Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to obiad, który posmakuje całej rodzinie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zawsze wychodzi dobrze. Pomidorowy sos zrobiony na patelni sprawia, że makaron nie jest suchy i wybornie smakuje. Zapiekankę bolońską można zrobić z makaronem penne, świderki lub farfalle.
iStock
(średnia 4.32 z 176 głosów)
Gotowanie makaronu: w dużym garnku wstawiamy do zagotowania wodę. Dodajemy łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nastęnie odcedzamy na sitku.
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (15 ml) i podsmażamy na nim cebulę przez 2–3 min.
Mięso wieprzowe: dodajemy je do cebuli i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 8–10 min. Kilka razy mieszamy składniki.
Sos boloński: do cebuli i mięsa dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy przez kolejne 10 min. Doprawiamy solą (5 g), pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy także zioła prowansalskie. Mieszamy, aby połączyć składniki.
Przygotowanie do pieczenia: naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym olejem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Układanie zapiekanki: do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron i przykrywamy go sosem z patelni. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min.
Podawanie: zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest już gotowa, jednak lepiej jest odczekać ok. 10 min od upieczenia. Gdy trochę przestygnie, zetnie się i będzie jeszcze smaczniejsza.
Porady
- Sos boloński do zapiekanki makaronowej zrobiony jest na bazie mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki. Zwróćcie uwagę na jakość kupowanego mięsa (powinno być 100%), a najlepiej poproście o zmielenie go w sklepie.
- Sos wyjdzie równie smaczny na mięsie wieprzowo–wołowym. Możecie sięgnąć także po mięso drobiowe, które jest zdecydowanie mniej tłuste.
- Zamiast passaty pomidorowej można dodać pomidory w puszce.
- Wierzch zapiekanki możecie posypać ulubionymi ziołami – natką pietruszki, bazylią, tymiankiem lub kolendrą.
Do zapiekanki można dodać beszamel, który utworzy na wierzchu pyszną kremową warstwę. Z przygotowaniem sosu nie musimy się spieszyć – spokojnie zdążymy go zrobić wtedy, gdy zapiekanka będzie już w piekarniku:
Sos beszamelowy przekładamy na wierzch zapiekanki ok. 10 min przed końcem pieczenia.
Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim świetnie smakuje z dodatkiem warzyw:
W podobny sposób możemy przygotować również zapiekankę makaronową bez mięsa – z samymi warzywami, seitanem lub pokruszonym tofu.
Do dania świetnie pasują domowe sosy, takie jak:
Pożywna, a przy okazji także trochę ciężkostrawna, potrawa lubi towarzystwo świeżych warzyw w postaci:
Komentarze