Kotlety mielone bez bułki to przepis dla osób, które lubią proste, szybie dania z mięsa mielonego. Większość przepisów na to danie zawiera bułkę tartą lub kajzerkę. Spokojnie jednak możemy pominąć ten składnik, jeśli z jakiegoś powodu go nie spożywamy lub zwyczajnie nie mamy go w domu. Gwarantujemy, że będą równie smacznie i nie będą się rozpadać w trakcie smażenia. Zobacz, jak zrobić kotlety mielone bez bułki tartej i przygotuj pyszny mięsny obiad jak u mamy!
Artur Rogalski
(średnia 4.07 z 268 głosów)
Przygotowanie: przekładamy mięso mielone do dużej miski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z czosnku zdejmujemy łupinkę i przeciskamy przez praskę lub kroimy w kostkę i rozcieramy nożem.
Masa na kotlety: do mięsa wbijamy jajko - ważne, żeby było świeże - i dosypujemy przyprawy, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Do kotletów bez bułki dodajemy musztardę, cebulę i czosnek i ponownie mieszamy.
Formowanie kotletów: sznycle bez bułki formujemy (powinny być raczej płaskie i nie za duże). Powinno wyjść nam ok. 14 kotletów.
Smażenie: na głębokiej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Kotlety smażymy z obu stron przez kilka minut. Gotowe wyjmujemy drewnianą łopatką na ręczniki papierowe, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Kolejną partię kotletów smażymy na reszcie oleju i postępujemy tak samo. Mielone bez bułki podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami np. warzywami z patelni.
Porady
- Jakie mięso wybrać na kotlety mielone bez bułki? Idealnie sprawdzi się wieprzowo-wołowe (w równych proporcjach). Do mielonych z mięsa z indyka lepiej dosypać do masy nieco bułki tartej lub kaszy manny. Mięso możemy kupić i samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia na 2 grubości sitka lub poprosić o zmielenie w dobrym sklepie mięsnym albo bezpośrednio u rzeźnika. Mięso na mielone bez bułki musi być dobrej jakości.
- Smak i konsystencję kotletów poprawi musztarda - najlepsza będzie musztarda dijon, ale możemy użyć sarepskiej lub rosyjskiej - jeśli lubimy pikantniejszą wersję mielonych.
- Kotlety mielone bez bułki doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. mizerii, zielonej sałaty lub buraczków. Zamiast ziemniaków, możemy podać je również z ulubioną kaszą.
- Do kotletów mielonych bez bułki możemy dodać również kilka pieczarek, można je zmielić z mięsem lub pokroić na mniejsze kawałki, wcześniej dobrze jest je obsmażyć.
- Mięso mielone możemy smażyć na smalcu gęsim lub wieprzowym, a także na oleju rzepakowym. Pamiętajmy, by nie trzymać ich na patelni zbyt długo. Odpowiedni czas smażenia mięsa sprawi, że nasze kotlety mielone bez bułki tartej będą soczyste i aromatyczne.
Zobacz także: kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami
Kajzerka lub bułka tarta to jeden z popularniejszych dodatków do kotletów mielonych. Istnieją jednak zamienniki tego składnika, które sprawdzają się równie dobrze:
Warto eksperymentować i znaleźć swoją ulubioną opcję. Dzięki tym składnikom masa na mielone bez bułki będzie miała odpowiednią konsystencję, a kotlety będą smakowały naprawdę obłędnie. Koniecznie spróbujcie!
Zobacz także: kotlet mielony – jak powstał przepis na domowy obiad.
Komentarze