Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - Przepis na Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonymZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów i pieczarek. Jest to danie kuchni włoskiej, które syci i smakuje każdemu! Zapiekanka z mięsem mielonym jest dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dzięki zbitej konsystencji łatwo można zabrać ją również do pracy i odgrzać na szybki lunch.

iStock
zapiekanka z makaronemsos bolońskidania z makaronem
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
- Poziom trudności: Łatwy
(średnia 4.43 z 164 głosów)
Kroki wykonania:
1.Pieczarki opłukać pokroić i ugotować z cebulą pokrojoną wg uznania. Dodać czosnek przez praskę i przyprawy. Mięso usmażyć bez oleju z doprawiając słodką papryką, majerankiem, gorczycą, tymiankiem, solą i pieprzem.
2.Makaron podgotować al dente.
3.Do mięsa wrzucamy pieczarki z cebulą oraz dodajemy puszkę pomidorów i wszystko mieszamy i podduszamy przez ok 10 minut, a następnie wrzucamy makaron i ponownie mieszamy.
4.Naczynie żaroodporne przecieramy lekko olejem i ścieramy trochę żółtego sera na dużych oczkach i wykładamy przygotowany farsz. Na wierzchu ścieramy ponownie żółty ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 30 minut.
Porady
- Do zapiekanki z makaronem i mięsem mielonym możemy użyć każdego rodzaju mięsa mielonego, np. wieprzowego lub drobiowego. Mięso możemy zmielić samodzielnie lub kupić od razu zmielone.
- Makaron do zapiekanki należy ugotować al dente - lepiej, aby był on nawet lekko niedogotowany niż rozgotowany. Zapiekanka z mięsem mielonym będzie zapiekana z sosem pomidorowym, z którego woda zostanie zaabsorbowana przez kluski.
Zobacz też: zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem
Notka redakcyjna
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?
Zapiekanka z mięsem mielonym jest bardzo sycącym posiłkiem. Na pewno nikt nie wstanie od stołu głodnym. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym będzie dobrze smakować z każdym rodzajem mięsa. Niezależnie od tego, czy macie w lodówce wieprzowinę, czy na promocji był akurat drób – danie to możecie zmodyfikować dowolnie według waszych preferencji. Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym jest przygotowywane w dwóch etapach – najpierw osobno gotujemy składniki (makaron i sos), a później całość zapiekamy. Warto zadbać, aby sos był wystarczająco płynny, aby zapiekanka z mięsem mielonym mogła się jeszcze pogotować w piekarniku i aby nie była przez to za sucha. Makaron w tej potrawie jest wstępnie podgotowany. Istnieją jednak przepisy, które podają, aby do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron. Tak przygotowana zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym wymaga użycia mniejszej ilości naczyń. Należy jednak pamiętać, że sos pomidorowy powinien być rozwodniony na tyle, aby makaron mógł się w nim ugotować.
Rodzaje makaronu do zapiekanki
Istnieje ponad 300 rodzajów makaronów! Włosi potrafią zastosować każdy z nich do potraw, aby najlepiej podkreślić ich walory. Z którym z nich najlepiej wypadnie zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym? Dobrym wyborem będzie makaron penne (tzw. "rurki" lub "pióra") - gęsty sos będzie mógł wypełnić dziurki w makaronie, dzięki czemu zapiekanka będzie soczysta. Ciekawie może też smakować makaron cannelloni (tzw. "duże rury") lub conchiglie (tzw. "muszelki"). Do tej potrawy można użyć łatwo dostępnych w sklepie też makaronów fusilli (tzw. "świderki") lub farfalle (tzw. "kokardek"). Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym może być też przełożona płatami lazanii.
Podobne przepisy

Zapiekanka z mielonym mięsem

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIELONYM

Bardzo smaczna i syta zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym , z brokułami i serem

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka z Mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami...
