REKLAMA
Pieczeń z indyka faszerowana nadzieniem z boczku i suszonych pomidorów to prawdziwie odświętna potrawa. Podana ze świeżymi liśćmi rukoli i brzoskwiniową glazurą świetnie sprawdzi się jako główne danie na wielkanocnym stole. Mięso z indyka jest zdrowe i niskokaloryczne, dlatego warto je jeść również na co dzień. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na pieczoną pierś z indyka.
stockfood
(średnia 4.51 z 168 głosów)
Pierś z indyka: myjemy ją i osuszamy, przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę stołową soli (ok. 10g), po pół łyżeczki pieprzu i tymianku (ok. 2,5 g). Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki, żeby przejęło smak ziół. Następnego dnia wyjmujemy je z lodówki około godzinę przed pieczeniem, żeby indyk nabrał temperatury pokojowej.
Farsz do piersi z indyka: ciabattę kruszymy (potrzebne będą dwie szklanki). Na maśle podsmażamy pokrojoną pancettę lub wędzony boczek. Cebule obieramy z łupin i kroimy w piórka, dokładamy na patelnię, na której smaży się boczek/pancetta i całość smażymy około 5 minut. Suszone pomidory siekamy i wrzucamy na patelnię, po czym zdejmujemy ją z ognia. Boczek usmażony z cebulą i pomidorami mieszamy z pokruszoną ciabattą, bulionem, połową łyżeczki tymianku, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu (ok. 2,5 g).
Faszerowanie: mięso układamy skórą do dołu. Na wierzch rozkładamy farsz i ciasno zawijamy – spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Skórę smarujemy roztopionym masłem. Przekładamy mięso do brytfanny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy 1 godzinę.
Brzoskwiniowa glazura na pieczoną pierś z indyka: owoce kroimy i przekładamy do rondelka. Dodajemy łyżeczkę świeżego, startego imbiru, dwie łyżki miodu, łyżeczkę sosu worcestershire i łyżkę cukru trzcinowego. Całość smażymy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a całość zgęstnieje. Miksujemy. Wyjmujemy brytfannę i zmniejszamy temperaturę do 160°C. Wierzch indyka smarujemy glazurą i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
Kalorie: 400
Porady
- W przepisie na pieczeń z indyka podano świeżą bułkę – jest ona składnikiem farszu. Dobra będzie bułka pszenna, jak np. kajzerka lub ciabatta. W ostateczności możemy użyć gotowej bułki tartej, ale efekt będzie nieco gorszy.
- Pieczona pierś z indyka świetnie wypadnie w towarzystwie grillowanych brzoskwiń. Aby je przygotować, potrzebne będą: 2 łyżki roztopionego masła, 1 łyżeczka miodu, 5–6 brzoskwiń, szczypta soli morskiej. Masło mieszamy z miodem. Owoce przekrawamy, usuwamy pestki i delikatnie smarujemy masłem. Pieczemy na patelni grillowej 2 do 4 minut z każdej strony. Posypujemy solą morską, podajemy na rukoli.
- Pieczeń z indyka dobrze komponuje się z podpiekanymi ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty lub z miksu sałat, polanego sosem winegret.
- Dobrym pomysłem jest zrobić filet z indyka pieczony w rękawie – wtedy mamy pewność, że mięso nie będzie suche. Mięso należy z niego wyjąć przed posmarowaniem glazurą z brzoskwiń, potem pieczemy dalej bez rękawa.
- Pieczony filet z indyka możemy zastąpić piersią z kurczaka.
- Tego rodzaju mięso można przygotowywać na różne sposoby, sprawdzi się np. pieczona pierś z indyka w sosie – musztardowym, pieprzowym, ziołowym.
Indyk to bardzo delikatne mięso. Nie zawiera dużo tłuszczu, dlatego kiedy przygotowujemy pieczona pierś z indyka, musimy zachować szczególną ostrożność. Jeśli będziemy piec nawet o kilka minut za długo, najprawdopodobniej będzie przesuszona.
Filet z piersi indyka najpierw należy piec przez godzinę w temperaturze 190°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i pozostawić pieczeń na kolejne 25 minut.
Jeśli pieczony indyk wyszedł twardy i przesuszony, można spróbować uratować obiad. Wystarczy włożyć pieczeń z indyka do garnka do gotowania na parze. Gotująca się pod spodem woda sprawi, że mięso nabierze miękkości i stanie się nieco bardziej wilgotne. W ostateczności można ugotować pieczeń w bulionie lub zrobić z niej staropolskie zrazy.
Komentarze