupin i kroimy w piórka, dokładamy na patelnię, na której smaży się boczek/pancetta i całość smażymy około 5 minut. Suszone pomidory siekamy i wrzucamy na patelnię, po czym zdejmujemy ją z ognia. Boczek usmażony z cebulą i pomidorami mieszamy z pokruszoną ciabattą, bulionem, połową łyżeczki tymianku, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu.
  • maslo 3. Mięso układamy skórą do dołu. Na wierzch rozkładamy farsz i ciasno zawijamy. Faszerowaną pierś z indyka spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Skórę smarujemy roztopionym masłem. Przekładamy mięso do brytfanny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy 1 godzinę.
  • brzoskwinie 4. Brzoskwiniowa glazura na pieczona pierś z indyka: Brzoskwinie kroimy i przekładamy do rondelka. Dodajemy łyżeczkę świeżego, startego imbiru, dwie łyżki miodu, łyżeczkę sosu worcestershire i łyżkę cukru trzcinowego. Całość smażymy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a całość zgęstnieje. Miksujemy. Wyjmujemy brytfannę i zmniejszamy temperaturę do 160°C. Wierzch indyka smarujemy glazurą i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.

Kalorie: 400

Porady

  • W przepisie na pieczeń z indyka podano świeżą bułkę - jest ona składnikiem farszu. Dobra będzie bułka pszenna, jak np. kajzerka lub ciabatta.

Pieczony indyk świetnie wypadnie w towarzystwie grillowanych brzoskwiń. Aby je przygotować, potrzebne będą:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5-6 brzoskwiń
  • szczypta soli morskiej

Masło mieszamy z miodem. Owoce przekrawamy, usuwamy pestki i delikatnie smarujemy masłem. Pieczemy na patelni grillowej po 2 do 4 minut z każdej strony. Posypujemy solą morską, podajemy na rukoli.

Notka redakcyjna

Ile piec pierś z indyka?

Indyk to bardzo delikatne mięso. Nie zawiera dużo tłuszczu, dlatego kiedy przygotowujemy pieczona pierś z indyka, musimy zachować szczególną ostrożność. Jeśli będziemy pieczeń z indyka nawet o kilka minut za długo, najprawdopodobniej będzie przesuszona. Ile piec pierś z indyka? Filet z piersi indyka najpierw należy piec przez godzinę w temperaturze 190°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i pozostawić pieczeń na kolejne 25 minut.

Co zrobić, jeśli pieczeń z indyka wyszła za sucha?

Jeśli pieczony indyk wyszedł twardy i przesuszony, możesz spróbować odratować obiad. Możesz np. włożyć pieczeń z indyka do garnka do gotowania na parze. Gotująca się pod spodem woda sprawi, że pieczeń z indyka nabierze miękkości i stanie się nieco bardziej wilgotna. Możesz też ostatecznie ugotować pieczeń w bulionie lub zrobić z niej staropolskie zrazy.

A może pieczeń rzymska? Sprawdź przepis!

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy