Spaghetti alla bolognese

To jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej - ugotowany al dente makaron z gęstym sosem. Oto prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese. Tradycyjnie sos ten gotuje się nawet kilka godzin.

dania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
610 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.23 z 235 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg makaronu spaghetti
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • łyżki startego parmezanu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
  • Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
  • Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem. Spaghetti gotowe!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 610

Porady

Spaghetti - jak każdy włoski makaron - należy ugotować al dente, czyli ma pozostać twardawe. Sos bolognese najlepiej gotować na maleńkim ogniu przez kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Sprawdź i przekonaj się, że nabiera wtedy głębokiego smaku - jest naprawdę przepyszne! Spaghetti alla bolognese podawaj posypane tartym parmezanem.

Notka redakcyjna

Właściwie to pochodzące z Bolonii danie nazywa się ragù bolognese i nie podaje się go z makaronem spaghetti, tylko z tagliatelle lub pappardelle. Cienkie nitki spaghetti są za delikatne na tak ciężki sos.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy