Pieczeń rzymska z jajkiem - wielkanocny klops

Tradycyjna pieczeń rzymska z jajkiem pojawia się nie tylko na wielkanocnym stole, ale taki wielkanocny klops z jajkiem ugotowanym na twardo to oczywiście idealny obiad na niedzielę świąteczną. Soczyste i aromatyczne mięso sprawia, że posiłek staje się prawdziwą ucztą. Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem nie jest tak skomplikowany jak się wydaje. Zobacz jak zrobić dobrą pieczeń rzymską z jajkiem i przygotuj pyszny posiłek na Wielkanoc lub rodzinny obiad w zwykły dzień.

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne pieczeń

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajka na twardo 1.

    Przygotowując pieczeń rzymską z jajkiem zaczynamy od ugotowania czterech jajek na twardo. W tym celu umieszczamy jajka w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy przez około 8 minut (od momentu, gdy woda zawrze). Po tym czasie je studzimy i obieramy ze skorupki. Cztery jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kajzerki moczymy w mleku, mocno odciskamy i rozdrabniamy. Warzywa obieramy. Cebule bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.

  • surowe mięso 2.

    Do mięsa mielonego dodajemy surowe jajko, kajzerki, cebulę, marchewkę, kaszę, śmietanę, musztardę, paprykę i ziele angielskie, Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

  • keksówka 3.

    Keksówkę o długości 23-25 cm smarujemy olejem i posypujemy kaszą. Wkładamy 1/3 mięsnej masy, wyrównujemy. Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki, aby jajka mogły do siebie przylegać i układamy je wzdłuż, na środku masy mięsnej. Przykrywamy resztą masy, dociskamy na całej powierzchni. Smarujemy odrobiną oleju. Klops pieczemy 50-60 minut w 180°C.  Pieczeń rzymską z jajkiem - jako klops wielkanocny - podajemy na ciepło, np. z groszkiem i marchewką, albo na zimno, z chrzanem.

Porady

  • Kiedy pieczeń rzymska pojawia się na stole? Najczęściej podawana jest jako danie obiadowe lub mięsny specjał na wielkanocne śniadanie. 
  • Pieczeń rzymska z jajkiem to również pyszny dodatek do kanapek.
  • Do przygotowania pieczeni z jajkiem najwygodniejsza będzie keksówka. Można ją wyłożyć folią spożywczą lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, a dopiero potem nakładać masę na pieczeń czyli mięso mielone i układać jajka.

Notka redakcyjna

Wegetariańska pieczeń z soczewicy

Pieczeń rzymska to danie trudne do podrobienia. Można jednak przygotować wegetariańską wersję tego dania. Pieczeń z soczewicy to danie dla osób, które nie jedzą mięsa bądź chcą je ograniczyć w swojej diecie. Jak zrobić wegetariańską pieczeń z soczewicy? Zaczynamy od namoczenia 1 szklanki soczewicy przez noc. Następnego dnia odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulę przekładamy do miski. Dodajemy 1 szklankę płatków owsianych, 1 łyżeczkę kurkumy, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki płatków drożdżowych, 2 łyżki sosu sojowego i odrobinę chili. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i blendujemy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę. Rozkładamy równomiernie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Taka wegetariańska pieczeń to pyszny zamiennik mięsnej wersji pieczeni. Soczewica to popularny produkt w kuchni wegetariańskiej. Warto często po nie sięgać. 

Zobacz również nasz przepis na schab pieczony z morelami!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy