To jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej - ugotowany al dente makaron z gęstym sosem. Oto prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese. Tradycyjnie sos ten gotuje się nawet kilka godzin.
(średnia 4.24 z 239 głosów)
Kalorie: 610
Porady
Spaghetti - jak każdy włoski makaron - należy ugotować al dente, czyli ma pozostać twardawe. Sos bolognese najlepiej gotować na maleńkim ogniu przez kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Sprawdź i przekonaj się, że nabiera wtedy głębokiego smaku - jest naprawdę przepyszne! Spaghetti alla bolognese podawaj posypane tartym parmezanem.
Właściwie to pochodzące z Bolonii danie nazywa się ragù bolognese i nie podaje się go z makaronem spaghetti, tylko z tagliatelle lub pappardelle. Cienkie nitki spaghetti są za delikatne na tak ciężki sos.
Komentarze