REKLAMA

Bulion warzywny

Bulion warzywny to doskonała baza do roślinnych zup i sosów. Aromatyczny i esencjonalny wywar warzywny nada potrawom głębokiego smaku. Szybki przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Tak przygotowana wegetariańska baza do zup może być przechowywana w lodówce lub zamrożona na później. Dzięki temu w krótkim czasie można przyrządzić każde danie. Podpowiadamy, jak zrobić podstawowy bulion z warzyw.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bulion bulion warzywny

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Krojenie warzyw- zupa 1.

    Jak zrobić bulion warzywny? Na początku seler, pietruszkę i pora obieramy i płuczemy. Następnie marchewkę kroimy na pół przekładamy do garnka. Dodajemy pora, korzeń pietruszki i seler. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i lubczyk. Dzięki tym przyprawom uzyskamy głęboki, charakterystyczny smak, jak powinien mieć dobry bulion warzywny. Przepis podpowiada, aby gotować wywar przez 30 minut od momentu zagotowania.  

  • Bulion warzywny - składniki 2.

    Po tym czasie dodajemy opaloną nad palnikiem lub przypaloną na patelni cebulę. Bulion wegetariański gotujemy minimum 1,5 godziny na wolnym ogniu. Bulion doprawiamy do smaku solą, gotujemy jeszcze 15 minut. Ugotowany bulion warzywny przecedzamy na sitku. Aromatyczny bulion warzywny przelewamy do słoików. W lodówce można przechowywać około 2 tygodni.

Porady

  • Czy zastąpić bulion warzywny? Najłatwiejszym rozwiązaniem będzie rozpuszczenie kostki rosołowej w wodzie. 
  • Suszone grzyby można namoczyć przez noc – w takim przypadku wodę po ich moczeniu wlewamy do zupy. Bulion wegetariański dzięki dodatkowi grzybów zyskuje umamiczny posmak. 
  • Aby przygotować ekspresowy bulion warzywny wystarczy podsmażyć w garnku na łyżce oliwy włoszczyznę z mrożonki, a następnie zalać wodą i zagotować. Im dłużej wywar warzywny będzie się gotował, tym aromatyczniejszy się stanie. Należy trzymać garnek na gazie minimum do momentu, aż warzywa rozmiękną.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić bulion warzywny?

Bulion warzywny to podstawa wielu dań – w szczególności pysznych, domowych zup. Bulion wegetariański jest mniej tłusty i lżejszy dla żołądka niż jego mięsny odpowiednik. Z tego powodu jest preferowany przez osoby odżywiające się lekkostrawnie i oczywiście te, które ze swojej diety wykluczyły produkty pochodzenia mięsnego. Jak zrobić bulion, aby dania na jego bazie były zawsze smaczne? Kluczem do przygotowania dobrego wywaru jest czas. Im dłużej warzywa i przyprawy będą się gotować, tym zupa będzie ciemniejsza i intensywniejsza w smaku. W związku z tym, ile gotować bulion warzywny? Przepis powyżej podpowiada, aby zupę gotować nie której niż 2 godziny. Jeśli w czasie gotowania odparuje zbyt dużo wody, można bez problemu uzupełnić ją wodą przegotowaną.

Bulion warzywny – przepis zawsze pod ręką

Bulion wegetariański jest składnikiem wielu dań. Jako baza jest on kluczem do przygotowania wielu zup – np. bulionu z ogóreczkiem, rukolą i parmezanem, klasycznego kremu z pomidorów czy zupy z pęczaku z boczniakami. Przyda się również do przygotowania curry z kalafiora lub jako dodatek do kotletów z zielonej soczewicy. Przepis na bulion warzywny jest niezastąpiony w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Polecamy, aby gotując bulion przygotować jego większą ilość do wykorzystania w przyszłych daniach. Jest to bardzo praktyczne i pomoże oszczędzić sporo czasu. Jeśli przelejemy jeszcze gorący bulion do czystego słoika, zakręcimy go, a po wystygnięciu będziemy trzymać w lodówce, to będzie on się nadawał do spożycia przez około dwa tygodnie. Aby móc wykorzystać wywar warzywny w dowolnym momencie, warto go zamrozić! Można mrozić go w słoiku lub torebkach plastikowych. Należy pamiętać, aby nie wlewać wtedy płynu do pełna, ponieważ mrożone ciecze zwiększają swoją objętość. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy