Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów i pieczarek. Jest to danie kuchni włoskiej, które syci i smakuje każdemu! Zapiekanka z mięsem mielonym jest dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dzięki zbitej konsystencji łatwo można zabrać ją również do pracy i odgrzać na szybki lunch. 

dodany przez: Julita gotuje

zapiekanka z makaronem sos boloński dania z makaronem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • smazone-pieczarki 1. Pieczarki opłukać pokroić i ugotować z cebulą pokrojoną wg uznania. Dodać czosnek przez praskę i przyprawy. Mięso usmażyć bez oleju z doprawiając słodką papryką, majerankiem, gorczycą, tymiankiem, solą i pieprzem.
  • ugotowany-makaron 2. Makaron podgotować al dente.
  • mieso-mielone-sos 3. Do mięsa wrzucamy pieczarki z cebulą oraz dodajemy puszkę pomidorów i wszystko mieszamy i podduszamy przez ok 10 minut, a następnie wrzucamy makaron i ponownie mieszamy.
  • zapiekanka-makaronowa-z-miesem-mielonym-przepis 4. Naczynie żaroodporne przecieramy lekko olejem i ścieramy trochę żółtego sera na dużych oczkach i wykładamy przygotowany farsz. Na wierzchu ścieramy ponownie żółty ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 30 minut.

Porady

  • Do zapiekanki z makaronem i mięsem mielonym możemy użyć każdego rodzaju mięsa mielonego, np. wieprzowego lub drobiowego. Mięso możemy zmielić samodzielnie lub kupić od razu zmielone.
  • Makaron do zapiekanki należy ugotować al dente - lepiej, aby był on nawet lekko niedogotowany niż rozgotowany. Zapiekanka z mięsem mielonym będzie zapiekana z sosem pomidorowym, z którego woda zostanie zaabsorbowana przez kluski.

 

Zobacz też: zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?

Zapiekanka z mięsem mielonym jest bardzo sycącym posiłkiem. Na pewno nikt nie wstanie od stołu głodnym. Zapiekanka makaronowa z mięsem  mielonym będzie dobrze smakować z każdym rodzajem mięsa. Niezależnie od tego, czy macie w lodówce wieprzowinę, czy na promocji był akurat drób – danie to możecie zmodyfikować dowolnie według waszych preferencji. Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym jest przygotowywane w dwóch etapach – najpierw osobno gotujemy składniki (makaron i sos), a później całość zapiekamy. Warto zadbać, aby sos był wystarczająco płynny, aby zapiekanka z mięsem mielonym mogła się jeszcze pogotować w piekarniku i aby nie była przez to za sucha. Makaron w tej potrawie jest wstępnie podgotowany. Istnieją jednak przepisy, które podają, aby do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron. Tak przygotowana zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym wymaga użycia mniejszej ilości naczyń. Należy jednak pamiętać, że sos pomidorowy powinien być rozwodniony na tyle, aby makaron mógł się w nim ugotować.

Rodzaje makaronu do zapiekanki

Istnieje ponad 300 rodzajów makaronów! Włosi potrafią zastosować każdy z nich do potraw, aby najlepiej podkreślić ich walory. Z którym z nich najlepiej wypadnie zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym? Dobrym wyborem będzie makaron penne (tzw. "rurki" lub "pióra") - gęsty sos będzie mógł wypełnić dziurki w makaronie, dzięki czemu zapiekanka będzie soczysta. Ciekawie może też smakować makaron cannelloni (tzw. "duże rury") lub conchiglie (tzw. "muszelki"). Do tej potrawy można użyć łatwo dostępnych w sklepie też makaronów fusilli (tzw. "świderki") lub farfalle (tzw. "kokardek"). Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym może być też przełożona płatami lazanii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy