Pierogi z mięsem to pomysł na pyszny, sycący i dość prosty w wykonaniu obiad dla całej rodziny. Są one nieco czasochłonne w przygotowaniu, jednakże z całą pewnością rekompensuje to ich znakomity smak. Pierogi z mięsem możemy serwować z okrasą z cebulki. Dobrym pomysłem, zgodnym z ideą zero waste, jest przygotowanie pierogów z mięsem z rosołu. Do farszu na pierogi z mięsem możemy dodać również pieczarki lub grzyby leśne – dzięki temu będą one jeszcze smaczniejsze. Tego typu pierogi możemy przygotować zarówno z mięsa wołowego, wieprzowego, jak i drobiowego. Jak zrobić pierogi z mięsem? Poniżej podajemy przepis na pierogi z mięsem, które podbiją kubki smakowe całej rodziny!
istock
(średnia 4.26 z 201 głosów)
Przepis na pierogi z mięsem zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej szczyptę soli, łyżkę oleju i wbijamy 1 jajko. Zagniatamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na bok, aby chwilę odpoczęło.
Dalej zabieramy się za farsz do pierogów z mięsem. Obieramy i siekamy drobno cebulę, a następnie smażymy ją na odrobinie oleju. Kiedy będzie już złota, zdejmujemy ją z patelni do oddzielnego naczynia. Następnie na tej samej patelni smażymy mięso mielone. Po usmażeniu zdejmujemy mięso z ognia, a kiedy będzie już lekko przestudzone, doprawiamy je szczyptą soli, pieprzu i wbijamy 1 jajko, a następnie wszystko blendujemy na aksamitną masę. Po zblendowaniu dodajemy usmażoną cebulkę i wszystko razem mieszamy na jednolity farsz.
Ciasto na pierogi z mięsem cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka, przy pomocy szklanki. Na każde kółko nakładamy po łyżce farszu, a następnie składamy pierożek na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Pierogi z mięsem od razu po ugotowaniu lub podsmażamy na chrupko.
Porady
- Pierogi z mięsem najlepiej smakują przysmażane na maśle klarowanym bądź oleju rzepakowym i serwowane z dodatkiem okrasy z cebulki.
- Do farszu na pierogi z mięsem oprócz cebulki, możemy dodać również pieczarki. Odpowiednie będą również grzyby leśne.
- Pierogi z mięsem możemy przygotować również w wersji bezglutenowej – wówczas zamiast mąki pszennej, należy wykorzystać mąkę gryczaną.
- Jeśli nie damy rady zjeść wszystkich pierogów, to z powodzeniem możemy je zamrozić w specjalnych woreczkach. Wcześniej jednak należy je posmarować tłuszczem (np. oliwą z oliwek), by się nie skleiły.
- Warto przygotować pierogi z mięsem z rosołu – dzięki temu nie tylko przygotujemy tanie danie, ale również nie zmarnujemy żywności.
- Innym rodzajem pysznych pierogów z mięsem są pielmieni, czyli tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, lub chinkali, czyli danie kuchni gruzińskiej,
- Zamiast lepić kilkanaście pierogów z mięsem można też zrobić jednego wielkiego pieroga z ciasta drożdżowego.
Farsz na pierogi z mięsem, tuż obok cienkiego, elastycznego i delikatnego ciasta, jest najważniejszym składnikiem tego tradycyjnego dania polskiej kuchni. Możemy go przygotować z mięsa drobiowego, wieprzowego bądź wołowego. Świetnym pomysłem, zgodnym z ideą zero waste, jest przygotowanie pierogów z mięsem z rosołu – zazwyczaj mowa tu o mięsie drobiowym (z kurczaka, indyka bądź kaczki). Jego zaletą jest to, że jest ono długo gotowane z dodatkiem warzyw, więc nieco „przejmuje” od nich smak. Jeśli chcemy przygotować pierogi z mięsem z rosołu, to należy wcześniej do mięso dobrze obrać i przemielić w maszynce do mielenia (dwu- lub nawet trzykrotnie – w zależności od tego jak gładką konsystencję farszu na pierogi z mięsem chcemy uzyskać). Tego typu mięso sprawdzi się nie tylko do pierogów – z powodzeniem możemy wykorzystywać je również do pyz, kartaczy czy też do krokietów.
Przeczytaj też: jak wybrać mąkę na ciasto na pierogi?
Pierogi z mięsem w 100 g mają ok. 200 kcal, co odpowiada średnio 100 truskawkom. Pierogi uchodzą za dość kaloryczną i ciężkostrawną potrawę, chociaż wiele zależy od ich farszu oraz sposobu przygotowania. Zdecydowanie najwięcej kalorii będą miały pierogi przysmażane – dlatego też, jeśli dbamy o zdrowie i kondycję naszych jelit, to lepiej postawić na pierogi z wody lub ewentualnie zapiekane w piekarniku.
Komentarze