Bulion warzywny

Bulion warzywny to doskonała baza do roślinnych zup i sosów. Aromatyczny i esencjonalny wywar warzywny nadaje potrawom głęboki smak. Można przechowywać go w lodówce lub zamrozić na później. Dzięki temu w krótkim czasie można przyrządzić każde danie. Podajemy szybki przepis, a do tego naprawdę prosty w przygotowaniu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bulion bulion warzywny

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)

Bulion warzywny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krojenie warzyw- zupa 1.

    Jak zrobić bulion warzywny? Na początku obieramy seler, pietruszkę i por – myjemy. Następnie marchewkę kroimy na pół, przekładamy do garnka. Dodajemy por, korzeń pietruszki i seler. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i lubczyk. Wywar gotujemy przez 30 minut, od momentu zagotowania. 

  • Bulion warzywny - składniki 2.

    Cebula i gotowanie: dodajemy opaloną nad palnikiem lub przypieczoną na patelni cebulę. Gotujemy minimum 1,5 godziny na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy do smaku solą, gotujemy jeszcze 15 minut. Gotowy bulion warzywny przecedzamy na sitku. Aromatyczny bulion warzywny przelewamy do słoików. W lodówce można przechowywać około 2 tygodni.

     

Porady

  • Bulion warzywny można przechowywać w lodówce około 2 tygodni. Zapasteryzowany w słoikach będzie dobry przez kilka miesięcy, podobnie zamrożony w małych porcjach w formie kostek.
  • Koncentrat bulionu warzywnego to świetna baza do zup, sosów do obiadu – co znacznie przyspiesza przygotowanie dań. Wystarczy użyć porcję wywaru, dodać inne warzywa, nadające wyrazisty smak.
  • Ważnym elementem szybkiego bulionu warzywnego są przyprawy, dzięki nim uzyskamy głęboki, charakterystyczny smak. Można je dostosować do swojego smaku.
  • Bulion warzywny z kostki warto zastąpić tym zrobionym w domu, będzie o wiele zdrowszy i z pewnością bardzie aromatyczny.
  • Bulion warzywny z grzybami będzie idealny np. do czerwonego barszczu. Wystarczy namoczyć grzyby przez noc – wodę po nich wlewamy do wywaru.
  • Szybki bulion warzywny zrobimy z mrożonej włoszczyzny, którą podsmażamy w garnku na łyżce oliwy, zalewamy i gotujemy. Im dłużej wywar warzywny będzie się gotował, tym stanie się aromatyczniejszy. Należy trzymać garnek na gazie minimum do momentu, aż warzywa staną się miękkie.

Notka redakcyjna

Jak zrobić bulion warzywny?

 

Bulion warzywny to podstawa wielu dań – w szczególności pysznych, domowych zup. Jest mniej tłusty i lżejszy dla żołądka niż jego mięsny odpowiednik. Z tego powodu jest preferowany przez osoby odżywiające się lekkostrawnie i oczywiście te, które ze swojej diety wykluczyły produkty pochodzenia mięsnego.
Jak zrobić bulion, by dania na jego bazie były zawsze smaczne? Kluczem do przygotowania dobrego wywaru jest czas. Im dłużej warzywa i przyprawy będą się gotować, tym zupa będzie ciemniejsza i intensywniejsza w smaku. W związku z tym, ile gotować bulion warzywny? Przepis powyżej podpowiada, by zupę gotować nie której niż 2 godziny. Jeśli w czasie gotowania odparuje zbyt dużo wody, można bez problemu uzupełnić wodą przegotowaną, ale trzeba wtedy sprawdzić czy smak jest nadal intensywny.

 

Bulion warzywny – przepis zawsze pod ręką

Jest składnikiem wielu dań, a zupy na bulionie warzywnym są nieocenione w domowej kuchni. Jako baza jest on kluczem do przygotowania wielu zup – np. bulionu z ogóreczkiem, rukolą i parmezanem, klasycznego kremu z pomidorów czy zupy z pęczaku z boczniakami. Przyda się również do przygotowania curry z kalafiora lub jako dodatek do kotletów z zielonej soczewicy. Przepis na bulion warzywny jest niezastąpiony w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Polecamy gotować większą ilość do wykorzystania w przyszłych daniach. Jest to bardzo praktyczne i pomoże oszczędzić sporo czasu. Jeśli przelejemy jeszcze gorący bulion do czystego słoika, zakręcimy go, a po wystygnięciu będziemy trzymać w lodówce, to będzie on się nadawał do spożycia przez około dwa tygodnie. Żeby móc wykorzystać wywar warzywny w dowolnym momencie, warto go zamrozić. Należy pamiętać, by nie wlewać wtedy płynu do pełna, ponieważ mrożone ciecze zwiększają swoją objętość.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy