Paszteciki z mięsem

Ocena:

4.37 (205)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Paszteciki z mięsem z wykorzystaniem dobrze doprawionego zmielonego mięsa z rosołu smakują lepiej niż mogłoby się wydawać. Wyglądają apetycznie i kusząco, trudno się powstrzymać przed jedzeniem. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub do barszczu czerwonego zamiast krokietów. Znajdą też swoje miejsce przy świątecznym stole. Sprawdźcie przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem, które nie mają sobie równych.

Składniki:

  • mąka pszenna  450 g

  • drożdże  12 g

  • cukier  12 g

  • mleko  215 ml

  • jajka  3 szt.

  • sól  12 g

  • masło  70 g

  • mięso z rosołu  700 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • natka pietruszki  50 g

  • gotowy rosół  85 ml

  • pieprz  2 szczypty

  • papryka w proszku  2 g

  • czarnuszka  30 g

Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, muszą nabrać temperatury pokojowej. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy (ok. 2 łyżki).

  • Krok 2:

    Rozczyn: do kubka wlewamy 10 ml mleka, wsypujemy suche drożdże lub wkruszamy 25 g świeżych i rozcieramy do uzyskania gładkiej powierzchni. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

  • Krok 3:

    Ciasto: mąkę przesypujemy do sporej miski, wlewamy rozczyn, dodajemy 2 jajka, cukier i 6 g soli. Składniki mieszamy drewnianą łyżką, potem zaczynamy zagniatać je ręcznie, powoli wlewamy masło - może być lekko ciepłe, ale nie gorące. Ciasto wyrabiamy aż stanie się gładkie i sprężyste, powinno łatwo odchodzić od dłoni. Zagniatamy je w kulę, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 4:

    Farsz: gdy ciasto wyrasta zajmujemy się mięsem z rosołu, mogą to być udka, ćwiartki, wołowina, a nawet udziec z indyka. Oczyszczamy je ze skórek i kości. Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła (najlepiej klarowanego) lub oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Przekładamy je do zmielonego mięsa, dodajemy natkę pietruszki,, 6 g soli, pieprz i paprykę słodką, dolewamy też 85 ml rosołu lub dowolnego bulionu. Wszystko mielimy w maszynce lub malakserze. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Formowanie: stolnicę wysypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, wałkujemy je tak, żeby uzyskać placek mniej więcej 40x55 cm. Dzielimy je go na 4 części. Na każdą wykładamy farsz (wzdłuż ciasta). Zwijamy je w ciasny rulon, który następnie kroimy na mniejsze kawałki - wielkość według uznania.  Następnie ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy, położyć nadzienie wzdłuż i zwinąć, aby powstał rulon. Potem należy podzielić je na mniejsze kawałki. Jak wszystkie będą gotowe ponownie je przykrywamy i czekamy ok. 20 minut aż wyrosną.

  • Krok 6:

    Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 190°C. Jajko wbijamy do miseczki i rozkłócamy je z 5 ml mleka. Za pomocą pędzelka smarujemy nim wierzch wszystkich pasztecików z mięsem. Obsypujemy je czarnuszką lub czarnym sezamem. Wsadzamy je do piekarnika na 15-20 minut do zbrązowienia.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne