Pierogi z mięsem i cebulką

Pierogi z mięsem są pyszne. Uwielbiamy pierożki, szczególnie odsmażane. Do farszu możecie też dodać nieco kapusty - pierogi będą bardziej wilgotne. Sprawdźcie nasz przepis na pierogi z mięsem!

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.75 z 4 głosów)

Składniki

  • ciasto na pierogi z mięsem:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki CIEPŁEJ! wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 500 g mięsa mielonego lub mięsa z rosołu
  • 4 cebule
  • 1 jajko surowe
  • sól,pieprz, przyprawa do mięs
  • olej

Przygotowanie

  1. Pierogi z mięsem: Mąkę wymieszać z solą,jajkiem i olejem. Następnie dolewać powoli ciepłej wody. I wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.Wyrobione ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 20 min.
  2. Cebulę obrać,umyć i pokroić w kosteczkę.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę.
  4. Przełożyć do miseczki.
  5. Mięso mielone przyprawić i podsmażyć na patelni.
  6. Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko. Zmiksować blenderem na gładką masę ( lepiej się będzie nakładało). Następnie dodać cebulkę. Wymieszać łyżką.
  7. Ciasto na pierogi rozwałkować , wyciąć szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  8. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy około 3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Pierogi z mięsem gotowe!

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

mięso obiad kolacja pierogi mączne pierogi z mięsem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy