Bulion warzywny to doskonała baza do roślinnych zup i sosów. Aromatyczny i esencjonalny wywar warzywny nadaje potrawom głęboki smak. Można przechowywać go w lodówce lub zamrozić na później. Dzięki temu w krótkim czasie można przyrządzić każde danie. Podajemy szybki i naprawdę prosty w przygotowaniu przepis na bulion warzywny. Domowa wersja jest o niebo lepsza i zdecydowanie zdrowsza.
fot. iStock
(średnia 4.51 z 182 głosów)
Przygotowanie warzyw: obieramy seler, pietruszkę, marchewkę i por – myjemy. Następnie marchewkę kroimy na pół, przekładamy do garnka. Dodajemy por, korzeń pietruszki i seler. Cebulę obieramy z łupin i opalamy nad palnikiem. Liście kapusty myjemy. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy - nie trzeba jej siekać.
Gotowanie: warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Bulion warzywny gotujemy przez 30 minut, od momentu zagotowania. Po tym czasie dokładamy cebule i gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy do smaku solą, gotujemy jeszcze 15 minut. A następnie odstawiamy na 10-15 minut.
Przecedzanie: lekko przestudzony bulion warzywny przelewamy przez sitko. Ważne jest, żeby nie dostały się do niego kawałki warzyw.
Porady
- Koncentrat bulionu warzywnego to świetna baza do zup i sosów do obiadu. Wcześniej przygotowany znacznie przyspiesza przygotowanie dań. Wystarczy użyć porcję wywaru, żeby uzyskać wyrazisty i głęboki smak potrawy.
- Bulion warzywny z kostki warto zastąpić tym zrobionym w domu, będzie o wiele zdrowszy i z pewnością bardziej aromatyczny.
- Szybki bulion warzywny zrobimy z mrożonej włoszczyzny, którą podsmażamy w garnku na łyżce oliwy, zalewamy i gotujemy. Im dłużej wywar warzywny będzie się gotował, tym stanie się aromatyczniejszy. Należy trzymać garnek na gazie minimum do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Wywar z warzyw to świetna alternatywa dla mięsnego odpowiednika. To idealna propozycja dla wegetarian i wegan, a także osób, które chcą wprowadzić do swojej diety dania lekkostrawne. Jest mniej tłusty i lżejszy dla żołądka.
- Kluczowym elementem w jego przygotowaniu jest czas. Im dłużej warzywa i przyprawy będą się gotować, tym zupa będzie ciemniejsza i intensywniejsza. W związku z tym, ile gotować bulion warzywny? Przepis powyżej podpowiada, by zupę gotować nie której niż 2 godziny.
- Jeśli w czasie gotowania odparuje zbyt dużo wody, można bez problemu dolać przegotowaną wodę. Jednak nie można przesadzić z jej ilością, ponieważ powstały koncentrat będzie mniej intensywny w smaku.
Wywar z warzyw warto przygotować w większej ilości, żeby móc po niego sięgnąć w razie potrzeby. Jak wydłużyć jego świeżość? Do wyboru mamy kilka opcji:
Podstawowy przepis możemy modyfikować na różne sposoby. Możliwości mamy sporo, od klasycznych smaków, tradycyjnie kojarzonych z polską kuchnią, po bardziej orientalne. Bazą jest wywar z podstawowych warzyw, jak w naszym przepisie. Co możemy jeszcze do niego dodać?
Jest składnikiem wielu dań, a zupy na bulionie warzywnym są nieocenione w domowej kuchni. Jako baza jest on kluczem do przygotowania większości zup – np. ogórkowej, koperkowej, kalafiorowej, klasycznego kremu z pomidorów czy zupy z pęczaku z boczniakami. Przyda się również do przygotowania curry z kalafiora lub jako dodatek do kotletów z zielonej soczewicy. Przepis na bulion warzywny jest niezastąpiony w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Komentarze