Paszteciki z mięsem

Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu :)

CiastaPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
150 kcal
Ocena:

(średnia 4.42 z 193 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300- 350g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • ok. 500g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, Vegeta
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
  • Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.
  • Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.)
  • Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
  • Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku.
  • Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.
  • Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Kalorie: 150

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy