Paszteciki z mięsem

Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu :)

Dodany przez:

Paszteciki z mięsem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 3.23 z 13 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciasto:
  • 300- 350g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • ok. 500g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, Vegeta
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
  2. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.
  3. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.)
  4. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
  5. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku.
  6. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.
  7. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
mięso obiad przekąska ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze