Kotlety mielone bez bułki to przepis dla osób, które lubią proste, szybie dania z mięsa mielonego. Większość przepisów na to danie zawiera bułkę tartą lub kajzerkę. Spokojnie jednak możemy pominąć ten składnik, jeśli z jakiegoś powodu go nie spożywamy lub zwyczajnie nie mamy go w domu. Gwarantujemy, że mielone bez bułki będą równie smacznie i nie będą się rozpadać w trakcie smażenia. Zobacz, jak zrobić kotlety mielone bez bułki i przygotuj pyszny mięsny obiad jak u mamy!
StockFood
(średnia 4.08 z 260 głosów)
Jak zrobić kotlety mielone bez bułki tartej? To proste! Zaczynamy od przełożenia mięsa mielonego do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy - cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w kostkę i rozcieramy nożem. Do mięsa wbijamy jajko - ważne, aby było świeże! - i dosypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Do kotletów bez bułki dodajemy musztardę i ponownie mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Sznycle bez bułki formujemy (powinny być raczej płaskie i nie za duże) i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe wyciągamy drewnianą łopatka na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Kolejną partię kotletów smażymy na reszcie oleju i postępujemy tak samo. Mielone bez bułki podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami np. warzywami z patelni.
Porady
- Jakie mięso wybrać na kotlety mielone bez bułki? Idealnie sprawdzi się wieprzowo-wołowe (w równych proporcjach). Do mielonych z mięsa z indyka lepiej dosypać do masy nieco bułki tartej lub kaszy manny. Mięso możemy kupić i samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia na 2 grubości sitka lub w dobrym sklepie mięsnym albo bezpośrednio u rzeźnika poprosić o zmielenie. Mięso na mielone bez bułki musi być dobrej jakości.
- Smak i konsystencję kotletów poprawi musztarda - najlepsza będzie musztarda dijon, ale możemy użyć sarepskiej lub rosyjskiej - jeśli lubimy pikantniejszą wersję mielonych.
- Kotlety mielone bez bułki doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. mizerii, zielonej sałaty lub buraczków. Zamiast ziemniaków, kotlety mielone możemy podać również z ulubioną kaszą.
- Do kotletów mielonych bez bułki możemy dodać również kilka pieczarek.
- Mięso mielone możemy smażyć na smalcu gęsim lub wieprzowym, a także na oleju rzepakowym. Pamiętajmy, by nie trzymać ich na patelni zbyt długo. Odpowiedni czas smażenia mięsa zapewni naszym kotletom mielonym bez bułki tartej soczysty i aromatyczny smak.
Zobacz także: Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami.
Kajzerka lub bułka tarta to jeden z popularniejszych dodatków do kotletów mielonych. Istnieją jednak zamienniki tego składnika, które sprawdzają się równie dobrze. Jednym z nich są płatki owsiane. Wystarczy zalać je odpowiednią ilością gorącej wody, tak by płatki rozmiękły i stały się klejące. Gdy płatki owsiane wystygną, dodajemy je do masy mięsnej. Ciekawym zamiennikiem bułki w kotletach mielonych jest też kasza jęczmienna. Dobrze sprawdzi się również kasza gryczana. Niektórzy dodają również zmielone migdały. Warto eksperymentować i znaleźć swoją ulubioną opcję. Dzięki tym składnikom masa na mielone bez bułki będzie miała odpowiednią konsystencję, a kotlety będą smakowały naprawdę obłędnie! Spróbuj!
Zobacz także: Kotlet mielony – jak powstał przepis na domowy obiad.
Komentarze