Pieczeń z indyka w sosie

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 400 kcal Składniki na 6 porcji

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
400.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)

Składniki:

  • pierś indyka (ok. 1,5 kg)
  • łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • łyżka Przyprawy do kurczaka PRYMAT
  • puszka ananasa
  • żurawiny do mięs
  • szklanka gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ananas osączyć z zalewy. Mięso natrzeć przyprawą do kurczaka, pieprzem i papryką. Związać, włożyć do foliowego rękawa i piec ok. 50 min w temp. 200°C. Otworzyć folię, na mięsie ułożyć plastry ananasa, piec jeszcze około 15 minut.
  • Czosnek obrać, posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć czosnek. Wlać bulion, śmietanę, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu. Dusić na małym ogniu ok. 10 min, aż sos zgęstnieje.
  • Pieczeń przełożyć na talerz, do środków ananasa włożyć po łyżeczce żurawin. Osobno w sosjerce podać ciepły sos.

Kalorie: 400.00

Porady

A może pieczeń rzymska? Sprawdź przepis!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy