Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Ocena:

4.32 (181)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to obiad, który posmakuje całej rodzinie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zawsze wychodzi dobrze. Pomidorowy sos zrobiony na patelni sprawia, że makaron nie jest suchy i wybornie smakuje. Zapiekankę bolońską można zrobić z makaronem penne, świderki lub farfalle.

Składniki:

  • makaron penne  400 g

  • cebula  2 szt.

  • olej rzepakowy  30 ml

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • passata pomidorowa  700 ml

  • sól  10 g

  • pieprz  2 g

  • słodka papryka  5 g

  • chili  1 g

  • zioła prowansalskie  5 g

  • ser żółty  250 g

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie makaronu: w dużym garnku wstawiamy do zagotowania wodę. Dodajemy łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nastęnie odcedzamy na sitku.

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (15 ml) i podsmażamy na nim cebulę przez 2–3 min.

  • Krok 3:

    Mięso wieprzowe: dodajemy je do cebuli i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 8–10 min. Kilka razy mieszamy składniki.

  • Krok 4:

    Sos boloński: do cebuli i mięsa dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy przez kolejne 10 min. Doprawiamy solą (5 g), pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy także zioła prowansalskie. Mieszamy, aby połączyć składniki.

  • Krok 5:

    Przygotowanie do pieczenia: naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym olejem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 6:

    Układanie zapiekanki: do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron i przykrywamy go sosem z patelni. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min.

  • Krok 7:

    Podawanie: zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest już gotowa, jednak lepiej jest odczekać ok. 10 min od upieczenia. Gdy trochę przestygnie, zetnie się i będzie jeszcze smaczniejsza.

Porady

  • Sos boloński do zapiekanki makaronowej zrobiony jest na bazie mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki. Zwróćcie uwagę na jakość kupowanego mięsa (powinno być 100%), a najlepiej poproście o zmielenie go w sklepie.
  • Sos wyjdzie równie smaczny na mięsie wieprzowo–wołowym. Możecie sięgnąć także po mięso drobiowe, które jest zdecydowanie mniej tłuste.
  • Zamiast passaty pomidorowej można dodać pomidory w puszce.
  • Wierzch zapiekanki możecie posypać ulubionymi ziołami – natką pietruszki, bazylią, tymiankiem lub kolendrą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem

Do zapiekanki można dodać beszamel, który utworzy na wierzchu pyszną kremową warstwę. Z przygotowaniem sosu nie musimy się spieszyć – spokojnie zdążymy go zrobić wtedy, gdy zapiekanka będzie już w piekarniku:

  • w niewielkim rondelku roztapiamy 50 g masła,
  • dodajemy 50 g mąki i całość dokładnie mieszamy,
  • następnie stopniowo dolewamy 400 ml mleka, cały czas mieszając składniki. Po 3–4 minutach powstanie gęsty i gładki sos,
  • doprawiamy go szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sos beszamelowy przekładamy na wierzch zapiekanki ok. 10 min przed końcem pieczenia.

Co dodać do zapiekanki z mięsem?

Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim świetnie smakuje z dodatkiem warzyw:

  • pieczarek – podsmażamy je razem z cebulą na patelni, następnie dodajemy mięso,
  • cukinii – ją również należy wcześniej podsmażyć, aby podczas pieczenia nie puściła soków,
  • bakłażana – przed smażeniem trzeba pokroić go na kawałki i posypać solą. Po ok. 10 min należy go umyć. W ten sposób pozbawimy go nieprzyjemnej goryczy,
  • papryki – do zapiekanki najbardziej pasuje czerwona lub żółta.

W podobny sposób możemy przygotować również zapiekankę makaronową bez mięsa – z samymi warzywami, seitanem lub pokruszonym tofu.

Z czym podać zapiekankę makaronową z mięsem?

Do dania świetnie pasują domowe sosy, takie jak:

  • aioli – z czosnku, oliwy i żółtek,
  • sos czosnkowy z jogurtem i majonezem,
  • sos pieprzowy
  • lub tzatziki – grecki sos jogurtowy z ogórkami i czosnkiem.

Pożywna, a przy okazji także trochę ciężkostrawna, potrawa lubi towarzystwo świeżych warzyw w postaci:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne